Senaste nytt med Ove Rytter: Här är landet med flest gymmedlemmar i Europa

Färska siffror, presenterade av Europe Active, visar att antalet medlemmar på olika fitnessklubbar i Europa under förra året ökade med 4,4 % till cirka 56 miljoner. Den totala omsättningen har samtidigt ökat med 3,1 %. De 30 största europeiska kedjorna står för 12,7 miljoner medlemmar (22,5 %). Tyskland är medlemsrikast med 10,1 miljoner medlemmar.

Kayla Itsines från Australien är världens största ”media influencer” inom området ”Fitness” om man får tro Forbes Magazine som har gett henne utmärkelsen. Kayla utvecklade redan som tonåring specialträningsprogram för mage, armar och lår. Hennes succcéapp ”Sweat with Kayla” håvade in 150 miljoner kronor i intäkter under förra året. Kayla har dessutom mer än 6,6 miljoner följare på instagram och 11,4 miljoner på facebook. 

* ”Small is big”. Så kan man sammanfatta begreppet ”Boutique Studios”, som tillsammans med lågpriskedjorna är vinnare i medlemskriget. Boutique Studios riktar sin träning i smala segment, där man kan erbjuda mer personlig service och expertis. Exempel på studios av denna typ är till exempel Barre, Cycle, Dance, Indoor Rowing, Personal Training, Pilates och Yoga.

* Svensk Egenvård och Euromonitor presenterade nyligen 2016 års försäljningsstatistik av kosttillskott och sportnutrition. Statistiken omfattar alla försäljningskanaler. Det kan noteras att trots en omfattande internetförsäljning inom sportnutrition så dominerar fortsatt de svenska produkterna. Tillväxten var 2016 cirka 2,4 % för hela egenvårdsmarknaden. Området Kosttillskott och Vitaminer stod för 3,5%, Sportnutrition 4,8 %, Växtbaserade läkemedel 1,2 % medan området ”Viktkontroll” minskade med 9,1 %.

* Det är inte bara PostNord som satsar på flexibla leveranser. E-handlarna drar också sitt strå till stacken, även inom området kosttillskott där man hos vissa leverantörer kan välja ett antal nya fraktsätt när det är dags att som kund checka ut. Man levererar nu genom ”Instabox”, vilket innebär förvaringsskåp som finns utplacerade på ett antal centralt belägna Pressbyrån och 7-Eleven. Ett alternativ som gör det möjligt att lägga sin beställning på söndagsförmiddagar och hämta ut paketet senare samma dag.

* 21 minuter och 48 sekunder. Det gav 70-årige (!) Kent Carlenäs från Spånga en silvermedalj i det svenska mästerskapet av den klassiska övningen ”plankan”, arrangerad av Apoteket Hjärtat. Kents främsta motståndare var den femton år yngre triatleten Mikael Bergqvist från Växjö. Det var också han som slutligen stod som segrare, med vinnartiden 25 minuter och 1 sekund.

* En 900 kvadratmeter stor parkourhall i Ursvik, Stockholm, blir nu Sveriges största och drivs av den snabbt växande föreningen Street Mentality. Parkour är ett franskt begrepp och blev en sport först i början av 80-talet. I grunden handlar det om att ta sig över olika hinder i stadsmiljö – utan att använda hjälpmedel.