Senaste nytt med Ove Rytter: ”Conbody”- träning utvecklad i fängelse

Ove startade BODY 1981 och verkar i dag som arrangör av Fitnessfestivalen och Luciapokalen. Här är hans senaste spaningar inom träningsbranschen.

* I en studie publicerad i British Medical Journal kring Pokémon Go har man följt 1 000 personer mellan 18 och 35 års ålder som alla spelat spelet intensivt. Generellt sett så höll man igång och rörde på sig avsevärt mycket mer än normalt under ett par veckor, men efter det sjönk spelarna tillbaka till samma nivå av rörlighet som tidigare. 

* ”Satsningar på mer fysisk aktivitet i samhället är det enskilt viktigaste våra politiker kan göra för folkhälsan”, skriver Gustav Wiel-Berggren, Almega Friskvårdsföretagen i en debattartikel, publicerad i DI. Han skriver vidare att ”Att det är bra att röra på sig är en underdrift. Träning är i själva verket det närmaste vi kommer en mirakelmedicin, och det bästa är att det aldrig är för sent att börja.” Och det norska Helsedirektoratet menar i en skrivelse att ”Den som bestämmer sig för att framöver ägna 35 minuter om dagen åt fysisk aktivitet vinner i genomsnitt fem levnadsår och byter åtta sjuka år mot åtta friska”. 

* Nästan 20 procent av produktionen för Nike och Adidas skor kommer att flytta till mer automatiserade fabriker till år 2023 på grund av en allt snabbare köpprocess inom e-handeln. Fenomenet rubriceras ”snabbmode”, baserat på servicekrav från kunderna och lagrets omsättningshastighet. Redan nu har Adidas en Speedfactory i Tyskland som använder intelligent robotteknik för att tillverka skor. Analytiker tror att framtida försörjningskedjor kommer att kunna minska ledtiderna med så mycket som 66 procent och skära ned på dåliga lagerinköp. Målet är att snabbare – där det handlar om dagar istället för månader – fånga försäljningen av heta produkter.

* I somras lanserade Circle K en ny färdigrätt för alla som efterfrågar bra träningskost längs de svenska vägarna. En proteintallrik med kyckling, ägg och bönor lanserades i mitten av maj. ”Vi ville ta fram ett riktigt bra alternativ för att tillfredsställa de många tränings- och hälsointresserade kunder som besöker oss varje dag. Proteintallriken erbjuder allt vad en kostmedveten och hårt tränande person söker, både när det kommer till smak och näringsinnehåll”, säger Anna-Karin Thörne, kategorichef på Circle K.

* På Broome Street i New York har man nu startat ”Conbody”, som presenterar en träningsmetodik utvecklad i ett fängelse. Grundaren Coss Marte, 32 år, har egen erfarenhet från sin egen fängelseträning och presenterar bland annat ”The 15-Minute Bodyweight Prison Workout”. Vid 19 års ålder dömdes Coss till sju års fängelse och fängelseläkare menade att han skulle dö inom fem år om han inte gick ner i vikt. Han började träna med egen kroppsvikt i sin minimala cell och gick ner 70 kilo på ett halvår. Efter att ha tränat andra fångar och hjälpt dem att gå ner i vikt skapade han ”Conbody” där hans nystartade gym är inhägnat av ett fängelsegaller.