Fråga experten: ”Hur undviker man att inte hamna bakom alla andra på tävling?”

Det händer att det är väldigt många tävlande samtidigt på scenen vid tävling, vilket gör det svårt att posera bra. Ibland syns man inte ens ordentligt. Har du några tips på vad man ska göra då, för att inte riskera att man hamnar bakom alla andra?

HELENE svarar

Det är aldrig kul när man blir för många på scen samtidigt så att man inte har möjlighet att posera fullt ut, även om det är jätteroligt att det är många i ens klass.

Om det blir så pass trångt att man hamnar lite ”omlott” om varann på scen, så får man inte vara rädd för att ta för sig. Du är ju den enda som själv kan bestämma hur mycket domarna ska kunna se av dig. 

Försök att ställa dig så att du inte hamnar bakom någon annan, men gör det på ett fint sätt, utan att armbågas och knuffa på andra.

Ofta löser huvuddomaren detta genom att atleterna får byta placering med varandra ett par gånger på scen. Så får alla tävlande tillfälle att synas i en bra vinkel för alla domare.

”Good sportsmanship” är A & O när man tävlar. Väl där uppe på scen sitter alla i samma sits som du, så då är det bättre att vara kompisar och hjälpas, åt än tvärtom.