Krönika: Vem väljer du att vara?

Dina fysiska framsteg som du särskådade senast då du ställde dig framför spegeln, är ingenting annat en återspegling utav gamla meriter. En ståtlig fysik vittnar om idogt slit, noggrant kalkylerat, på samma sätt som de brister du möjligen ser representerar uteblivet fokus och engagemang.

Om 365 dagar så kommer du återigen att särskåda din spegelbild. Ett år inom styrketräning är inte mycket att spela på, dessutom går det väldigt fort, så om dina förväntningar på fysiska resultat är högt ställda är det hög tid att fokusera. Vad du har åstadkommit under åren fram till nu, hur du såg ut på scenen senast, hur många likes du fick på din senaste selfie, hur nöjd du är över ditt framsteg, eller hur bra det än har gått i din träning. Gamla meriter. Trevliga minnen i sig, men det betyder inte mycket i slutändan om du vill ta din fysik till en ny nivå under det kommande året.

Den fysiken som du kommer att visa upp för dig själv och världen om ett år kommer att vara en direkt återspegling av dina innersta drivkrafter. Varje måltid, varenda nattsömn och träningspass, ner på setnivå. Kvalitén på repsen, kilon på stången och varenda slitsam ansträngning. Bra gjorda val såväl som dåliga, slarviga och uteblivna.

En fysik ljuger aldrig och klockan tickar obönhörligen på. Är det någonting som skiljer agnarna från vetet inom kroppsbyggningen, så är det just respekten för hela träningsårets samtliga detaljer och deras betydelse för resultatet som helhet. Vad du vill, hoppas, önskar eller drömmer om betyder absolut ingenting i den här sporten. Allt som betyder något är hur hårt du är beredd att jobba för att bygga dig en starkare och bättre fysik.

Det finns förstås många delar som skiljer motionären på gymmet från de atleter som befinner sig på absoluta toppen i vårt land. Den mest framträdande egenskapen är dock synsättet att ”inte lämna något åt slumpen” under årets 365 dagar. Tveklöst är det just den inställningen som gör att resultaten skiljer sig åt. Synsättet där man hanterar sin träning på gymmet som en idrottare på elitnivå. Där varje enskilt gympass är en tävling med en satt och mätbar målbild. Där ”vinna matchen” är det enda som räknas och oavgjorda och förlorade matcher inte tar fysiken ett enda steg framåt. Fokuset på prestationen är precis likt andra idrottare – därav så finns inget utrymme för slarv med nattsömn eller kosten. Årets samtliga matcher vill vinnas och målet är att gå obesegrad genom hela träningsåret.

Ett år efter att du har läst denna krönika kommer du återigen hamna framför en spegel, för att beundra dina framsteg och kika på dina svagheter i fysiken. Spegelbilden kommer inte heller då att ljuga. Den kommer vara en direkt återspegling av din inställning kring vila, kost och varje enskilt gympass. Den kommer läsa av hur hårt du var beredd att jobba, i det dolda, för att ta din fysik till en ny nivå. Vittna om vilka val du har gjort.

Alla har vi 365 dagar framför oss tills dess. En handfull kommer att utnyttja träningsåret till fullo, men en väldigt mycket större grupp kommer att låta en hel del aktiva val, valda tankemönster, skapade ursäkter och en mängd oavgjorda och förlorade matcher på gymmet, ta dem någonstans halvvägs uppför trappan av full potential.

Vilken grupp väljer du att tillhöra om 365 dagar?