Fråga experten: Hur slipper jag smärta i armbågarna?

Jag har fruktansvärt ont i mina armbågar när jag kör vissa övningar. Tidigare har
smärtan kommit och gått, men nu gör det ont hela tiden, även när jag inte lyfter.
Det hämmar mig väldigt både i träningen men även i vardagen. Vad gör jag för
fel och hur blir jag av med problemet?

ROBIN svarar

Att få ont i underarmarna är ett mycket vanligt besvär, som ofta drabbar bland annat människor som jobbar på kontor. Även vissa sportutövare, till exempel golfare, får ofta smärtor. Därav har uttryck som musarm, tennisarmbåge och golfarmbåge blivit populära i folkmun. Detta är dock så kallade ”slaskdiagnoser” som kan innefatta många olika diagnoser. De flesta av dessa kommer från någon form av överbelastningsrelaterad smärtproblematik. 

Tennisarmbåge, eller lateral epigondylalgi som den medicinska termen heter, är en smärta som sitter på den yttre delen av armbågens område. Denna smärta kan bero på olika orsaker, men för att nämna några är överbelastning i fingrarnas sträcksenor, en överansträngning av musklerna och ett icke gynnsamt rörelseomfång i armbågsleden några av de vanligaste. 

Golfarmbåge, medial epigondylalgi, är ett smärttillstånd på insidan av armbågen. Det som smärtar vid här är ofta någon av de muskler som fäster på det tydligt spetsiga benutskottet i armbågen, på insidan mot kroppen. Även här är många av tillstånden överbelastningsrelaterade, både i senan men även i musklerna. Det här är ett vanligt besvär inom träningsbranschen och hindrar ofta både rygg- och armträning.

Typiskt för oss inom gymbranschen är att vi får känningar på både in- och utsidan av armbågen. Det börjar många gånger med insidan som sedan utvecklar sig till utsidan. Så som du beskriver det i din fråga skulle det kunna vara fallet även för dig. För att ge någon form av rekommendation i din situation skulle jag börja med att råda dig till att börja med att stretcha alla böjarmuskler i underarmen. Lägg handen på ett bord med handen utåtroterad och fingrarna nästan mot dig och armbågsvecket framåt. Stretcha sedan genom att minska avståndet mellan underarmen och handen. Det här kan du göra med fingrarna på bordet eller utanför.

Det finns ett annat klassiskt knep som till exempel klättrare ofta använder sig av. Det skulle troligen vara givande i ditt fall, dock krävs det en del smidighet för att klara av. Stå på knä och lägg ner hela underarmen på golvet, med insidan av underarmen uppåt. Därefter lägger du ena knät på underarmen och utför en massagebehandling på dig själv. Hittar du samma smärta genom att göra detta har du med stor sannolikhet träffat rätt.

Skulle du inte uppleva en förbättring inom ett par veckor av dessa övningar skulle jag rekommendera dig gå till en naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut. Välj någon som är kunnig inom både manipulation av armbåge och handled, men som även utför muskulär behandling och träning.