Framhäv din fysik med spraytan

Att tävla i fysik handlar om att frambringa en ståtlig muskulatur, uppbyggd med pannben och avskalad med varsamhet för att behålla så mycket som möjligt av uppnådd massa. Ett sista, avgörande vapen i kampen om att stå ut i konkurrensen på linjen handlar om att optimera förutsättningarna på plats – med tävlingsfärg.

På tävlingsdagen har deltagarna gjort allt det de kan. Nu får de lita på att förberedelserna räcker hela vägen fram. ”Dagen D” handlar om att fokusera, visa upp sig för domarna och behålla lugnet. Backstage pågår en annan verklighet, där ruljangsen och timingen är på topp. Bakom scenen pågår verksamheten i spraytälten för fullt, utan att synas. Samtliga atleter ska få sina bästa förutsättningar framhävda som pricken över i:et.

Detaljerna som avgör
Färgen är en förutsättning för att framhäva detaljerna i din fysik. Med små marginaler kan den vara avgörande för skillnaden i liv och lyster i din muskulatur. Svenska tävlingar håller en hög klass och en bidragande faktor till detta är tveklöst uppbackningen i det omkringliggande arrangemanget med OnSite Tan, leverantören som blivit synonym med backstageområden. 

Med 10 års erfarenhet av airbrush tanning vet de vad som krävs för att lyfta fram atletens bästa förutsättningar. Idag är de officiell levererantör av spraytanning till EM, VM, Arnold Classic och IFBB Elite Pro som del av det världsomspännande Jan Tana, pionjärer i branschen. För Jani Kaara som driver företaget har säsongen just dragit igång och med 41 resor på schemat har han och kollegorna att göra. BODY passade på att klämma in några frågor mellan spraylagren: 

Varför är det viktigt med färg?
Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för att kunna visa sin fysik på bästa sätt. Scenen har oftast ett starkt ljus, som gör att man framstår som ”slät” utan proper scenfärg. 

Om man inte lägger någon tävlingsfärg, alternativt har en ”blekare” brun färg som man lägger själv, kan man då utesluta att bli placerad?
Det har hänt allt för ofta att atleter applicerat färgen själva och den inte räck till… resultatet blir att man inte ser bra ut på scen. Du kanske inte utesluts, men ser det inte bra ut riskerar man att tappa placeringar.

Förutom att framhäva fysiken, kan man ”försköna” och ”dölja” skavanker, som tatueringar, med tävlingsfärg? 
Själva tävlingsfärgen tonar ner allt en del, men ibland önskar atleterna något mer. Då finns ”body make up” som är godkänd av IFBB (Jan Tana Tattoo-Cover), som inte kladdar och inte rinner av. Den kan användas för att dölja tatueringar. 

Hur kan man som atlet förbereda sig bäst för att få ett så bra resultat som möjligt av färgen?
Skrubba huden ordentligt. Börja helst flera dagar innan tävling med Jan Tana Skin prep. Väljer man att raka kroppen bör man se till att inte få sår. Dessa går inte att dölja med färgen. 

Fredrik Boson med Harold Kelley "King Kong", vinnare Arnold Classic wheelchair Pro

Fredrik Boson med Harold Kelley, IFBB Classic wheelchair Pro.

Vad ska man tänka på kring timing med olja och scenframträdande? 
Olja/glaze ska man smörja in tätt inpå innan man går upp på scenen, cirka 20-30 minuter före. Detta för att uppnå rätt skimmer, som lyfter muskulaturen. Blir det förseningar och scenframträdandet skjuts på kan man behöva bättra på, men lyssna på personalen som är ansvarig. De vet när det är dags. 

Hur blir man effektivast av med färgen efter tävling, utan att se ut som en dalmatiner? 
Att skrubba ordentligt med en skrubb tar bort det mesta av färgen. Det är extra viktigt att göra om man ska tävla redan påföljande helg. För att få bäst resultat bör man ej ha gamla färgrester kvar. 

Vad ligger bakom er framgång?
Vi har en unik produkt som ingen annan har och det sätter oss i förarsätet. Vi är väldigt strikta gällande kvalitet. Alla kan inte spraya. Förutom arbetet på tävlingar håller vi workshops och utbildar personal från alla kontinenter. Vi har haft förmånen att täcka stora uppdrag  för att vi har den färg och personal som ger bäst resultat på scenen. Det har gjort att vi inte behövt jaga, utan har fått förfrågan direkt från arrangörerna, som vill ha den bästa resultatet på scenen. 

Är användandet av färg annorlunda i Sverige mot scenen utomlands, amatör vs Pro?
Vi gör ingen skillnad på tävlingar eller atleter. Allas satsningar är lika viktiga. Vi erbjuder samma service i Sverige som vi ger Phil Heat och Frida Paulsen Stern

Vilket är ditt/dina starkaste minnen från tävlingar? 
Märkliga händelser finns det gott om, haha. En bra var på Arnolds, där vi skulle göra iordning priffsen inför kvällens show. Vi hade Winklaar, Big Ramy, Dexter Jackson, Mihael Lockett med flera och hade bara 45 minuter på oss för att ha dem klara för scenen… när det blev strömavbrott – bara i vårt rum! Vi gjorde dem klara med ficklampa på telefonen. Showen drar igång när den drar igång, där väntas det inte.

Starkast minnen är nog annars när vi för första gången fick äran att jobba med rullstolsproffsen och gör dem klara inför Arnolds Sportsfestival, eller när vi hjälpte en blind Bodybuilder i Frankrike. 

Jag är jag ruggigt stolt över vårt team, alla som är med i Jan Tana familjen. Vi är 56 personer idag (!) och det är en ära att jobba med dem helg efter helg. Alla sliter hårt och gnäller aldrig. 

Jani Kaaria med Samir Troudi på Arnold Classic Ohio. Om några veckor ses de igen i Borås, när Samir sprider stjärnglans på Battle of Sweden.