Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

Mina bröstmuskler växer inte i volym vid bröstbenets mitt. Hur bör jag lägga upp min träning om jag vill öka bröstmuskelns volym just vid bröstbenets mitt? Går det att punktträna bröstmuskeln?

Abbe svarar:

Är det någonting man inte kan göra så är det att punktträna en del av en muskel.

Vår anatomiska struktur för samtliga muskler med dess fästen är det enda vi inte kan påverka. Bröstmuskeln har sitt ursprungliga fäste vid bröstbenet, nyckelbenet samt revbenen och ytterligare ett fäste på överarmsbenets framsida. Den har en form som ser ut som en solfjäder och är uppdelad i tre delar, även kallad fiberriktningar.

De olika fiberriktningarna kan påverkas på olika sätt genom att ändra och anpassa arbetsvinklarna. Dock kan vi inte isolera en fiberriktning och enbart påverka den. Oavsett vilken arbetsvinkel man har, kommer hela bröstmuskeln alltid att aktiveras.

Beroende på hur man ser ut anatomiskt, det vill säga hur tätt fästena sitter vid bröstbenet, kan det vara svårt att fylla ut mellanrummet mellan bröstmusklerna om avståndet är något längre från varandra. Det är fysiologisk omöjligt. Tyvärr finns det ingenting man kan göra då man är skapad på det sättet. Däremot kan man absolut påverka muskelns tillväxt.

Det jag ofta rekommenderar är att man ska våga leka och utmana samtliga ledvinklar för bröstmuskeln. Oavsett om det är träning med egen kroppsvikt, fria vikter eller maskinträning ska du alltid ha maximal muskelkontakt vid varje repetition. 

Tänk dig att du utför rörelsen med bröstmuskeln. Försök att skapa en maximal kontakt vid varje utförande och låt den excentriska träningen utmanas. Varje utförande ska självklart utföras med korrekt teknik för att minimera skaderisken, samt öka din medvetenhet för muskelns arbetskapacitet.

Är man relativt ny i sin träning rekommenderar jag att man ligger på fyra bröstövningar per pass. Sex bröstövningar per pass om man är avancerad. 

Träna bröstmuskeln två gånger i veckan och är du avancerad kan du gå upp till tre gånger per vecka om du har ork och kapacitet för det.

Självklart bör övningarna utmana bröstmuskelns samtliga ledvinklar och intensiteten bör ligga relativt utmanande. 8-10 reps på 75 % av din maximala kapacitet på samtliga övningar i en programmering som bör sträcka sig mellan 8-10 veckor kommer definitivt att hjälpa dig en bra bit på vägen.

Lycka till!