SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

Så har säsongen äntligen dragit igång inom Bodybuilding & Fitness. Först ut på scenen var veteranerna. Många tunga namn stod på scenen och för det mesta bjöd kvällen på en hög kvalitet. De som hunnit leva med sporten genom ett liv har haft tid att bygga upp en gedigen fysik som har både mognat och förfinats över tid, och när Björn Svensson (Classic Bodybuilding +50 år) utlystes som vinnare var få förvånade. Björns enkla posering med till synes små rörelser lyftes av ett fint kraftspel under huden. Bra – värdigt – jobbat.

En annan som har vanan med sig från SM scenen är såklart Arne Lundell, som ikväll fick revansch från förra året och kunde vända hem med sitt femte SM-guld.

Arne Lundell Svensk Mästare Bodybuilding 2018

Arne Lundell tog emot sitt femte SM guld i klassen Bodybuilding veteraner 40-54 år +80kg.

Med all den erfarenhet som bjöds på samma scen, en och samma kväll var förvåningsmomenten få. Visserligen kunde man förvånas över hur dålig kvalitet det var på enskilda poseringar. Det är SM vi är på, inte en nybörjar tävling, och kvällen var som sagt veteranernas. Ändå klämdes ryggar ihop vid lat spread och tyngden på fel ben tillrättavisades flertalet gånger. Dålig/felaktig posering kan eventuellt vara gulligt på nybörjartävlingar, men på SM borde det ge rejält med avdrag. Det borde vara den lägst hängande frukten för respekt att visa att man läst reglerna, alls.
Det här slår in en öppen dörr hos de flesta av er, vilket är glädjande – men posering är A och O. Än mer: posering är respekt. Att göra ett halvt oengagerat framträdande är trist för domarna och för motståndarna. Främst är det inte respekt för din egen satsning, för sporten. Av allt slit, all dedikation: Nada. Samtidigt som den som kanske släpar poängmässigt, som respekterar sig själv och ärar sin satsning med en genomtänkt posering, visar vördnad. Vad tror ni domarna gillar bäst?

Förutom att Christina Nilsson satte sin posering i Bodyfitness veteraner +45 år, gav hon Fredrik Boson en match om ”kvällens bästa vader”. ”Bästa reaktion vid vinst” vann hon ohotat.

Nog med självklarheter. Det finns samtidigt andra, mer difffusa differenser. Som exempelvis i bikinifitness veteran – första klassen ut. Off season kan det vara svårt att förutspå sin egen utveckling. Som till exempel den vackra muskulatur som Zenna Macea ikväll levererade. Av de hinder hon sett i träningen (orsakade av en knäskada) sedan hennes senaste SM 2016, har inte mycket hindrat hennes muskelutveckling. Tvärtom. Fantastiskt fin musklulatur – troligtvis dock för stor för klassen. Speciellt när hon idag stod mot andra forna SM-vinnare som placerade sig långt lägre än förväntat. Pendeln blev helt enkelt för stor, vilket kan ha gjort jobbet enklare för domarna. Det är en bedömningssport, men ramarna är tydliga.

Josefine Galiamoutsa, vinnare Womens Physique

Josefine Galiamoutsa satte allt ikväll (Women´s Physique veteraner).

I stort sett bjöd kvällen på stor fägring och få överraskningar. En person stack dock ut – hon som ikväll satt allt rätt. Med symetri, balans, posering, hårdhet, kvinnlighet, utstrålning – Josefine Galiamoutsa bjöd på en show för sig och förtjänade tveklöst första dagens mest välförtjänta guld.

Grattis Josefine och alla andra vinnare för kvällen! Oavsett om ni stod överst på pallen eller ser er egen vinst i prestationen ändå – tack för en grym kväll med mästerlig leverans!

Linda Olsson gick vinnande ur striden mot Zenna Macea och Annelie Axen, Bikini Fitness veteraner.

Robin Elvin, SM-mästare, Men´s Physique veteraner.

Eleonore Eriksson vann Bodyfitness veteraner 35-44 år.

Artur Akimov gick vinnande ur striden om topplaceringen i Classic Bodybuilding veteraner 40-49 år.

Mats Ljung, vinnare SM 2018 Bodybuilding veteraner 40-54 år -80kg.

Glad var hann, vann gjorde han – Calle Gustafsson Grattis! Bodybuilding veteran +55 år.

Seth Janson var på plats och plåtade för BODYs räkning.

Coach Reza gled omkring backstage och höll ställningarna. Snart är det hans egen tur…

Maria Hasselmark och hennes trogne följeslagare Pinky satt som stöd på läktarna när Team Hasselmark stod på scen.