SM 2018: Dag 2 – Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women’s Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

Högt ställda förväntningar blandades med stolthet i en härlig gryta när dagen drog igång. Hemläxor hade verkligen gjorts i år, upp på scenen klev fysik efter fysik som genomgått fantastiskt fin utveckling. Väl uppe på scen är det dock tydligt att även den vackraste finslipning och finast meriterade bakgrund inte är någon garanti för att kunna kalla sig Svensk Mästare/-Mästarinna. Riktigt bra deltagare sågs tvinga fram leenden när de, fler än en gång, utropades som tvåa. Backstage var det svårt att hålla humöret i schack.

Semiran Dag som trodde att hon gjort sin sista tävling, plockade hem sitt femte SM-guld.

Jessica Danesh vann de klasser hon ställde upp i, inklusive overallen.

Inez Stenis konstaterade att hon ännu aldrig blivit besegrad på hemmaplan.

Mer än en gång drogs det efter andan och pulsen gick upp i takt med att domsluten räknades ner. Vem skulle gå vinnande ur striden? Skakigt för de tävlande, men desto roligare för oss som satt på läktarna.

Nivån var hög, allra högst i Classic Bodybuildning -180 cm där till och med den vanligtvis svårflirtade Per Sundström, huvuddommare, påtalade att linen var ”Vansinnigt bra”. Vinnande ur den striden gick Calle Bolund som hade svårt att hålla tillbaks tårarna när han intervjuades av Fredrik Age.

Vi som följt Calle i sociala media under året vet att han haft det tufft och till och med tvivlat på om han skulle ställa upp. Nu hoppas vi att glöden är här för att stanna hos honom, där den hör hemma. Ingen kunde missa den eufori han utstrålade när han fick tygla sig för att inte ryckas med i tillfället att posera framför sin publik.

Calle Bolund vann finalen i Classic Bodybuilding -180 cm

Overallen i Classic Bodybuilding vanns av Daniel Westerlund, till höger.

Halvvägs genom dagen passade även SBFF (IFBB Sweden) på att dela ut förbundets ärofyllda pris. I år gick det till ingen mindre än Eddie Bergkvist – navet, hjärtat och logistikwizard på de flesta svenska tävlingar. Det är Eddie som får schemat att rulla backstage, inför förbedömning och finalrundor. Talar om vem som ska vara på scen, när. (Något som kan verka enkelt, men är långtifrån just det.) Mer än väl förtjänt – Grattis Eddie!

Eddie Bergkvist tar emot SBFFs pokal.

En bra dag på ett mästerskap där utställare och besökare är med och bjuder på sig själva. Ett bra SM såhär långt helt enkelt. Vi på BODY ser fram emot imorgondagen!

Wellness genomfördes för första gången på SM.

Albin Mattson vann SM, Classic Bodybuilding junior. Eftersom de inte var fyra i klassen kan han inte titulera sig svensk mästare, men väl värdig vinnare.

Kenneth och Janne konstaterar att de båda varit på varje SM sedan 1978. Age kom in i bilden långt senare, 1989.

Årets paus-underhållning: Cheerleaders!

Stolt Jenny Söderström visar upp sina populära bikinis och smycken från Bling by J för Jeanette Johansson och Pia Jansson.

Antonia Pesevski och Evalinda Aarvag minglade runt i utställningshallen.

Yousef Babar och Louise Gynnerstedt skålade i pausen.

Stolt far till stolt son, Jonni och Jimmy Durlind.

BODYs fotograf Perra, idag i annan tjänst, som styrelseledamot och SM-arrangör.

Julia Johansson mätte muskler med Roger Olsson.

Linnea Rosander, Fitness By Alice och Albin Stolt från Team JF Athletes krängde populära provpåsar.

Väl fyllda med våfflor och (mindre än tippad mängd) Nutella var det dags för shopping bland utställarna – Anders Jakobsson, Arne Lindström och Anett Jakobsson kom väl förberedda.

Vad vore ett SM utan Hjortharna?

Mikael Zackrisson trotsade kryckorna och benställningen och tog sig ner för trapporna med Irina Rinander.

Gishe Betweni, Ronja Bergström och Mathilda Lövgren bjöd på godsaker från Lohilo.