SM 2018: Dag 3 – Tungviktare och medaljregn

Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

Först ut på söndagens schema var Men´s Physique. Det tog inte lång tid innan publiken undrade hur det skulle sluta. Inte främst vem som skulle vinna, utan vilka som skulle åka av scenen. Fler av de tävlande fick varningar för otillåten posering – bodybuildingposer istället för regelrätt grenspecifik posering, vilket belystes ett flertal gånger innan hot om diskning påtalades. I en klass blev det snudd på absurt när både linen och delar av publiken började väsa, för att försäkra sig om att tighta till. Märkligt, för att uttrycka det milt.

Detta sammantaget ledde till att speaker Fredrik Age till sist kändes sig manad att lämna ut några väl menade råd:

AGEs framgångstips för scenen:

#1 Stå ej i fel pose. Tävlar du i Men´s Physique och poserar som en bodybuilder blir du nerdömd.

#2 Låt inte som Sir Väs.

När en tävlande plötsligt stod på scenen i alldeles för korta shorts, hade han bara tur att tålamodet fanns kvar hos huvuddommaren, som gav honom två minuter att lämna scenen och leta reda på ett par alternativa byxor. Age fyllde därmed på sin tips-lista med:

#3 Ha rätt utrustning. Du skulle inte åka på fotboll i golfskor. Det är samma logik.

På förekommen anledning under dagen hakar vi på listan och lägger till ytterligare två:

#4 Luta dig inte bakåt och pilla på ditt navelbråck. Motivering överflödig.

#5 Köp inte dina poseringsbrallor i början av dieten. Av uppenbara skäl.

Efter dessa incidenter verkade det dock som om polletten trillat ner backstage och resten av dagen var en fröjd att bevittna. Först ut som segrare var Simon Staaf (ovan) som sedemera skulle ta hem även overallen i Men´s Physique. Därefter var det dags för Israel Tshibangu att fortsätta sitt fantastiska debutår, där dagens skörd blev ett junior- och ett seniorguld.

När Israel efter segern intervjuades förklarade han att dieten varit hård. När svaret på frågan om hur lång den var blev ”en månad” brast det för publiken som släppte loss ett rått, men hjärtligt skratt, som fick väggarna i Bombardier Arena att skaka.

Israel Tshibangu, Guld Men´s Physique junior +178 cm och senior -182 cm, har inte gått hungrig så länge.

I Bodyfitness var det sedan spännande att se Ellen Nielsen och Sara Kinnvik göra entré. Tjejerna som båda tidigare har tävlat framgångsrikt inom bikini fitness, men nu alltså valt att gå upp en klass. Hatten av – båda har genomfört den fysiska uppväxlingen med bravur – men idag var det Sara som kröntes till dagens drottning. Tre guld blev hennes, varav ett overallen.

Sara Kinnvik, dagens drottning.

När det så var dags att bekanta sig med byggarna stal Felix Mattisson showen. Felix hade stort stöd på läktarna, bland annat av sin mamma som berättade att han vid födseln faktiskt var minst i syskonskaran, bara 3,8 kilo. Well, lilleman har växt upp – och idag vann han juniorklassen.

Felix Mattisson, störst.

Familjen Felix med mamma till höger.

Många vinnare var desamma, men variationen var ändå ledmotivet för dagen då vi fick se kvinnligt, manligt och rullstol utföras på den svenska mästarscenen. Inte minst uppskattat var parinslaget som utfördes med bravur av alla inblandade.

När Semiran Dag fick frågan av Calle Bolund om att köra i par tvekade hon först. Hon hade ju lagt tävlandet bakom sig. Väl hemkommen från semester för sju veckor sedan smög hon dock igång dieten, för att se hur kroppen skulle svara – visst gav det blodad tand. Hur det gick med tävlingsavslutandet? Totalhaveri. Minst två tävlingar till blir det, där den ena är Nordiska och den andra, gissar vi, Tyngre VII.

Semiran Dag och Calle Bolund i synk.

John Johansson inspirerade.

Sist, men inte minst, fullbordades tävlingarna med bodybuilding. Klasserna var inte jättestora, men vem behöver kvantitet när man får kvalitet? Speciellt kul är det att kunna runda av detta inlägg om årets SuperSM med dessa bilder: Stora atleter som är stora vinnare, visar respekt för varandra, domarna och juryn.

Mats Ljung tackar sina medtävlande…

…liksom Keivan Gomanian….

…och Niro de la Rua.

Ståtlig sluttrea i BB +90kg, där Niro de la Rua segrade – vilket föranledde att han också vann bäste posör samt overallen.

Frida Paulsen Stern bjussade på stjärnglans och påminde de tävlande om att the sky is the limit.

Carina Roeck Hansen, Thomas Malmberg, Sussi Corell och Benny Fencker testade vingarna i välkomsthallen.

Roman Hassas, Jenny Fogelström och Eivind slaatto hade fullt upp, men hann bjuda på ett leende.

Johan Åkesson och Malwina Dopierala shoppade i pausen. Kanske får vi se de på scen tillsammans i framtiden…?

Martin Ripendal och Reino Strand är vinnare varje dag i sin monter.