Träffa världens starkaste Anna från Grästorp

Sverige är långt ifrån okänt när det kommer till strongmen genom historien. Vad som ibland glöms bort är att vi även har starka kvinnor, och riktigt starka dessutom. Någon som är väl representerad i gruppen är Sveriges senaste proffs, 39-åriga Anna Harjapää från Grästorp.

 

Anna jobbar till vardags som montör och har tränat på gym i över 20 år. Strongwoman var till en början något hon halkade in på sent under hösten 2015. Nu endast fyra år senare har Anna gjort en explosiv karriär där hon bland annat redan hunnit vinna SM, EM 2016 och VM.

Nu senast tävlade grästorparen på den prestigefyllda tävlingen Arnold Classic Strongwoman Amateur i Columbus Ohio -en tävling hon hon kört tre gånger tidigare. Denna gången förändrades allt genom att hon knep guldet i Columbus, Ohio, där hon även knep proffskortet.

Genom vinsten och sin proffsstatus är hon direktkvalificerad till Arnold Classic 2020 där hon kommer drabbas samman med de absolut bästa utövarna i världen.

Anna, stort grattis till guldet och proffs på Arnold Classic Strongwoman Amateur 2019. Hur många var ni i din klass och vill du berätta lite om dina upplevelser i Columbus?

– Vi var 10 deltagare som gick till start men var väl runt 12 från början. När det kommer till själv Arnold Sports Festival med expot är det en otrolig upplevelse. Det är verkligen fyllt av intryck och otroligt mycket människor. Man är ganska trött efter en sådan helg med både tävling och festival. 

När det kommer till support under helgen var det Annas man Magnus som  peppade med orden “Du är starkast här Anna!!” Några kraftfulla ord som gav henne tilltro och energi för att också vinna.

Vägen till guldet på Arnolds och proffskortet startade 2014 då Anna testade på att tävla på Världens starkaste Grästorpare. Tävlingen är ingen riktig strongman-tävling utan är mer till för att mäta vem som är starkast bland bönderna i bygden, helt enkelt. Där tyckte de att Anna skulle vara med. Tävlingen utgjordes av Anna och tre grabbar där hon placerade sig bra i några grenar men kände ingen wow-upplevelse av tävlingen – så den vanliga gymträningen bestod.

Året därpå tävlade hon dock mot en tjej och vann, varpå hon kände att hon ville prova på en riktig strongwoman-tävling med fler tjejer.

Den första ‘riktiga’ strongwomantävlingen körde Anna hösten 2015 i Sveriges starkaste kvinna. Under eventet träffade hon den tidigare världsmästarinnan och proffset Donna More som såg Annas potential: ”Du behöver följa med till England och tävla för att få erfarenhet”. Men inte visste Anna att det var EM hon skulle till – kanske för att Moore inte ville göra henne allt för nervös. Hur som helst var det ett recept som var framgångsrikt då Grästorparen blev europamästarinna 2016. Därefter bar det väg mot USA och hennes första tävling, där hon hamnade på nionde plats. Året därpå kom hon sexa och 2018 åtta. 2019 siktade Anna på att komma topp fyra och få köra finalgrenarna – vilket var en målsättning som slogs med råge då hon tog både guld och proffskort.

– Det var inte så att jag tänkte som barn att jag ville bli starkast i världen – utan mer något jag halkade in på.

 

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

– Jag jobbar 07:45-16:00, därefter handlar jag och kommer hem och lagar mat till familjen. Efter det försöker jag ta en liten powernap och efter det tränar jag.

Hur ser ditt träningsschema ut veckovis?

– Jag tränar i princip varannan dag och då kör jag vanlig gymträning ala bodybuilding. Det är många övningar som är bra för strongman-grenar då de träffar de mer svåråtkomliga musklerna som ger bättre stabilitet för basövningar och strongwoman-grenar.

I gymträningen ingår även basövningar som exempelvis mark, bänk och press bakom nacken.

Anna fokuserar på att köra strongwoman cirka en gång i veckan – men trappar upp mer när tävlingar är i sikte.

Vilka är dina favorit- respektive hatövningar i strongwoman?

– Jag gillar atlassten – stock har varit en hatgren men den är på väg att bli roligare. Däremot hatar jag bära säck!

Om vi skulle öppna din kyl just nu, vad skulle vi då hitta?

– Laktosfri mellanmjölk, smör, skinka och en dunke vin, kanske, säger Anna och skrattar.

När tävlar du igen och när kommer proffsdebuten? Vad i träningen kommer du att fokusera mest på inför kommande tävlingar?

– Jag kommer att tävla i augusti i Norge och under hösten avgörs såväl världens som sveriges starkaste kvinna. Proffsdebuten blir på Arnolds nästa år i mars. Jag kommer fokusera på kondition, uthållighet i kombination med att bära saker. Inte längre sträckor – men kortare och mer uthållighet – tränar mer på att bära Húsafell-stenar.

 

Tävlingsgrenar under Arnold Classic Strongwoman:

Stockpress: 97 kilo (max repetitioner under 1 minut)

Farmers walk med väskor: 95 kilo

Marklyft (Apollon marklyft): 204 kilo

Medley med släde: 145 kilo, och blockbärning, 100 kilo

 

Anna Harjapää:

Bor: I hus med ett garage som numera är ombyggt till gym.
Stad: Grästorp
Familj: Man och tre söner, 14,15 och 17 år.
Arbete: Heltid som montör men är i bytesfasen och ska gå ner i tid och jobba i butik.

Division: Strongwoman +82kg
Ålder: 39, 40 i maj
Längd: 168 cm

Meriter:

2015: 2:a Sveriges starkaste kvinna, 3:a Europas starkaste
2016: 1:a Sveriges starkaste kvinna, 1:a Europas starkaste kvinna (9:a Arnold Amateur strongwoman) 5:a Världens starkaste kvinna samt ett världsrekord i Silver Dollar Deadlift på 335kg
2017: 2:a Sveriges starkaste, 6:a Arnolds, deltog i Världens starkaste
2018: 8:a Arnolds, 6:a världens starkaste
2019: 1:a Arnolds

 

Tränar: 3-4 gånger per vecka

Instagram: @tigertofflan

 

Personbästa:

Farmers walk: 123kg/hand ca 7 meter
Stockpress: 100kg x2 reps
Mark: 240kg (utan dräkt)
Bänkpress: 120kg
Knäböj: 180kg

Favoritstrongman/woman:  Måste nog säga Donna Moore och Andrea Thompson. Så imponerande starka och vansinnigt trevliga, samt ödmjuka.

Favoritfilm: Svårt att säga, jag är mer en serietittare och där är Supernatural högst på listan för tillfället.

Favoritgodis: Fiskar och sega råttor. Choklad. Men inget slår ostbågar och vitlöksdipp!

 

Avslutningsvis, finns någon du vill tacka eller något annat du vill lägga till så gör gärna det:

– Jag vill tacka min man/coach som tror på mig och som ser till att jag blir mitt starkaste jag, våra barn som står ut med att jag tränar så mycket.

Även ett stort tack till mina sponsorer som alla på sina egna sätt ser till att jag kan bli starkast!

Stort tack för att du ställde upp på intervjun Anna. Vi på BODY Magazine önskar dig all lycka till på tävlingarna i sommar och din proffsdebut på Arnolds nästa år!

Sponsorer:

Hälsoborgen Grästorp
Muskelbygget
Cerberus Strength Sverige
SD-kvinnor