Tävlingsåret 2019 är igång!

Igår gick startskottet för årets första svenska tävling i fitness och bodybuilding. Better Bodies Challenge som genomfördes för fjärde året har blivit ett lika säkert vårtecken som snödropparna i rabatten: Nu är tävlingsåret här! 

Solen sken på besökarna när de anlände till Stockholms Congress Center lagom till att tävlingarna drog igång klockan nio på lördagen. Vanligtvis brukar det vara full tumult backstage redan timmarna innan, men så var inte fallet denna morgon. Faktiskt var det oroande rymligt i kulisserna en timme innan domarkåren skulle sitta på plats. Det ryktades om en propp i tanningområdet, men som tur var måste den ha löst upp sig under tiden läktarna fylldes på: När det var dags att dra igång stod Women´s Physique tjejerna på plats i strålkastarljuset, helt enligt schemat. Av tre deltagare i grenen stod Zvonimira Trusic som given vinnare. Hon hade prickat fysiken, men även poseringen, bäst.

Så går det egentligen att sammanfatta hela dagen: Ingen vinnare fick några ögonbryn att åka upp. De var över lag ganska givna när de klev upp på scenen. Nicki Malm vann både Men´s Physique nybörjare och senior -178cm. Moa Dansk vann den korta nybörjare Bikini Fitness klassen, samt juniorer -163cm. I seniorklassen -163cm fick hon dock se sig slagen av en strålande Jessica Lopez.

Fredrik Age med Nicki Malm, Jessica Lopez och Moa Dansk från Better Bodies Challenge. 

Better Bodies Challenge är en nybörjartävling, men en sådan med väldigt hög klass. Kanske är det den österländska närvaron som trissar upp förväntningarna och får inte minst bikinitjejerna att ”up their game” även bland svenskorna. I leverans är det dock milsvidd skillnad: när konkurrensen blir internationell är det tydligt att ”total package” är så långt mycket mer än bara bra en fysik och ett muntert leende. Ryskorna lämnar inget åt slumpen: när Anna och Lisa börjat träna posering vid dietstart, har Natalia och Liliana balanserat på tå sedan småskolan. Och så snart de fick på sig pumpsen styrde de klackarna till gymmet.

På samma sätt som det fascinerar, så förvånar det likaväl hur så många som tar sig i form till en tävlingsscen inte är klara över att styrketräning för muskelmassa och posering för att framhäva densamma är det som utgör tävlingen. Liksom att hitta rätt klass, vilket för oss in på Wellness Fitness. En klass som inte representerades igår. Klassen var där i schemat och ett gäng superfina tjejer stod på scen. Men det var inte Wellness. Den förhoppning som infann sig på Luciapokalen, med en riktigt hyfsat Wellnessklass och en ännu mer skaplig vinnare, var som bortblåst. Återigen: jättefina fysiker som troligen gjorde rätt många i de andra bikini- och bodyfitnessklasserna en tjänst. Där hade de nämligen utgjort en stort hot. Men nu stod de i Wellness och skapade en jäkla röra. Hur ska domarna döma när deltagarna inte uppfyller fysiken? Hur ska ett gäng äpplen bedömas som päron. Mest lik, minst olik, kunde kanske? Det som är mest synd är kanske att det skapar större förvirring bland de som inte hittat vägen till topp tre i sina andra klasser. Istället för att jobba vidare och slipa på sina förutsättningar som man börjat bygga från början, söker man en annan plats. Men… de genvägarna finns inte. Genvägar finns inte. Sporten bygger på motsatsen till genvägar.

Många väldigt snygga ben i Wellness, dock inte Wellnessben. 

Det går heller inte att dieta sig till en bra form! En bra form är inte mager. En bra form är en stark och potent form – som sedan skalats av. Se till att ha bra förutsättningar innan diet. Annars låt bli och bygg vidare tills du har något att täcka av. Inte alla som kom till inregistrering stod på scen igår. Det måste finnas ett ansvar runt atleterna och där coacher misslyckas med det, måste det kopplas på av ett seriös tävlingsmaskineri som är måna om sina tävlande. För så är det: där atleter är magra borde coachlicensen ryka. Det står ingenstans i regelboken att du ska stå med knastertorr mage och strimmiga axlar i bikini fitness. Det är helt enkelt regelvidrigt och fel. Du ska heller inte posera som en fotomodell med framåthängande axlar och kupad rygg. Kanske superhett på Stureplan, men inte när en levnadsglad och atletisk livsstil är grunden till fysiken! Därför var det upplyftande att se hur mer fylliga fysiker premierades i bikiniklasserna – och visst fanns även de där: vackra, starka, ståtliga och stolta. Härligt!

Bland killarna stack en ut speciellt: När Viktor Friberg klev upp på scenen blev det först tyst på läktarna. Killen stod utan motstånd, inte bara för att han var ensam i nybörjare klassen – det var solklart att han skulle ta hem även juniorklassen när han återkom i den. Som publik fick vi känslan av att vara med från början på någon som är här för att stanna. Sorlet satte igång och rösterna mellan stolarna var överens: tar den här killen det lugnt och inte har för bråttom, har han alla förutsättningar att gå lång.

Victor Friberg plockade pokaler.

Startskottet för 2019 har gått och nu rullar det på, bodybuilding och fitnessåret som bryter traditioner och ritar om arrangemangskartan för att bli mer storstadsorienterad: Battle of Scandinavia och Swefit Open flyttar närmare Gbg och Svenska Mästerskapen flyttar till Stockholm. Först ut stundar Sweden Grand Prix, som enligt BODYs fotograf Perra borde byta namn till Spanish Grand Prix… Varför? För att det ryktas att inte mindre än femtio (50) spaniorer planerar att vara på plats i Malmö den 13 april!

Så bygg vidare – och nöt posering. Vi ser er.

Scenbilder från BODY.se/Bildbank
Samtliga bilder i artikeln finns i BODY.se/bildbank