Ensamvarg i gymet? Beroende av träningspartner? Vem är du?

 

Är du en solotränare eller cravear du sällskap på (och till!) gymet? Linda Ericson listar fördelar och nackdelar med de båda sätten. Står du still i träningen? Då kanske detta blir en ögonöppnare för dig!

Att träna solo har utan tvekan sina fördelar, inte minst om vi betraktar träning som ett slags ventil där vi tillåts ge utlopp för eventuella negativa tankar och kanske till och med frustration vi ackumulerat under dagen. För många av oss utgör denna timme bland vikterna, med hörlurarna bestämt inpetade i öronen och kommunikationen med andra människor reducerad till blott igenkännande nickningar, ett slags terapi. Helt enkelt ett tillfälle att ladda batterierna.
Sedan har vi en annan kategori människor som tycks i det närmaste oförmögna att slita sig från sofflocket. Detta oavsett hur medvetna de är om ”hur bra de mår efter varje träningspass”. Att mobilisera kraft nog att, till att börja med, ens ta sig till gymmet är av allt att döma ett oöverstigligt projekt inför vilket man gärna kapitulerar och istället fortsätter rapa ursäkter framför Netflix.

Har tanken slagit dig att det kanske vore schysst att träna med en polare, att styra upp något regelbundet du faktiskt tvingas anpassa dig till? Föreställer du dig att kanske just detta skulle kunna injicera den portion motivation du i dagsläget lider brist på, eller åtminstone banka lite självdisciplin i dig?
Eller har du kanske sedan länge etablerat rutinen att plikttroget avverka ett par träningspass i veckan med den där gamla kollegan, bekanta eller rentav bästa polaren, men börjat ifrågasätta alltmer huruvida denna konstellation är på riktigt givande? Kanske har det gemensamma ”beast mode” som till en början präglade varje träningspass successivt övergått till en sällsam rädsla att faktiskt lägga korten på bordet och konstatera att ni inte längre driver varandra i önskvärd riktning? 

Oavsett i vilket läger du befinner dig, låt oss tillsammans väga för- och nackdelar med att ha en träningspartner, respektive att träna solo.

Fördelar med en träningspartner

Sannolikheten är högre att du kommer iväg
Oavsett om dina uteblivna träningspass beror på lättja, bristande motivation eller helt enkelt glömska är detta något som enkelt kan avhjälpas med en träningspartner. Oavsett seriositetsgrad så behöver ni tillsammans planera träningsveckorna framöver och detta schema bör naturligtvis respekteras. Att stå på hemmaplan och mentalt singla slant håller inte riktigt längre när konsekvenserna påverkar både en annan persons liv och din framtida trovärdighet.

 

Du kommer antagligen träna hårdare
Det är svårt att mol allena komma upp i samma intensitet som du kan göra med en riktigt motiverande och utmanande träningspartner. Vad som är viktigt här är dock att välja träningspartner med den egna fysiska förmågan i åtanke. Att känna sig fysiskt underlägsen sin partner är ungefär lika givande som att uppleva att man bedriver något slags inskolning med någon som precis lärt sig skillnaden mellan ”set” och ”reps”.

Du kan testa nya övningar
Det kan kännas lite avskräckande att kliva utanför boxen och testa nya övningar, eller rentav nya träningsmetoder, helt på egen hand. En träningspartner, särskilt en erfaren sådan, kan effektivt hjälpa dig överbrygga eventuell osäkerhet inför nya moment. Om ni kompletterar varandra väl, både vad gäller erfarenhet och kunskap, är det bara att gratulera; ni kommer stadigt att utvecklas tillsammans på ett sätt någon av er svårligen hade kunnat göra solo.

Du har ständig tillgång till assistans
Hur många gånger har du inte kastat ett par blickar runtomkring dig inne på gymmet bara för att konstatera att värdiga passare lyser med sin frånvaro? Det kan finnas många olika anledningar till varför man inte vill be just dem om hjälp, men detta bekymmer slipper du helt tampas med om du har sett till att ha en träningspartner vid din sida, alltid redo att rädda dig från pinsamma situationer. Samt att såklart pusha dig till nya höjder.
Istället för att kapitulera vid 10 finns där någon som kan hjälpa dig upp mot 13, 14 och kanske till och med 15.

 

Imponera på flickvän, pojkvän, make eller maka
Att träna med din livspartner förbättrar inte bara er kommunikation i allmänhet utan kan också stärka ert förtroende för varandra avsevärt. Dessutom är det inte helt otroligt att en nygammal gnista tänds även på något annat område.
Ta tillvara på tillfället att både stila inför och stötta din partner att bli den absolut bästa versionen av sig själv. Det självförtroende och den självkänsla som god hälsa genererar är tveklöst en av de bästa ingredienser i ett sunt förhållande.
Sedan är det ju vissa av oss som också njuter lite extra av att se vår livskamrat pinas en aning.

Eventuella nackdelar med en träningspartner

Osund konkurrens
Att vara tävlingsinriktad är för det mesta en god egenskap om man önskar ta sig framåt i idrottsvärlden, men det finns som bekant alltid två sidor av varje mynt. Att träna med en partner kan trigga ett slags manisk önskan om att alltid ligga steget före, eller helt enkelt ge upphov till självtvivel och prestationsångest, beroende på hur du är lagd mentalt. Att du växer dig större, starkare och snyggare borde vara motivation nog, men detta räcker inte alltid hela vägen. Ibland tippar det över till ren blodtörst och det förtar såklart en stor del av det nöje som ett gympass med polarna bör kunna associeras med.
Träna med någon som utmanar dig, inte någon som ser dina nederlag som sina personliga segrar. Och för all del inte heller med någon som tar fram de absolut värsta sidorna hos dig.

Direkt eller indirekt beroendeställning
Med den absolut första punkten i åtanke, där jag nämnde hur sannolikheten blir högre att du faktiskt tar dig iväg till gymmet om du har någon som till viss del drar lite i dig, har vi här motsatt scenario: Din träningskompis meddelar att han väljer att skippa dagens pass, eller kanske rentav bara inte dyker upp. Hur påverkar detta dig och din motivation? Du har trots allt vant dig vid att ni kör tillsammans, peppar varandra och smuttar på varsin protteshake i omklädningsrummet efteråt. Hur påverkar detta dig om det sker två gånger på raken, någon gång i veckan, i perioder kanske till och med veckovis?
Märker du att din träningspartner inverkar negativt på din motivationsnivå, om han eller hon visar sig vara direkt opålitlig, se då till att antingen ersätta denne eller köra vidare solo. 

Även om detta bara är ett fåtal punkter kan vi nog dra oss till att säga att fördelarna överväger nackdelarna med att ha en träningspartner. Många gånger har man hört att ”det bara blir massa snack”, och visst kan det ligga viss sanning i att det blir mycket snackat mellan lyften, men låt inte detta avskräcka dig. Sannolikheten är trots allt ganska stor att detta är en av de polare som du ändå sitter och oavbrutet sms:ar med under setvilan.

 

Text: Linda Ericson

På bilderna ser vi Louise Gynnerstedt och Yusuf Babar

Bilderna är tagna av vår fotograf Seth Janson