Kan Kai Greene vinna Mr. Olympia 2019?

Tiden rullar på allt snabbare och det är strax dags för årets upplaga av Mr. Olympia. Än så länge är det glest bland deltagarna. Ett namn som har saknats under de senare åren är även den person som vunnit över den regerande mästaren Shawn Rhoden – samt varit ett av Phil Heaths största hot.  I år har han fått en förlängd specialinbjudan till Olympia; frågan är om han tar biljetten, och kan uppfylla sitt citat “Dreams Become Things”.

Mr. Olympia och framförallt American Media Incorporation (AMI) har haft ett par skakiga år. Allt från sålda och nedlagda publikationer till att förlagschefen David Pecker varit indragen i korruptionsskandaler tillsammans med USA:s president Donald Trump. Dessutom har själva Olympia-helgen tappat gnistan under de senaste åren. Med andra ord behövs en rejäl kemtvätt när den röda mattan rullas ut för Mr. Olympia i september.

När det kommer till den klassiska helgen i Las Vegas måste något göras för att få tillbaka den forna glansen. Ett ess i rockärmen som skulle kunna locka publikintresse är just Kai Greene som onekligen är populär genom sitt massiva följe av fans – både inom och utanför industrin. Samtidigt är han en av de byggare som verkligen sticker ut i mängden och som älskar bodybuilding till den graden att han har en ikonisk status – en nivå som inte ens Phil Heath kan nå med sina 7 Sandows.

Detta året har Greene som sagt fått en specialinbjudan och frågan är om han tar chansen då han inte tävlat sen 2016. Om han nu skulle köra ändå – vilka chanser har han?  Till att börja med har han arbetat intensivt med en rad olika projekt. Bland annat sitt kosttillskottsföretag, gästposeringar, och skådespeleri. Trots allt har han tränat på och behållit massan. Samtidigt fyller Greene 44 år och tiden börjar rinna ut för att fullända sin karriär med en Sandow.

I Greenes tävlingsresumé finns bland annat 3 Arnold Classic-titlar samt flera andra placeringar på Olympia utöver en mängd andra vinster. Därtill vet vi att han vunnit över den regerande mästaren Shawn “Flexatron” Rhoden som även han hunnit fylla 44 år. Flexatron vann dock av en anledning: Trots mindre symmetriska estetikbrister i hans tungviktsfysik är han väldigt imponerande. Samtidigt var han i usel form under Pittsburgh Pro där han gästposerade för ett par veckor sedan. Frågan är om han hinner bli klar till Olympia?

Sedan tror jag inte heller vi ska räkna ut Phil Heath helt. Phil är stabil och har vunnit Olympia 7 gånger och med sin tjocklek och form är han extremt konkurrenskraftig. Han är särskilt stark i sina bakre poseringar – samt hans typiska krabba. Dock drar fortfarande magen ner helhetsintrycket.

Vi får inte heller glömma bort kamel-ligans hetaste atlet just nu, Brandon Curry som gjort enorma framsteg de senaste 3 åren. Han har både bra tjocklek och vassa linjer med saknar lite ben och symmetri för att aspirera på en Sandow.

En ytterligare faktor som talar till Greenes fördel är att det känns som att Olympia verkar gå åt det mer estetiska hållet. Om Brooklyn-sonen skulle lyckas komma in i skarp form, med tryck i sin otroliga tjocklek, räfflade ben, och tight midja i alla poser – ja då jävlar skulle det bli svårt för både Rhoden och Heath att ta honom.

Vad tror ni själva, kommer Kai Greene köra Mr. Olympia i år, och kan han i så fall vinna?