Nordic Shape Open 2019

Nykomlingen Nordic Shape gick av stapeln i helgen och denna gång hade vi Torbjörn Mark från Gym621 på plats. Här kommer hans rapport från tävlingen.

Då var höstens första tävling avklarad. Bra arrangemang, ett mycket tilltalande backstageutrymme och bra publikplatser. Är det något vi kan klaga på så är det ljuset på scen där vissa partier mörkades ner, vilket ger skuggor på de tävlande och ett visst utrymme för att bedömningarna blir svårare. En sak som var annorlunda mot andra tävlingar var att man valt att inte slå ihop klasser med få deltagare i. Förutom många bra tävlande så fick också ett antal gästposörer visa upp sina resultat efter många års träning. Några Bikini Fitness-klasser var riktigt bra och roliga att se, även Bodybuilding-klasserna bjöd på några riktiga höjdpunkter. Sammanfattningsvis en bra tävling, så tack till Nordic Shape för detta år och hoppas ni kommer tillbaka i framtiden!
Juniorerna i Bikini Fitness var inte många men de var bra. I korta klassen fem deltagare, i långan klassen två deltagare. Bäst i korta var Jessica Oskarsson silver, Frida Lindholm guld och brons till Alice Öhling.
Frida Waernborg tävlande för  Team FPS tvåa och etta blev Alice Andreasson  tävlande för Rebels By Rebella.
Stolta gubbar i badbyxor. Veteraner i Men’s Phyisque Lelle Hagström Delta Gym, Tuomas Viitala Team Ironhouse och Behnam Khorram-Nia STARK – Gym & Fitness.
Christina Nilsson som förra året vann SM guld tog även här hem titeln. Camilla Höglund tvåa och Victoria Andersson trea.
Inför varje tävling så kvartstår frågan i klassen Wellness Fitness, som nu funnits på svenska scener under två år, om de tävlande hittat rätt? Svaret är att det börja bli bättre. Vi fick se tre med rätt ramar för klassen, sedan finns mycket att göra för att det skall bli riktigt bra och det är en bit upp till internationell standard.
Som alltid när en ny klass lanseras så tar det ett tag innan de tävlande hittar rätt, men det är tid att snäppa upp nu tjejer. Det krävs en bra balans mellan över- och underkropp, även om man inte får vara för hård så kan man inte hoppa dieten helt och till sist: Det går bra med lite separation i muskulaturen!
Segraren Matilda Hjalmarsson har hittat rätt i form av hårdhet och separationer, med lite mer muskler så ser framtiden ljus ut. Framtiden för Linn Blomberg som tog silvret är också ljus. Linn är fortfarande junior men ser ut att ha en perfekt ram och massor av tid för att blir riktigt bra. Just här så saknas lite hårdhet men om hon slipar fram till SM ser vi fram mot klassen Wellness Fitness. Trean Olga Isaksson har också ramen och kan bli en framgångsrik tävlande i klassen
Matilda Hjalmarsson Elit Saltsjöbaden. Guld i Wellness Fitness.
Junioren Linn Blomberg, Team MFC.
Olga Isaksson, Team Fairing.
Men’s Physique var grenen som var mest välfylld denna dag. Standarden var bra för att var en tävling av den här typen, där toppar blandas med de mindre etablerade. Bäst för dagen var Anantachai Sornsang. Han vann sin juniorklass, han vann Men’s Physique -174 cm för seniorer och han vann även overalltiteln.
Men’s Physique -178 cm. Från vänster: Marcus Udd silver, guld Sari Gharib och brons till Amirkhan Yasinzadeh.
Robin Wikemar 2:a, Titus Linte 1:a och Erik Johansson 3:a. Men’s Physique +178 cm
Body Fitness på programmet, inte så många deltagare, två i korta klassen och sex i långa. Bäst var Josefine Malmgren MM Sports Team som även tog hem overallsegern. På bilden prispallen i Body Fitness +163 cm. Silver Viktoria Widén Svensk Sport Nutrition, guld Josefine Malmgren MM Sports Team, brons Elvira Dellenfalk Team Dellerenti.
Nu till de grenar som vi kan sortera under begreppet Bodybuilding. För första gången under SBBF:s vingar så tävlades det i Classic Physique; en gren där byxorna är lite mer täckande än i Classic Bodybuilding och Bodybuilding. Du får också väga några kilon mer än i Classic Bodybuilding och du skall ha en mer vad vi idag kallar ”klassisk” fysik än i Bodybuilding. Nu får några googla men fysiken skall dra åt Frank Zane hållet om det nu är en tillräckligt bra beskrivning.
Sedan behöver åtminstone den domarpanel som satt denna helg läsa på lite i regelboken. Man introducerade en helt ny pose, Dubbel Biceps med vakuum mage. Något som jag aldrig hört talas om tidigare och inte IFBB heller. I reglerna heter det Front Dubbel Biceps exakt som i det två övriga klasserna CBB och Bodybuilding och skall utföras på samma sätt. 
Från IFBB:s regelbok men’s Classic Physique
”1. Front Double Biceps (see Figure 1)
Standing face front to the judges, with one leg 40-50 cm forward and to the side, the competitor will raise both arms to shoulder level and bend them at the elbows. The hands should be clenched and turned down so as to cause a contraction of the biceps and forearm muscles, which are the main muscle groups that are to be assessed in this pose. In addition, the competitor should attempt to contract as many other muscles as possible as the judges will be surveying the whole physique, from head to toe.
The judge will first survey the biceps muscles looking for a full, peaked development of the muscle, noting whether or not there is a defined split between the anterior and posterior sections of the biceps, and will continue the head-to-toe survey by observing the development of the forearms, deltoids, pectorals, pec-delt tie-ins, abdominals, thighs, and calves. The judge will also look for muscle density, definition, and overall balance.”
I Classic Physique förekommer två andra poseringar som inte finns i de andra grenarna, poseringen Vacuum Pose och Classic Pose of Athlete’s choice.
Summan av kardemumman blir enligt mig att ännu en klass som ligger så nära de andra behövs inte i vår lilla ankdam. Vi pressar ihop klasser där deltagarna får svårt att välja, några väljer den nya grenen Classic Physique för att de inte orkar pressa ner vikten tillräckligt och kommer in i lite sämre form än väntat. Går man från andra hållet Bodybuilding väljer några denna klass för att man tycker att man är för liten mot de man stått tidigare och många som kommer från den sidan passar bäst i just Bodybuilding eftersom många saknar det många klassar som en klassisk fysik. 
Resultatet blev att det var få deltagare i Classic Bodybuilding. Sex sammanlagt i båda längdklasserna, Classic Physique, sju deltagare i båda klasserna och i Bodybuildingklassen tio deltagare.
Anton Rosendahl segrare i Classic Physique -180 cm.
Pallen i Classic Physique +180 cm
Mahdi Kridi silver, Enki Bäcklund guld och Hampus Andersson brons.
Classic Bodybuilding och vinnaren i klassen -180 cm Timmy Flodén Öhman.
Guldet i långa klassen +180cm gick till Timmy Nilsson.
I Bodybuilding -85 kg gick en solklar seger till Adam Littwin, det var det bästa vi sätt av Adam någonsin.
För gossarna som vägde mer än 85 kilo såg prispallen ut så här. Tvåa Loqman Kaki Maxi Elit, etta Niro de la Rua Iron League Saint Iron och från arrangörsföreningen Nordic Shape: Adam Rask som tog tredjeplatsen.
Bäst i Bikini denna lördag var Evelina Närdin, Team Mandyfit. Jag såg hennes debut på Alströmerpokalen tidigare i år och hon var bra redan då. Evelina vann korta klassen och Overallen.
Bikini Fitness -179 cm. Från vänster: Lina Lindström, Alice Andreasson och Frida Nilsson
Frida Waernborg var en av de som hamnade i en klass med endast två deltagare, först i långa juniorer och här i Bikini Fitness -172 cm. Frida till höger vann och tvåa blev Maria Bilinski.
I den längsta Bikini Fitnessklassen var det tre deltagare. Silvret gick till Cassandra Klemm, Guldet till Lisa Ivarsson och Bronset till Hilda Djupenström.
Vi avslutar med Kungen, det var ju en del gästposörer på plats här är han som höll högst klass, Keivan Gomanian.
Foto & text: Torbjörn Mark Gym621