Inför Mr. Olympia

 

Från torsdag den 12-15:e september är det återigen dags för fitnessvärlden att rikta blickarna åt Las Vegas och Super Bowl of Bodybuilding: Mr. Olympia!

 

Det är ett späckat år i vanlig ordning där mycket kan hända. Olympia-helgen har dessutom återigen ökat prispotten. Förutom $400 000 till vinnaren av Mr. Olympia, har eventet ökat de totala prispengarna till 1,4 miljoner dollar. En prispott som är spridda över flera andra divisioner, inklusive alla de fyra kvinnliga klasserna.

I år har vi två deltagare från Sverige, Ahmad Ahmad, som representerar Irak. Ahmad kvalificerade sig genom att vinna Hurricane Pro Classic Physique under 2018. Vår andre tävlande är Antoni Khadraoui, som förra året placerade sig fyra på Olympia-scenen. Förutom Ahmads och Antonis divisioner, tittar vi även på framstående namn i de resterande klasserna: Men’s Bodybuilding, 212:an, Women’s Physique, Figure, Bikini och Fitness.

BODYBUILDING

Brandon Curry är ett välkänt namn för de flesta vid det här laget. De senaste fyra åren under Camels Crew regi har Curry verkligen börjat manifestera det potential många talat om. Hans framsteg är enastående med utökad massa och riktigt runda och massiva muskelbukar. En stallkamrat till honom är Roelly Winklaar via Holland som senast vann ‘People’s Champion Award’ under Olympia 2018. Winklaar är även han riktigt farlig,  om han sätter formen vill säga. Då kan han slå många toppnamn, inklusive Brandon Curry.

Sedan har vi Iraniern Hadi Choopan som är ett av de hetaste namnen inom bodybuilding idag; med all sin rätt. Kommer Hadi in i krispig form med bra tryck är han farlig för vem som helst i lineupen.

Lägg därtill William Bonac via Holland som är en av de bättre byggarna internationellt idag. Bonac har imponerande kubikmått muskelmassa och har en tendens att komma in i riktigt bra form.

212:AN

Topp tre striden i 212:an representeras ytterligare en atlet från Camel Crew, nämligen den kompakta och symmetriska Kuwaitiern Ahmad Ashkanani som jagat Flex Lewis under många år. Med Walesaren borta från fältet ökar chanserna markant att kunna slåss om förstaplatsen. Därefter har vi ”All American” Derek Lundsford som är ung och har gjort enorma framsteg de senaste åren. Lundsford har mycker massa som är symmetriskt väl fördelat.

Ytterligare en vass deltagare är japanen Hidetada Yamagishi som alltid farlig och komplett. Han kanske inte den vackraste fysiken på scenen men ruggig kvalitet som sagt med bra symmetri och ofta knivskarp form.

Glöm heller inte kanadensaren Zane Watson som ofta har en ruggig form och kan prestera bra mot topp motstånd när alla bitarna sitter på plats.

WHEELCHAIR BODYBUILDING

Förra året kom han fyra. I år är det en revanschsugen Antoni som äntrar scenen och vi hoppas förstås att han tar sig hela vägen denna gång.

Startlistor för Wheelchair har tyvärr inte publicerats, så vi kan tyvärr inte göra någon större djupdykning i de övriga tävlanden. Lycka till Antoni!

 

FIGURE

Ett av toppnamnen i Figure är Latorya Watts som är tillbaka efter en tids sjukdom. Watts har under många år varit bland de bästa i världen med flera Olympia-titlar. Ett faktum hon delvis kan tacka fantastiska linjer för. Problemet är dock att det finns två  tävlande, med ännu bättre linjer och flow. En tävlar inte i år och det är Candice Lewis-Carter. Det gör däremot den regerande Olympia-mästarinnan Cidney Gillon som alltid levererar bra form och kanonlinjer som sagt. Gillon vann dessutom uppvärmningen under Wings of Strength i Arizona. Här tävlande även den vassa Carly Starling Horell som tog andraplatsen. Bronset klippte Puerto Ricanskan Jessica Reyes Padilla. Båda har potential att prestera bra på Olympia i helgen.

 

MEN’S PHYSIQUE

I Men’s Physique har vi den regerande mästaren Brandon Hendrickson som återigen kommer tävla mot ett väl konkurrenskraftigt motstånd. I vinnarcirkeln ser vi från Andre Ferguson, Raymont Edmonds och Ryan Terry från Storbritannien.

WOMEN’S PHYSIQUE

WP är en av de mest omtalade klasserna där unghästarnas kamp står på spel. Ett av de första namnen att hålla utkik efter är supertalangen Natalía Coelho (bilden nedan) som verkligen ryckt fram i resultatlistorna de senaste åren.  

Natalia Abraham Coelho   Foto: Dustin Raymond

Den regerande Shanique Grant är sammansatt genom getingmidja, runda muskelbukar och representerar lite av en Lenda Murray i dagens WP-division. En annan atlet att hålla utkik efter är thailändskan Penpraghai Tiangngok som vann över Coelho helgen innan Olympia på Wings of Strength i Arizona. 

 

CLASSIC PHYSIQUE

Givetvis det är det mycket fokus på regerande Classic Physique Olympia Breon Ansley som har visat upp riktigt bra form och komplett fysik genom de bilder han publicerat fram till Olympia. Därefter har vi esset från Kanada Chris Bumstead som aldrig går att räkna bort med sitt klassiska flow med bra muskularitet. Därefter har vi George Peterson som ofta har skarp form och bra symmetri.

Ytterligare en konkurrenskraftig atlet är kanadensaren, Henri Pierre Ano. Klassen bäddar för en tuff drabbning där det är tight mellan deltagarnas placeringarna.

Sedan har vi Ahmad. Det blir spännande att se hur han klarar sig i klassen, och om han presterar bättre än i 212:an. Visst är Ahmad bra, men klassen är den bästa i världen så att hamna bland topp 10 skulle vara en eloge.

Lycka till Ahmad!

BIKINI FITNESS

Arnold Classic-vinnaren i bikini 2019, Janet Layug. Foto: Dave Emery

 

Brasilianskan och  det regerande mästarinnan Angelica Teixeira är tillbaka och siktar nu på sin tredje Olympia-titel.  Andra vassa namn är den framryckande Lauralie Chapados från Kanada och Arnold Classic-vinnaren Janet Layug.

 

FITNESS

Veteranen Whitney Jones kommer köra i år igen och satsar på sin andra titel. andra Därefter har vi andra vassa atleter som Ryall Grabber och Myriam Capes som har är framstående namn för att kriga mot första placeringarna

Med andra ord en stjärnspäckad helg som ingen riktig byggnings- eller fitnessentusiast vill missa!

Tider och länk till sändningssida kommer upp inom kort!