Sveriges klarast lysande stjärna

Frågorna via instagram besvaras.

CrossFit är det nya svarta, och allra mest det nya svarta är Lukas Högberg – bäst i Sverige och nu klar för CrossFit Games. Missa inte när han gästar veckans BODY Radio!

Följ Lukas via den gemensamma bloggen, YouTube-klippen, Facebookhans atletprofil på games.crossfit.com samt på instagram.com/hogberglukas – till vardags tränar han på CrossFit Solid i Stockholm. 

Hållpunkter i avsnitt 182:

  • 00:14:44 – Introduktion
  • 00:16:07 – Samtal
  • 01:25:05 – Eftersnack

Direktlänk till showen som MP3-fil (om du har ont om bandbredd/använder mobilnät finns här en MP3-fil med halva ”tyngden”). Spela upp avsnittet i webbläsaren genom att klicka på play-ikonen nedan. Andra alternativ för att lyssna på showen:

Du får en kvick översikt över tidigare avsnitt i denna länklista.

Svenskt Kosttillskott är en av Sveriges största återförsäljare av kosttillskott. Låt dig även inspireras och läs om träning, kost och kosttillskott i deras stora artikelnätverk.

Läs mer/se rapporter i videoformat från Europas CrossFit Games Regionals 2014 hos crossfit.com. Passa gärna på att lyssna på Lukas förra gästspel i BODY Radio:

Avsnitt #130: CrossFit baby!

BODY Radio debuterar inom CrossFit, och gör det naturligtvis med sportens främste: Lukas Högberg! Hör Lukas berätta om allt från träning och tävling, till celibat och när han delade sjukhusrum med en bajsande 95-åring!

I Sverige finns några av Europas bästa atleter inom CrossFit. I Träna Nu! CrossFit 1/2014 fick vi möta sex av de främsta, varutav en var Lukas. Han berättade för chefredaktör Robert:

Varför CrossFit?

– Jag kom in på CrossFit först genom kampsporten. Men det var inte där det började, det var efter att ha träffat den fantastiske Karl Dyall som jag började ordentligt. Under den tiden gymmade jag på Friskis&Svettis. När jag såg en sjukt vältränad kille med en ”CrossFit-SM”-t-shirt på sig gick jag fram och pratade med honom och vi körde till slutet en WOD tillsammans den dagen. Därefter var jag helt fast.

Ett starkt första minne var att jag skulle köra en WOD mot Julia Carlsson. Var helt säker på att en tjej inte hade en chans emot vältränade Lukas. Jag åkte på råpisk. Det var otroligt ödmjukande start på karriären. I dagens läge åker jag runt på många ställen och tränar, att omge sig med bra tränare och atleter är min nyckel till framgång. Min moderklubb och den jag tävlar för är CrossFit Solid. Sen är det många andra som stöttar mig otroligt mycket som CrossFit Tegen och CrossFit Nordic.

Hur var 2013 års säsong?

– Mycket fokus på att hitta bra folk och träna med duktiga atleter, att ha roligt. Det som har stört mig mest är att jag hamnade åtta dagar på danskt sjukhus efter Regionals med Rhabdo. Det gjorde mig träningslös i nästan två månader. Men det var bara att ”get back on track” och köra på igen. Under dessa två månader så hade jag otroliga människor med mig som stöd och även under själva tävlingen. Utan vänner och familj runtomkring hade jag inte tagit mig tillbaks efter skadan.

Hur ser framtida satsningar ut?

– Framtida satsningar är framför allt CrossFit Games. Sen är jag även öppen för andra bra och roliga tävlingar. Förhoppningsvis träna mer i andra regioner och tillsammans med fler Games-atleter. För att bli bäst måste man träna med de bästa. Så målet är att bli proffs och kunna leva på den här sporten.

Hur ser din träning just nu?

– Jag tränar 10–11 pass i veckan plus aktiv vila. Mycket fokus ligger på att röra sig effektivt och på styrka, kondition, rörlighet och skills. Lägger upp passen noggrant med upp- och nedvarvning.

Vad är det viktigaste du lärt dig om din träning?

– Att lyssna på rätt person när det gäller de olika delarna inom CrossFit och att tänka mer på teknik. Under min korta CrossFit-karriär har jag ändå lärt känna min kropp bättre och bättre. Det resulterar i att jag vet när jag ska vila en extra dag eller ändra på hur jag rör mig eller tränar.

Vad är skillnaden mellan att träna för tävling och bara för hälsa och umgänge?

– För mig har det aldrig varit någon skillnad. Sen jag började med Crossfit så har jag alltid tränat för tävling. Så har jag ju socialt umgänge på samma gång. Men att träna på elitnivå i någon sport är inte riktigt hälsosamt.

Tränar du ensam?

– Sällan. Jag älskar att träffa sköna människor och dela mitt största intresse med någon annan. Jag har nyligen bytt progamerare och tränare. Från Marcus Herou (GorillaFitness) till Jami Tikkanen (The Training Plan). Båda är likvärda tränare och otroligt kunniga och extremt ”nördiga” vad gäller CrossFit. Nu har jag dessutom Númi som träningspartner vilket på det hela taget ger ett litet annat perspektiv i min träning.

Tips för framtida atleter som vill tävla i CrossFit?

– Mitt tips är att se till att träna smart. Träna med andra som är duktiga för man kan inte göra allt själv. Hitta en bra tränare och coach. Skapa ett stort nätverk med olika typer av tränare och atleter och glöm inte att ha roligt på samma gång! Dela din kunskap med andra så kommer du få en massa tillbaka.

Ge aldrig upp. Ibland kan jag känna mig dålig som en dålig CrossFit-atlet i över en månad. Men jag bara jag fortsätter att jobba hårt varje dag och så kommer det till slut att vända. Att hitta motivation i alla situationer är också otroligt viktigt, även de dagarna som känns dåliga och tunga. 

Lukas var omslagsmodell på årets första utgåva av sveriges nya magasin om CrossFit: Träna Nu!