Ät mat som gör dig glad (och fit)

Som fitness- och byggarentusiaster diskuterar vi flitigt när och hur vi på mest optimala sätt bör inta vilka livsmedel. Huvudsyftet är som regel att maximera muskeltillväxt, viktnedgång eller vätskeförlust men vi glömmer ofta bort den enorma påverkan de har även på vårt inre liv; på vårt humör, vår känsla av allmän tillfredsställelse och, om det vill sig illa, till och med depression.

Det är sedan länge känt att vår fysiska och mentala hälsa till stor del beror på det vi konsumerar men orsakerna och de faktiska konsekvenserna kommer vi kanske aldrig riktigt enas kring. Bara se på de åtskilliga dieter som alla påstår sig främja din hälsa på ena eller andra sättet, samtidigt som dess anhängare gör karriär på att smutskasta en annan diet, som i sin tur hävdar samma sak.
Istället för att lobba för en specifik diet i denna artikel tänkte jag att vi kunde gå igenom ett gäng av de livsmedel som utan svårigheter kan infogas i de allra flesta kostplaner. Alltså, utan att kollidera med grundkonceptet och den mer eller mindre religiösa övertygelsen om att produktgrupp X är ännu ett av djävulens påfund. Istället utgår vi ifrån ett slags non-diet mode och ser vad dessa livsmedel kan göra för just dig på det mentala planet.

Och oroa dig inte, äter du mat som i längden gör dig glad kommer även fysisken slå följe. Till mat som får oss att må genuint bra hör nämligen inte impulskonsumerat socker eller annat som bidrar till plötsligt förhöjt humör, men som gärna också lämnar spår i form av ökad vätskeinlagring och lite extra krigsreserver.

Ägg
En bra bit upp på topplistan över överlägsna och byggarvänliga livsmedel finner vi som bekant ägg. Mer än att bara göra oss starka och mer muskulösa innehåller ägg bland annat aminosyran tryptofan som på naturlig väg boostar vårt humör och, i och med att den verkar lugnande, också kan förbättra sömnen. I övrigt är de späckande med en mängd vitaminer och mineraler som tillexempel vitamin A, B, D, K, selen och zink. De flesta vitaminer och mineraler återfinns i just gulan.
Mjölk innehåller också en rad humörshöjande ämnen samt är en av huvudingredienserna i omelett. Med andra ord, omelettfrukost torde fungera som rena antidepressiva!

Rödbetor
Denna beta är ur många hänseenden svårslagen. Inbitna löpare är som regel upplysta om det faktum att rödbetor har tydlig positiv inverkan på vår uthållighet, och därmed träningsresultatet. Den påstås kunna höja prestationsförmågan med hela 20% och detta har med nitraterna att göra, vilka finns i stor mängd i just rödbetor men även i till exempel kål. Nitrater bidrar till att kväveoxid bildas vilket i sin tur ökar syresättningen.
Rödbetor innehåller även betain vilket understödjer serotoninproduktionen, samt folsyra som kan stabilisera såväl mental som emotionell hälsa.

Fisk
Anledningarna att äta fisk regelbundet är många och till dem hör det faktum att fisk, i synnerhet fet fisk som lax, makrill och ansjovis är mycket rik på omega-3. Denna fettsyra har visat sig kunna bekämpa dåligt humör och psykisk ohälsa. Fet fisk är samtidigt väldigt rik på vitamin B som inte bara förbättrar humöret utan också stärker immunförsvaret.
Om vi ponerar att vi konsumerar fisk enbart i syfte att ge det goda humöret en skjuts kan vi med fördel fokusera oss på de mer saltiga alternativen. Salt har omskrivits som ett slags naturligt humörhöjande medel och flera är teorierna kring att just detta faktum är vad som gör oss människor så benägna att överdriva vår konsumtion av salt och saltiga livsmedel, oavsett vilka hälsorisker vi ideligen varnas för.

Havregrynsgröt
Denna närmast obligatoriska byggarfrukost rymmer en stor mängd tryptofan, vilken tidigare nämnts, som först och främst understödjer serotoninproduktionen. Dessutom inverkar denna aminosyra positivt på normaliseringen av blodsockret vilket ger direkt utslag också på vårt psykiska mående.
Således, varva dina antidepressiva omeletter med havregrynsgröt till frukost. Genom att äta det senare mättar du nästan hälften av ditt dagliga behov av fullkorn och främjar därigenom även matsmältningen. Vi har täckt detta ämne förr: Välfungerande matsmältningssystem -> God psykisk hälsa.

Ge stressmagen ett break!

Spenat
Vill du hålla hjärnan i trim är spenat ett självskrivet inslag i dieten. Forskning har kunnat påvisa att personer som dagligen äter spenat har bättre hjärnkapacitet än de som äter det mer sällan, eller inte alls. Vitamin K, beta-karoten och lutein är bara tre ämnen i spenat som bidrar till just detta. I övrigt innehåller spenat en stor mängd magnesium vilket bidrar till ökad energi och uthållighet.

Fullkornsbröd
Denna punkt riktas sig antagligen främst till kvinnor då det är denna grupp som till övervägande del står för det känslomässiga ätandet, även om inte män går fria från skuld de heller. När hormoner sprutar, som ett resultat antingen av stress, PMS eller andra utmaningar är det lätt hänt att vi finner oss kämpa med ett närmast ohanterligt sug efter kolhydratrika livsmedel i och med att det är just dessa som allra snabbast kan dra i handbromsen. För att undvika att känna sig nödgad att tillföra snabb energi i form av godis eller bakverk är det viktigt att vi regelbundet konsumerar fullkornsprodukter (och även väljer dessa när den hormonella bergochdalbanan väl satts i rullning) då dessa komplexa kolhydrater, till skillnad från ett par vaniljmunkar, bidrar till en sund bakterieflora och därmed märkbart höjer det allmänna psykiska tillståndet.
Hur mycket godare dessa sockriga munkar än må vara.

Vitlök
Vitlök innehåller krom vilket inte bara reglerar vårt blodsocker utan också främjar produktionen av serotonin och noradrenalin som har stor betydelse för vårt känsloliv.

Dessa är bara ett axplock av humörsfrämjande livsmedel och som sagt, oavsett vilken diet du svurit trohet till kan du gott klämma in några, om inte alla, på regelbunden basis. Och ska jag säga vad det absolut bästa med lyckoboostande mat är? Den är samtidigt så jäkla fitness!