Idrottsskador: Ont i underbenen

Christer Fernström

Christer Fernström från NSTC besvarar läsarfrågor.

Fråga: Jag får ont i underbenen då jag tränar Hack-squat. Detta känns nästan som en benhinneinflammation, men är det inte. Kan det vara så att muskeln kommer i kläm?

Svar av Christer: Om du inte får smärtor vid vanlig knäböjning men vid Hack-squat beror det på att vinkeln över fotleden i det nedre momentet är större vid Hacks-squat. Därmed belastas fotens vriststräckare i högre grad. En åtgärd kan då vara att ändra vinkeln genom att lägga i 5 mm tjocka kilklackar i träningsskorna. Tack vare dessa blir belastningen högre över knäleden. Det kan även vara så att du helt enkelt är för stel i vaderna och då är givetvis stretching en lämplig åtgärd.

Jag skulle föreslå att du tränar traditionella knäböjningar under en period, för att se om besvären försvinner.

Du nämner att smärtan känns som benhinnebesvär. Det är då mycket troligt att det är överpronationssmärtor som du känner av. Smärtorna uppkommer då pga att musklerna, Tibialis Posterior och stortåns långa nedåtpressare, Flexor Hallucis Longus överbelastas.

Denna stress på musklerna uppstår genom en samtida inåtvridning av underbenet kombinerad med att fotens inre valv pressas nedåt. Här kan det vara aktuellt att ändra fötternas placering något mer isär/utåt samt att ev förbättra kontakten mellan fot och sko via inlägg. Tänk även på att inte pressa ihop dina knän under rörelsemomentet.