Matfettets inverkan på formen och hälsan

En förutsättning för att hålla kroppsvikten och kroppssammansättningen konstant är att kaloriintaget motsvarar energiförbrukningen. Dessutom måste intaget av de energigivande näringsämnena (fett, protein och kolhydrater) vara likas stort som förbränningen av dem för att de inte ska lagra i kroppen. Detta gäller framför allt fettintaget, eftersom fettets höga energidensitet (dvs. kaloriinnehåll per gram) gör att […]

Måltidsfördelning för maximal deff-effekt

Målet med ett effektivt viktminskningsprogram är att stimulera förlusten av överflödigt kroppsfett och samtidigt behålla (gärna öka!) den fettfria kroppsvikten dvs. muskelmassan. Trots att det är välkänt att ett minskat intag av kalorier resulterar i viktnedgång, är betydelsen av andra kostrelaterade faktorer för att maximera fettförlusten och minimera mistandet av värdefulla muskler, mindre undersökt. Ändå […]

Styr fettets öde med matvanorna

Upptag av fett till musklerna för förbränning eller till fettväven för lagring regleras av många faktorer. En av de viktigaste är aktiviteten hos ett speciellt enzym som kallas LPL (lipoprotein lipas), vars uppgift är att skyffla in fett i cellerna. Om man tänker på muskelceller är denna funktion önskvärd, eftersom musklerna först måste ta upp […]

Psylliumfrön påverkar GI, hunger och matintag

Kostfiber har allmänt ett rykte om sig att vara hälsosamma, eftersom lågt intag av fibrer tycks ha ett samband med bl.a. fetma, förstoppning, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det finna olika sorters fibrer, men grovt sett brukar de delas in i vattenlösliga fiber och vattenolösliga fiber. Dessa olika fibersorter påverkar mag-tarm kanalen på lite olika sätt, vilket […]

Fettförbrännande te

Tidigare studier har visat att te, framför allt grönt te, kan minska risken för uppkomst av olika sjukdomar som exempelvis hjärtkärlsjukdomar (genom att bl.a. sänka det ”onda kolesterolet” höjer samtidigt som det ”goda kolesterolet”) och cancer. Te tycks även kunna öka skelett-tätheten, stärka tandemaljen och motverka uppkomsten av ledinflammation. I djurstudier har man även sett […]

Inlagring av fettsyror i fettväven

Fettsyresammansättningen i fettväven återspeglar fettsyresammansättningen i kosten. Det har visats i djurstudier att upptag till och lagring av fettsyror som kommer från maten i fettcellerna, skiljer sig för olika sorters fettsyror. Syfte Att detaljerat hos friska människor undersöka fenomenet att individuella fettsyror från maten tas upp olika effektivt av fettlagren, samt vad dessa skillnader kan […]

Rätt timing för maximal fettförbränning

Det påstås ofta att fettförbränningen är allra effektivast under lågintensiv aerobisk träning genomförd på morgonen före frukost. Med tanke på att många hellre ligger och drar sig i sängen efter uppvaknande snarare än att direkt sätta igång med någon fettförbrännande aktivitet, kan man undra vad forskningen säger om detta. Ökar verkligen fettförbränningen mer under lågintensiv […]