Ove Rytter i Hall of Fame!

Bilden från Oves senaste bok ”Träning för Män 40+”.

BODY är stolta över att som tredje medlem i vår egen Hall of Fame utse ingen mindre än grundaren Ove Rytter.

Syftet med BODY Hall of Fame är att hedra de som med sin fysik eller sina gärningar förstärkt, förändrat och utvecklat hur vi alla idag ser på hela träningsindustrin. För att kunna bli invald så ska man ha gjort en betydande insats som tävlande, eller som förebild och ambassadör för sporten. Som tävlande atlet ska man dessutom ha avslutat sin tävlingskarriär sedan minst fem år.

Vi väljer kontinuerligt in nya medlemmar i detta exklusiva sällskap. Dessa presenteras i tidningen och på body.se. Förutom ära och berömmelse, får våra pristagare också en unik kristallstatyett.

Tidigare medlemmar av BODY Hall of Fame är Johan Oldenmark (2010) och Gunilla Söderberg (2011).

Ove Rytter äger. Han kanske inte äger och driver denna tidning längre. Men han äger för alltid dess ursprung, idé och generella anda. Du skulle inte ens kunna läsa detta om det inte hade varit för en framsynt, modig och extremt energisk ung kille som för drygt 30 år sedan fick en hyfsat knasig idé: ”låt oss starta en tidning som bara handlar om mitt specialintresse – bodybuilding!”

Oves första idrottsliga kärlek var judon. En idrott som kräver disciplin, balans, vilja, explosivitet och som helt vilar mot din individuella prestationsförmåga. Alla är de egenskaper som Ove äger i övermått. Därför kom hans tävlingsframgångar mycket tidigt, och också mycket starkt. Efter närmare 1000 matcher under bältet, varav seger i de flesta, finns det nu ett antal SM- och NM-plaketter där hemma i köket…

Styrketräningen var till en början bara ett komplement, men kom allt mer att utgöra huvudfokus i Oves träningsrutin. Därmed var intresset för bodybuilding fött. När Ove så avslutade sina studier vid journalisthögskolan klarnade hans mission allt mer. Dagspress hade sin tjusning, radio likaså. Men det var för den egna idén han vurmade mest. Sagt och gjort – hösten 1981 kunde det första numret av ”Bodybuilding & Kraftsport” blända en hel värld.

Under de följande åren utvecklades träningssvängen ganska snabbt från en entusiastisk subkultur, till att till slut bli en egen industri. Från styrketräning till ”fitness”. Plötsligt kom där element som show och glamour, och då fanns där en kanal som kunde göra detta publikt för oss nordbor – tidningen. Även det affärsmässiga i branschen utvecklades snabbt, och Ove insåg kvickt hur långt en anslagsyta som en intressedriven tidning kan bära rent kommersiellt. Plötsligt var det möjligt för företag att tjäna pengar på en träningsform sprungen ur dammiga källarlokaler.

Plötsligt var branschen en bransch.

Oves nyfikenhet och lust att alltid gå framåt har fört honom flera varv runt jorden, och Oves namn och gärningar väcker alltjämt betydande respekt vart man än åker, och med vem man än pratar.

Att instifta ett pris likt detta utan att redan i första andetaget nämna Ove Rytters namn som pristagare vore därför lika fel som att svära i kyrkan.

Amen!