Meriterad strongman är också bäst i Sverige i dragkamp

John har precis tagit hem SSM -105 kg 2010.

John Pasanen, med bland annat två segrar på SSM -105 kg i bagaget, har på senare tid främst satsat på internationella strongmantävlingar. Men styrkan och uthålligheten räcker till för flera sporter, för i helgen så tog John sitt fjärde SM-guld i individuell dragkamp.

Om du bor i Västernorrland och är intresserad av dragkamp planerar John nu att starta upp en regional dragkampsförening. 

Mer om John Pasanen på hans hemsida, hans YouTube-kanal och i hans tävlings- och träningsdagbok på BODYs forum:

Med siktet inställt på svenskt rekord 200kg valde jag 180 som ingång. Andra atleter i tungviktsklassen valde ca 30 kg lägre ingångsvikt. Min djärva ingångsvikt höll på knäcka mig med tekniska problem, bl a för mycket klister.

Bommade vikten 2 gånger trots att kändes sååå ok och lätt. Panik typ inför sista försöket. Med några bra tips från konkurrenterna och betydligt mindre klister så sätt den yeees! Då får jag fortsätta till uthållighetsmomentet.

Konkurrenterna drog vansinnigt många meter bla 21 meter. Med mitt försprång från styrkemomentet så var jag tvungen att klara minst 16 meter. Fixade 6 vändor dvs. 18 m förvånansvärt lätt. Kände att det fans mer att ge men ah vafan jag var i det ögonblicket SVENSK MÄSTARE I INDIVIDUELL DRAGKAMP!!!

Sundsvalls Tidning: SM-guld för Pasanen

Pasanen öppnade stenhårt och gick in på en vikt på 180 kilo i styrkemomentet, vilket han klarade på tredje försöket. I uthållighetsmomentet hissade han upp 93 kilo 18 meter och segern var ett faktum, med en meters marginal.

Dagbladet: John är starkast av alla i sin styrkesport

– Det började med att jag blev tillfrågad att vara med vid SM-veckan i Sundsvall för några år sedan. Dragkamp var på programmet och arrangörerna värvade några lokala kraftsportare, förklarar John Pasanen.
John tog sin första SM-titel i denna gren och blev biten direkt. Sedan dess har han vunnit alla SM-titlar i sin klass. Han uppskattar dragkamp för sin genuina tradition och enkla regler.

Nedan en video från SM individuell dragkamp 2009 (första gången John tävlande – det blev då seger på 150 kg i styrkemomentet samt 91 kg 17.9 meter i uthållighetsmomentet):

Anders ”Starkeanders” Johansson som coachade John 2009 berättar:

På onsdagen när jag lämnar av barnen så sitter det affischer uppe om vilken internetaddress man kan hitta utförligare info om SM-veckan i Sundsvall. Eftersom det står att SM i Individuell Dragkamp ska vara med så blir jag nyfiken och kollar in deras hemsida. Funderar någon minut och sedan tar jag upp telefonen och ringer deras förbund.

Jag presenterar mig och får först ett litet roligt svar: ”Jaja, det är många som säger att de är Sveriges Starkaste Man”. Jag berättar att jag även tävlar i styrkelyft och vad jag presterat på tävling, då han förstår att jag då redan är med i riksidrottsförbundet så välkommnar han mig mycket vänligt att träffa dem på fredagen. Sedan ringer jag John och han är inte blyg så han är på. Oj vad ger vi oss in på?

Vi träffar förbundetsfolket på fredagen och de är vänliga och förklarar hur det fungerar och vi kan testa om vi vill. Vi testar sedan men utan klister är det lite halvsvårt med greppet.

Jag är väldigt kass på att sänka ned vikten som man ska göra i repsmomentet och det visar sig att jag tillhör supertungvikt som saknar övriga tävlande. Alltså ingemansland och eftersom jag tror jag ska göra okej ifrån mig men inget spektakulärt så väljer jag att istället coacha John som skulle möta bra motstånd.

Tävlingsdagen. Ojoj vad trevliga och hjälpsamma alla dragkampare var. Jag hade tänkt att det var risk att de skulle tycka att det var kaxigt att vi vill vara med som inte ens riktigt förstår hur man ska göra men det var maximal backup från alla andra tävlande och domare mm. för att John skulle kunna göra så bra som möjligt ifrån sig.

Det var en mycket trevlig dag och inspirerande att få inblick i en annan sport och dess historia. Hur många har ex koll på att världsmästarna i lätta klassen (vanliga dragkamp med max 8 man) kommer från Sverige? Nu har ni som läser detta det.

Your friend in strength! (som idag var den coach som hördes högst….kom igen John käääämpa, sluta fjolla, ta i….:-)…så rösten var det enda som ansträngdes medan mina muskler förblev oanvända):

Svenska Dragkampförbundet – Om individuell dragkamp

Dragkamp är mycket mer än styrka. Teknik, uthållighet och självdisciplin är lika viktiga. I individuell dragkamp tävlar både damer och herrar i viktklasserna lättvikt, mellanvikt, lätt tungvikt och tungvikt som utförs i två moment: kraftprov och uthållighetsprov.

I kraftprovet gäller det att dra så många kilo som möjligt tre meter upp i luften. I kraftprovet finns det utrymme för taktik. Dragaren bestämmer själv hur mycket han/hon vill ha och har tre försök på sig att dra upp vikten. Poäng utdelas efter en bestämd tabell.

Andra delmomentet är uthållighet och då har dragaren en vikt som är baserad på sin egen koppsvikt enlig en tabell i våra regler.Man ska dra sin vikt så många gånger som möjligt utan att sätta ner vikten och får då ett värde som man räknar ihop med sitt kraftprov och får då sina totalpoäng.

Domarens uppgift är att starta dragaren och godkänna om vikten är uppe, när domare skriker uppe är det bara för dragaren att släppa. På uthållighetsprovet startar domaren och kommenderar vänd när vikten är upp respektive nere, han meddelar även dragaren hur långt han/hon har dragit exempel.

Fakta

Deltagarna har sina egna rep på tävlingarna, de får ha en omkrets på 10-12,5 centimeter. Klister på händerna är tillåtet, men inte handskar.

Individuell dragkamp skiljer sig en hel del från lagdragkamp. De individuella dragarna drar med rak rygg, skjuter ifrån med höften och flyttar händerna. I lagdragkamp håller dragaren fast i repet hela tiden och flyttar kroppen, och hela laget, bakåt. Sverige är ensamt om att anordna tävlingar inom individuell dragkamp.

Visste du att…

  • …SM i individuell dragkamp arrangerades för första gången 1936.
  • …Sverige och England startade det internationella förbundet i dragkamp, TWIF.
  • …Sverige är bland världens bästa nationer i dragkamp.
  • …stora dragkampnationerna förutom Sverige är England, Holland, Schweiz, Irland och Sydafrika.

BODY.se: John Pasanen är Sveriges Starkaste Man -105 kg 2011

John Pasanen återtog titeln som Sveriges Starkaste Man -105 kg, finalen arrangerades igår på köpcentret Birsta City. Tvåa blev Tommy Laine och tredje man på prispallen var David Nyström. John vann fem av sex grenar.

BODY.se: John Pasanen tog hem Strongman-SM -105 kg 2010

För två år sedan knep han bronset. Förra året kammade han hem ett silver. I år stod han äntligen högst upp på pallplatsen. John Pasanen kan numera titulera sig starkast i Sverige.