Bygger kreatin mer överkropp än underkropp?

Modell: Anton Eurenius Foto: Seth Janson

Kreatin är ett pålitligt kosttillskott med väl dokumenterad effekt på styrka och muskelmassa. En studie från förra året har funnit ett märkligt resultat.

Denna randomiserade, dubbelblinda, placebo-kontrollerade studie involverade 43 styrketränande män i åldrarna 20 till 26 år. De tränades med klassisk bodybuildingsplit i åtta veckor och fick antingen kreatin eller placebo. Deras kroppssammansättning mättes med så kallad Dual-energy X-ray Absorptiometry, eller DEXA-scan.

Resultaten visade som väntat att kreatingruppen ökade sin muskelmassa något mer än placebogruppen. Det oväntade resultatet var att muskeltillväxten på överkroppen var nästan dubbelt så stor som på underkroppen i kreatingruppen, medan kontrollgruppens muskelökningar var jämnt fördelade över kroppen.

En tänkbar förklaring till detta är att kreatin kan ha större effekt på muskler med högre andel snabba muskelfibrer, jämfört med de med långsamma. Överkroppens muskulatur består till högre del av snabba fibrer, jämfört med underkroppens som tycks mer skapta för uthållighetsarbete och består till högre grad av långsamma muskelfibrer.

Källa: Nutrition and Health

Anton Eurenius

2015

3:a Luciapokalen, Classic Bodybuilding Junior

2016 

2:a SM, Classic Bodybuilding Junior

2017 

2:a Tyngre Classic, Classic Bodybuilding -180cm 

1:a SM, Classic Bodybuilding Junior

4:a SM, Classic Bodybuilding -180cm 

Anton på Instagram