Sveriges nya magasin om CrossFit: Träna Nu!

Tränar du X-fit? Eller kanske det är CrossTraining du håller på med? Funktionell Fitness, X-training, CrossGym eller är det rent av CrossFit? Överallt kryllar det av ”nya” träningsformer som i sin tur bygger på befintliga, gamla övningar från gymnastik, calisthenics, tyngdlyftning och annan nyttig skåpmat. De flesta är sämre – eller snarare mindre utvecklade – kopior av världens just nu hetaste träningstrend. Alla har det gemensamt att de desperat söker efter en egen identitet.

Så varför kan inte allt detta bara klumpas ihop och kallas CrossFit, tänker du? Svaret är enkelt: för att Greg Glassman och hans företag CrossFit Inc. som äger rätten till namnet inte vill det. Enligt en amerikansk webbtidning pågår ett femtontal stämningsprocesser runt hela världen mot företag som olagligt använt sig av namnet ”CrossFit”. Funderar du på att själv öppna en CrossFit-box, måste du signera ett kontrakt som strikt begränsar var och hur du kan använda namnet.

Häromåret förklarade Dave Castro – chef för CrossFit Games – att enskilda CrossFit-boxar runt om i världen mer än gärna får anordna egna, lokala tävlingar, men dessa kan inte kallas CrossFit-tävlingar. De är inte ”CrossFit”, de är något annat, menade han. Ilskan som väcktes hos de som redan under flera år hade anordnat tävlingar med namnet CrossFit lät inte vänta på sig. Vad var alternativet, undrade man?

I detta nummer av Träna Nu! rapporterar vi från förberedelserna från världens första proffsliga för CrossFit – NPFL – men lustigt nog så är det ingen som själv arbetar med ligan som kallar sporten för CrossFit, av strikt juridiska skäl. Ligan kallar sig för världens första professionella fitnessliga, men atleterna som har signerat avtal med de olika lagen är nästan samtliga kända från CrossFit Games. Vid pressläggningen av denna tidning kom nyheten att Samantha Briggs – vinnare av CrossFit Games 2013 – just blivit upplockad av laget Los Angeles Reign i denna nya liga. Är hon världens främsta CrossFit-atlet eller fitnessatlet? Vad ska vi egentligen kalla vår sport?

Tidningen Träna Nu! försöker vara en del av denna träningsrevolution som varje dag möter ett stort intresse för dess naturliga, tunga och intensiva rörelser. Men liksom alla revolutioner uppstår det förvirring, rent av kaos efter det första omstörtande slaget. Jag tror att vi befinner oss i denna osäkra men härliga villervalla just nu. Min förhoppning är att detta nummer kan börja bringa ordning i oredan genom nya perspektiv, reportage och nyheter. Och för enkelhetens skull, och i tryckfrihetens namn, kallar vi det vi skriver om här för CrossFit.

3-2-1-Kör!

Robert Stasinski, Chefredaktör Träna Nu! CrossFit. Foto: Alex Danielsson

Årets andra utgåva av Träna Nu! CrossFit finns i butik nära dig tisdag 12 maj! Ur innehållet:

 • 10. Nyheter: Notiser från CrossFit-världen
 • 13. National Pro Fitness League: Världens första proffsliga startar i USA
  Den nya ligan National Pro Fitness League – NPFL – startar officiellt i augusti 2014 men redan under årets första månader har mycket hänt. Med det förhandsintresse som redan finns hos atleter, TV-bolag och sponsorer kan vi vänta oss en intressant match mellan uppstickaren NPFL och CrossFit Games.
 • 14. Prylar: Tillbehören till din träning
  Rätt sak på rätt plats. Här är några av vårens hetaste tillbehör till din träning.
 • 16. Björk imponerar: Isländska Odinsdottir är en äkta atlet
  Vi har träffat en av CrossFit-världens allra mest imponerande atleter – isländskan Björk Odinsdotter.
 • 24. Tyngdlyftning: Ryck och stöt är basen
  Det stora fokuset på olympiska lyft i CrossFit är egentligen ganska enkel: ryck och stöt tränar explosivitet och syreupptagningsförmåga på ett helt unikt sätt. Plus balans, spänstighet, kraftutveckling, koordination samt ben- och bålstyrka.
 • 33. CrossFit Games Open: Allt om världens största CrossFit-tävling
  Det har kallats världens största fitnesstävling och lockade i år över 200 000 deltagare från över 100 länder. Träna Nu! gör en djupdykning i passen, och talar med atleterna om stort och smått kring CrossFit Games Open 2014.
 • 44. Säkra alternativ: Fem gluten- och mjölkfria recept
  Även om du har problem med gluten och mjölk ska du inte behöva försaka näringen som ger dina träningsresultat. Här är fem säkra alternativ!
 • 48. Strongman för CrossFit: Få upp flåset och styrkan med blytunga övningar
  Tävlingar i Strongman kan liknas vid CrossFit på många sätt – höga vikter, hög intensitet och korta men många pass på en och samma dag. Det är dags att introducera Strongman i CrossFit på allvar. Träna Nu! och Sveriges Starkaste Man Johannes Årsjö visar vägen.
 • 52. Stort test! Skor och kompressionskläder
  Vad har kläderna och skorna för betydelse för dig som tränar CrossFit? Kan de rent av öka din prestation? Vissa forskare, coacher och atleter hävdar bestämt det. Vi tittar närmare på om kläderna verkligen gör atleten.
 • 58. Muskler på styva linan: Mot högre höjder med repklättring
  Genom inflytandet från polis, brandkår och militär har repklättring alltid varit en del av CrossFit. Trots att det är både enkelt att skaffa ett eget rep och ruskigt effektivt när det används rätt i din träning är repklättring en övning många bortsett från. Träna Nu! guidar dig mot skyarna med världens kanske enklaste fitnessredskap.
 • 62. Regelbunden fasta: Funkar periodisk fasta för CrossFit-utövare?
  Kan regelbunden fasta vara bra för dig som vill öka prestationsförmågan i CrossFit? Här följer ett antal saker du bör tänka på innan du som CrossFit-utövare startar med din fasta.
 • 64. 20 WODs för sommarträningen: Nya variationer av gamla bekantingar
  Det finns inga ursäkter att inte testa de nya rörelser och kombinationer som ingår i dessa woddar. Kan du inte hantera intensiteten i passen? Pausa, vila och hoppa sedan på igen. Soffan är inget ställe att spendera sommaren, ut och testa din kropps begränsningar: 3-2-1-Kör!

Här återfinner du ett pdf-dokument med de över 1300 butiker runtom i Sverige som har Träna Nu! CrossFit 2/2014 (sorterat på postort):

10. Nyheter: Notiser från CrossFit-världen

14. Prylar: Tillbehören till din träning

16. Björk imponerar: Isländska Odinsdottir är en äkta atlet

24. Tyngdlyftning: Ryck och stöt är basen

33. CrossFit Games Open: Allt om världens största CrossFit-tävling

44. Säkra alternativ: Fem gluten- och mjölkfria recept

48. Strongman för CrossFit: Få upp flåset och styrkan med blytunga övningar

52. Stort test! Skor och kompressionskläder

58. Muskler på styva linan: Mot högre höjder med repklättring

62. Regelbunden fasta: Funkar periodisk fasta för CrossFit-utövare?

64. 20 WODs för sommarträningen: Nya variationer av gamla bekantingar

På omslaget: Björk Odinsdottir och Karl Dyall. Foto: Alex Danielsson