Påverkar sex gymträningen?

Erik frågade: ”Kan sex påverka min träning för muskeluppbyggnad till antingen det sämre eller till det bättre?”

Foto: Petr Joura

Att elitidrottare ska avhålla sig från sex innan viktiga prestationer har det talats om länge. Spelare i vissa fotbollslag i de högre ligorna har till exempel tidigare förbjudits ha sex innan viktiga matcher. Nyligen har detta konstaterats som en myt.

Jag ska försöka ge dig ett personligt svar i ämnet. Rent fysiologiskt upplever du en skön avslappning efter att ha haft sex, bland annat för att kroppen utsöndrar en stor mängd lugnande ämnen, endorfiner och oxytocin.

Att ha sex innan du somnar är således en bra medicin för att slappna av och skönt somna in, men även för att ge en avledande effekt på tankenötter som inte sällan har en förmåga att dyka upp vid sänggåendet. Just dessa effekter tror jag kan vara bra, speciellt för idrottare som kan vara spända inför en uppgift.

Likaså tror jag att det kan ha en för avslappnande effekt tätt inpå hårda träningspass. Själv skulle jag nog på ett fint sätt skjuta upp min och frugans ”mysstund” till efter träningen om jag har ett tungt pass med knäböj på schemat.

Jag antar dock att sex har en individuell påverkan, och en snabbis tar naturligtvis inte lika mycket energi som en längre session, varken mentalt eller ur kolhydratsynpunkt.

Sex är för övrigt ett av våra viktigaste behov, och alla organ och vävnader som inte stimuleras fungerar inte heller i optimal omfattning. Eftersom 90 % av mannens testosteronutsöndring kommer från testiklarna så är ett aktivt sexliv bra för att hålla testosteronproduktionen på en god nivå. Tänk inte på att du ska ha någon speciell frekvens i ditt sexliv, ta tillfället i akt och njut av livet när andan och lusten faller på.

Slutklämmen blir därför att både sex och träning är två av livets höjdpunkter som stimulerar och ger, men även tar energi. Jag tror att en lagom tid mellan träning och sex kan vara på sin plats, både för att kunna prestera och njuta.

Sex är alltså definitivt inte skadligt, utan påverkar både ditt mående och prestationsnivån i gymmet på ett positivt sätt.

Foto: Petr Joura

BODYs frågeskribent Anders Graneheim har under lång tid svarat på läsarfrågor om bodybuilding. Alltid pedagogisk, alltid tydlig, aldrig raljant eller undflyende. Av Anders får man tålmodigt genomtänkta svar som alltid landar rätt.

Anders arrangerar också en nybörjartävling i Sundsvall (Tammerpokalen). Tävlingen är alltid proppad med både talangfulla tävlande och en engagerad publik.