Du vet inte det du inte vet

Publicerad

Det stormar därute. Inte bara i det stundande höstmörkret. Ute i världen virvlar orkaner av hopplöshet och domedagsprofetior om var vi är på väg. Som land, som värld, som människor. Ju mörkare orosmolnen blåser upp, desto mer sluter vi oss – men är det verkligen ett konstruktivt sätt att närma oss den nya framtiden? 

Min tid som vikarierande chefredaktör på BODY är snart över. Vetskapen om att jag bara har ett fåtal ledare kvar att skriva påminner mig om att det är nu jag har era öron. Om bara några få utgåvor kliver jag av, så ska jag ta chansen att faktiskt säga något viktigt och utfärda en önskan, så är det nu.

Jag tänker mycket och reflekterar över alltets orsak och verkan. Går man inte till botten med problemen och belyser frågor från alla möjligt tänkbara håll kommer lösningen bara vara tillfällig, och troligen ofullständig. "Du vet inte det du inte vet" är en sanning jag står vid. Alldeles för ofta tycker jag mig notera att slutsatser dras och åsikter proklameras, utan att självutnämnd estradör faktiskt vet vad hen talar om. 

En del väljer att peka ut mig som naiv. Det händer att jag å min sida betraktar dem som cyniska. Inte sällan blir jag rent förbannad och alltför ofta kan jag inte låta det bero, utan känner en nästan tvångsmässig impuls att behöva belysa saken från ett annat håll. Som yngre lade jag timmar på att argumentera för min sak med alternativa synvinklar och när det var som värst höll faktagranskning mig vaken om nätterna. Med åren har jag vant mig vid att inte alltid behöva ta varje fight. Inte alltid följa första reaktion. Låta saker gå osagda och ha överseende med folk som väser ut sin skit. Allt har sin tid.

Skulle jag önska en sak, vore det att fler ville ägna sig åt reflektion. Tankar mår bra av att marinera. Precis som kött behöver tid att låta kryddornas smaker sjunka in, behöver vi fundera på vad som verkligen sägs, vad vi faktiskt tycker om det – och om det överhuvudtaget är sant? Är det inte sanning, är det då något vi ska använda våra tillfällen att höras med? Av allt som kan sägas – är allt viktigt att säga? 

De flesta vet att de som tycker mest är de som kan minst. Så fort du börjar lära dig hur saker faktiskt ligger till, väcks nyfikenheten på riktigt. Det är först då, när vi kommer ur våra skal och börjar applicera olika teorier på oss själva som vi ser helheten och förstår hur saker och ting hänger ihop. Först då är vi redo att se situationen objektivt, utan att på förhand döma ut det vi faktiskt inte vet tillräckligt om. Det gäller såväl som träning som världen i stort. 

Var nyfiken, lita på folk och snacka inte skit! Kanske får du fler vänner, alldeles säkert får du färre ovänner. Framför allt bidrar du själv till en bättre värld.   

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

 

Redaktören listar: 5 vägar att utvärdera

 1. Ha kul
  Få tjejer är så mycket svensk fitness som Linnea Enstedt, ändå ser vi henne lika ofta på studsmattan och klätterväggen. Läs mer på sidan 32.
 2. Influeras av andra
  Att låta en partner leda träningen är en av många fördelar som träningsparet Joar Fällmar och Sara Kinnviks tipsar om på sidan 46.
 3. Ny tyngdpunkt
  Med gummiband adderade ändras reglerna för när en övning är tung. Testa gränserna med månadens fem specialare på sidan 74. 
 4. Lyft mindre
  Är du van att dela in veckan i ett pass per muskelgrupp? På sidan 64 får du ett halvårsupplägg baserat på få repetitioner per muskel och pass. Läskigt va? 
 5. Lyft mer
  I månadens träningsmetod, Y3T, guidas du istället genom perioder där du kör 100 repetitioner per set. På sidan 86 får du hela upplägget.

…välj sedan vad DU gillar.

On
Off

0 kommentarer

 • Fråga experten: Vad är det för skillnad på olika omega-3 kapslar?

  Fråga experten: Vad är det för skillnad på olika omega-3 kapslar?

  Jag har ätit omega 3-kapslar ett tag och har alltid valt den billigaste sorten. Nu har jag förstått att ett tillskott av högre kvalitet kan ge bättre effekt med lägre dosering. Vad ska jag titta på för att få tag på en bra variant? Måste källan vara fisk eller räcker det med linfröolja?

  Nyheter David Jonsson, 2017-10-23 10:45

 • Nyhet! Den perfekta träningsmaten

  Nyhet! Den perfekta träningsmaten

  Den perfekta träningsmaten är webbkursen för dig som tränar hårt och som vill veta mer om vad du kan göra med kosten för att öka din prestation och svara bättre på träningen.

  Nyheter Redaktionen, 2017-10-19 18:00

 • Fråga experten: Balans mellan fram-och baksida?

  Fråga experten: Balans mellan fram-och baksida?

  När jag kör olika pressövningar blir jag stel i nacken dagarna efter och på senaste tiden har jag dessutom fått utstrålningar i armarna dagarna efter. Det högg dessutom till i nacken när jag körde latsdrag bakom huvudet nyligen. Nu kan jag varken pressa eller dra något på gymmet utan smärta och jag har fått sämre hållning än vanligt. Vad sjutton kan jag ha gjort? 

  Nyheter Helene Ahlson, 2017-10-19 10:15

 • Studie: Olika övningar – samma effekt

  Studie: Olika övningar – samma effekt

  Nyheter Andreas Abelsson, 2017-10-19 10:08

 • Forskning: Mandlar skyddar ditt hjärta

  Forskning: Mandlar skyddar ditt hjärta

  Nyheter Andreas Abelsson, 2017-10-19 09:29

 • Nutrition: Lägg grunden för att orka mer

  Nutrition: Lägg grunden för att orka mer

  När en tung träningsperiod står för dörren gör du klokt i att lägga grunden och att stärka upp med energi. Är det kvalitativ massa du är ute efter så är det kvalitativ mat som gäller. Här får du koll på hur du planerar kosten för större volym och styrka.

  Nyheter Anki Sundin, 2017-10-18 09:50

 • Träna med Star Wars-gymprylar

  Träna med Star Wars-gymprylar

  Letar du efter inspiration till att besöka gymmet? Är du ett Star Wars-fan har du kanske nu fått en anledning att lyfta skrot.

  Nyheter Redaktionen, 2017-10-16 16:44

 • Recept: Avokadobakade ägg med chorizo

  Recept: Avokadobakade ägg med chorizo

  Under sina många år som kock har Jonas Lundgren besökt och samlat på sig recept och inspiration från världens alla hörn som han nu delar med sig av här – självklart i sann BODY-anda med bra råvaror och näringsvärden i fokus!

  Nyheter Jonas Lundgren, 2017-10-16 13:21

 • BODYs omslagsmodelltävling – tjejer

  BODYs omslagsmodelltävling – tjejer

  Var med och avgör vilka som får pryda omslaget till januariutgåvan och tävla samtidigt om fina prispaket från från Gorilla Wear och NEBBIA!

  Nyheter Redaktionen, 2017-10-13 07:00

 • BODYs omslagsmodelltävling – killar

  BODYs omslagsmodelltävling – killar

  Var med och avgör vilka som får pryda omslaget till januariutgåvan och tävla samtidigt om fina prispaket från från Gorilla Wear och NEBBIA!

  Nyheter Redaktionen, 2017-10-13 06:55

 • Profilen: Jerker "Jay Jay" Johansson – skapare av sitt eget öde

  Profilen: Jerker "Jay Jay" Johansson – skapare av sitt eget öde

  Hårt jobb, vilja och balans – så ser det framgångsrecept ut som låtit Jerker "Jay Jay" Johansson kombinera framgångsrikt tävlande med familjeliv, husbygge och karriär. Vi träffade den ödmjuke kroppsbyggaren för en pratstund om dåtid, nutid och framtid. Text: Fredrik Nyman Foto: Seth Janson.

  Nyheter Redaktionen, 2017-10-12 10:39

 • Senaste nytt med Ove Rytter: "Conbody"- träning utvecklad i fängelse

  Senaste nytt med Ove Rytter: "Conbody"- träning utvecklad i fängelse

  Ove startade BODY 1981 och verkar i dag som arrangör av Fitnessfestivalen och Luciapokalen. Här är hans senaste spaningar inom träningsbranschen.

  Nyheter Redaktionen, 2017-10-12 10:19

 • BODYs omslagsmodelltävling 2017

  För tionde året i rad går BODYs omslagsmodelltävling av stapeln. Tio finalister, fem tjejer och fem killar, har valts ut av redaktionen. Nu lägger vi över ansvaret på dig!

  Nyheter Redaktionen, 2017-10-12 07:00

 • Recept: Så gör du en god kycklingburgare – XL

  Recept: Så gör du en god kycklingburgare – XL

  Henrik Ryman är kostcoachen och personliga tränaren som driver hälsorestaurangen Locals med filosofin att mat ska vara god, nyttig, lättlagad, mättande och gjord på bra råvaror som allra helst finns i vårt närområde.

  Nyheter Henrik Ryman, 2017-10-11 10:38

 • Lista: Filmer och böcker för träningsinspiration

  Lista: Filmer och böcker för träningsinspiration

  För att kunna träna hårt är det viktigt att bryta av med stärkande återhämtning. Varför inte förena nytta med nöje! Här får du tips på filmer och böcker som ger dig kunskap och träningsinspiration hela hösten. Luta dig tillbaka och känn hur visheten infinner sig i takt med att dina biceps ökar i omfång.

  Nyheter Redaktionen, 2017-10-10 09:57

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Body diskuterar: Går alkohol och träning ihop eller inte?

1 kommentar

Sinaen: Lätt sagt men ni sa tidigare att man har olika tolerans, Jag skulle säga att redan vid så små mängder som 2-4 cl starksprit (om man räknar ut innehållet från de man dricker) blir man lidande i...

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017

 • BODY 397, augusti 2017

 • BODY 396, juli 2017

 • BODY 395, juni 2017

 • BODY 394, maj 2017

 • BODY 393, april 2017