Du vet inte det du inte vet

Publicerad

Det stormar därute. Inte bara i det stundande höstmörkret. Ute i världen virvlar orkaner av hopplöshet och domedagsprofetior om var vi är på väg. Som land, som värld, som människor. Ju mörkare orosmolnen blåser upp, desto mer sluter vi oss – men är det verkligen ett konstruktivt sätt att närma oss den nya framtiden? 

Min tid som vikarierande chefredaktör på BODY är snart över. Vetskapen om att jag bara har ett fåtal ledare kvar att skriva påminner mig om att det är nu jag har era öron. Om bara några få utgåvor kliver jag av, så ska jag ta chansen att faktiskt säga något viktigt och utfärda en önskan, så är det nu.

Jag tänker mycket och reflekterar över alltets orsak och verkan. Går man inte till botten med problemen och belyser frågor från alla möjligt tänkbara håll kommer lösningen bara vara tillfällig, och troligen ofullständig. "Du vet inte det du inte vet" är en sanning jag står vid. Alldeles för ofta tycker jag mig notera att slutsatser dras och åsikter proklameras, utan att självutnämnd estradör faktiskt vet vad hen talar om. 

En del väljer att peka ut mig som naiv. Det händer att jag å min sida betraktar dem som cyniska. Inte sällan blir jag rent förbannad och alltför ofta kan jag inte låta det bero, utan känner en nästan tvångsmässig impuls att behöva belysa saken från ett annat håll. Som yngre lade jag timmar på att argumentera för min sak med alternativa synvinklar och när det var som värst höll faktagranskning mig vaken om nätterna. Med åren har jag vant mig vid att inte alltid behöva ta varje fight. Inte alltid följa första reaktion. Låta saker gå osagda och ha överseende med folk som väser ut sin skit. Allt har sin tid.

Skulle jag önska en sak, vore det att fler ville ägna sig åt reflektion. Tankar mår bra av att marinera. Precis som kött behöver tid att låta kryddornas smaker sjunka in, behöver vi fundera på vad som verkligen sägs, vad vi faktiskt tycker om det – och om det överhuvudtaget är sant? Är det inte sanning, är det då något vi ska använda våra tillfällen att höras med? Av allt som kan sägas – är allt viktigt att säga? 

De flesta vet att de som tycker mest är de som kan minst. Så fort du börjar lära dig hur saker faktiskt ligger till, väcks nyfikenheten på riktigt. Det är först då, när vi kommer ur våra skal och börjar applicera olika teorier på oss själva som vi ser helheten och förstår hur saker och ting hänger ihop. Först då är vi redo att se situationen objektivt, utan att på förhand döma ut det vi faktiskt inte vet tillräckligt om. Det gäller såväl som träning som världen i stort. 

Var nyfiken, lita på folk och snacka inte skit! Kanske får du fler vänner, alldeles säkert får du färre ovänner. Framför allt bidrar du själv till en bättre värld.   

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

 

Redaktören listar: 5 vägar att utvärdera

 1. Ha kul
  Få tjejer är så mycket svensk fitness som Linnea Enstedt, ändå ser vi henne lika ofta på studsmattan och klätterväggen. Läs mer på sidan 32.
 2. Influeras av andra
  Att låta en partner leda träningen är en av många fördelar som träningsparet Joar Fällmar och Sara Kinnviks tipsar om på sidan 46.
 3. Ny tyngdpunkt
  Med gummiband adderade ändras reglerna för när en övning är tung. Testa gränserna med månadens fem specialare på sidan 74. 
 4. Lyft mindre
  Är du van att dela in veckan i ett pass per muskelgrupp? På sidan 64 får du ett halvårsupplägg baserat på få repetitioner per muskel och pass. Läskigt va? 
 5. Lyft mer
  I månadens träningsmetod, Y3T, guidas du istället genom perioder där du kör 100 repetitioner per set. På sidan 86 får du hela upplägget.

…välj sedan vad DU gillar.

On
Off

0 kommentarer

 • Se Troudi, Ahmad och Nober live!

  Se Troudi, Ahmad och Nober live!

  I helgen är det dags för SweFit Expo och det lär bli tryck då gästposörerna utgörs av Sveriges främsta bodybuildningelit. För chans att se Christofer Nober, Samir Troudi och Ahmad Ahmad live på scen har du här möjlighet att tävla om sex biljetter!

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-24 13:26

 • Experten: Så prickar du formen två helger i rad

  Experten: Så prickar du formen två helger i rad

  Hur bör man tänka om man ska tävla två helger direkt efter varandra, när det gäller att pricka formen till båda tävlingarna, med tanke på tömning och laddning etc?

  Nyheter Helene Ahlson, 2018-04-23 07:28

 • Tävlingskalender

  Här listar vi ett urval av kommande tävlingar inom kroppsbyggning och fitness.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-22 14:40

 • Målgång: #SGPnedräkningen

  Målgång: #SGPnedräkningen

  Resan mot Sweden Grand Prix är över för i år och vi på BODY tackar våra bloggare för att vi fått följa deras färd mot tävling.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-22 12:42

 • Sweden Grand Prix 2018

  Sweden Grand Prix 2018

  En lång dag på Sweden Grand Prix har lagts till historien. 2018 års hjältar och hjältinnor dominerades av spanjorer men vi bjöds på en svensk skräll på scenen och en kvartett i nya EM-biljetter. BODYs Sarah-Ida Nyström var på plats och minglade runt.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-21 17:20

 • Imorgon gäller det!

  Imorgon gäller det!

  Dagen D är här. Efter månader av förberedelser kan drömmen bli sann inom 24 timmar. Imorgon lördag är det dags att kliva upp på scenen.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-20 19:42

 • 9 sätt att tidsoptimera din träning

  9 sätt att tidsoptimera din träning

  Muskler och tid är två saker man aldrig kan ha för mycket av. För att skaffa sig det första är den vedertagna uppfattningen att man måste lägga ned ordentligt med det andra. Så här får du ekvationen att gå ihop.

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-04-19 11:30

 • Framhäv din fysik med spraytan

  Framhäv din fysik med spraytan

  Att tävla i fysik handlar om att frambringa en ståtlig muskulatur, uppbyggd med pannben och avskalad med varsamhet för att behålla så mycket som möjligt av uppnådd massa. Ett sista, avgörande vapen i kampen om att stå ut i konkurrensen på linjen handlar om att optimera förutsättningarna på plats – med tävlingsfärg.

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-04-18 15:44

 • Ovanliga grepp – så funkar de: Ben

  Ovanliga grepp – så funkar de: Ben

  En del redskap ses ofta ligga oanvända på gymmen, helt enkelt för att många inte vet hur de ska användas. Andra grepp är ovanliga specialare, framtagna i liten upplaga men med stor ambition om full kontakt och finlir. BODY djupdyker i gymlådorna och tar en titt på grepp som förtjänar en extrachans.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-17 09:46

 • FIBO 2018 – Laserstrålar, färgskimmer och back to basic

  FIBO 2018 – Laserstrålar, färgskimmer och back to basic

  I helgen gick årets upplaga av FIBO, världens största träningsmässa, av stapeln. Kristian Sewén var på plats för Fitnessfestivalens räkning för att trendspana. Här visar han upp några godbitar för BODYs läsare.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-16 12:33

 • 1 vecka kvar till Sweden Grand Prix

  1 vecka kvar till Sweden Grand Prix

  Med bara dagar kvar till scenen har bloggarna i #SGPnedräkningen påbörjat de sista träningspassen. Allt fokus är påkopplat. Nu handlar det om att bara slappna av, lita på att allt sitter och förbereda sig mentalt för strålkastarljuset.

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-04-14 12:49

 • Att göra vad som krävs

  Att göra vad som krävs

  Du vet vad det innebär att kriga upp vikterna. Aldrig att du skulle missa ett träningspass eller lämna gymmet halvfärdig. Att skapa tryck för tillväxt är inget du kompromissar. När det kommer till kosten är det många gånger en annan femma, inte minst när du ska skala av och hjärnan skriker "Ge mig gainz"!

  Nyheter Jenny Andersson, 2018-04-13 10:33

 • Tävla om 6 biljetter till Sweden Grand Prix!

  Tävla om 6 biljetter till Sweden Grand Prix!

  I sista chansen att vinna biljetter till Sweden Grand Prix 2018 slår vi på stort och lottar ut inte mindre än sex biljetter! Tre tävlande vinner två biljetter var. För att ha möjlighet att bli en av dessa vill vi att du ska svara på vårat nutidsquizet här nedan. Har du koll på vad som är på gång?

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-12 09:36

 • Forskning: Grymta för mer kraft!

  Forskning: Grymta för mer kraft!

  Tillhör du dem som irriterar sig på högljudda grymtningar i gymmet och aldrig skulle undslippa en själv? Då är det sannolikt så att du missar viktig utveckling och resultat.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-04-11 12:47

 • Vad gäller kring vätsketillförsel och BCAA?

  Vad gäller kring vätsketillförsel och BCAA?

  Stämmer det att man inte behöver dricka om man inte blir törstig, ens när man tränar? Går det i så fall lika bra att ta aminosyror i tablettform innan, som att dricka dem succesivt under passet?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-04-10 13:47

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

BODY som e-tidning!

2 kommentarer

djjuha: Nu har det gått 2 år sedan jag frågade om den digitala tidningen. Är det inte dags nu att man bara kan köpa den digitala versionen?

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017

 • BODY 397, augusti 2017