Matigare kycklingsallad med yoghurtpestosås

26551519_10156003527617387_331737957_n.jpg

Den här salladen blev riktigt bra!! Lite matigare och inte bara salladsblad, samt en yoghurtsås som gjorde pricken över i:et.

Mina ingredienser (har själv höftat så nedan är uppskattningsvis):

70 g lagad kyckling
80 g kikärtor (från burk, avrunna)
25 g Mozzarella (lightvariant från LIDL)
ca 1 msk pesto ( använde tomatpesto men grön funkar lika väl i smak)
ca 50 g lättyoghurt naturell (jag gillar laktosfria varianten)
ca 200 g rostad pumpa- sötpotatis och morotsmix (kan bytas ut mot bulgur, mathavre, quinoa etc!)
cocktail-tomater
Lite hackad vitkål, blomkål, champinjoner
mixad grönsallad
granatäpplekärnor

Såhär gjorde jag:
Sedan tidigare var kyckling redan tillagad och pumpa, sötpotatis och morötterna var redan rostade i ugn – behövdes alltså endast ”värmas upp”.
->Började med att hacka upp grönsakerna jag ville ha i bas förutom grönsalladen (vitkål, blåmkål etc – ta era favoriter). Stek upp detta tillsammans med kikärtorna och tomater i en panna och tillsätt halva skeden av pesto. Slå på lite vatten så att grönsakerna ”Ångas” lite mjuka och att smakerna fördelar sig från peston .Salta och peppra efter smak. Tillsätt gärna vitlök om du gillar smaken. Behåll grönsakerna i halva stekpannan och stek(värm upp) kyckling och rotfrukterna på andra sidan. Lägg sallad i botten av en djup tallrik, toppa sedan med den varma grönsaksröran, rotfrukterna och kyckling samt mozarella och granatäpplekärnorna. Servera till detta resterande pesto utrörd med yoghurten!

Näringsinnehåll på ett ungefär då jag höftade:
F10 K:47 P: 41 kcal: 422

Och förutom helt OK Makrosfördelning enligt mig på en fräsch och hälsosam måltid så med diverse råvaror får du även en bredd på vitaminer, mineraler och andra nyttigheter :)”

Smaklig måltid och God Fortsättning!

P&K
A

26233976_10156003527607387_202123174_n.jpg

Att röra ihop alla goda råvaror med en sås gör alltid sitt i de flesta maträtter!
26234311_10156003527537387_709339994_n.jpg

Pepparkakor! Gluten- & sockerfria med extra protein!

12325086_10153774299867387_786898916_n.jpg

Nedan är en ”re-post” på ett två år gammalt inlägg! Enjoy! & glad 2a adventsmys <3 :)

Goda peppisar till jul är ju ett måste! Såklart är the ”real deal” oftast alltid godast och de äter man ju såklart kring jul – med all rätt! För mig är julen en tid för lite extra livsnjut av allt det goda. Men det är alltid kul att kunna göra lite mer nyttiga bakverk- man kan äta det oftare och det är mer hälsosamt för kroppen. Äta massa socker och andra tillsatser varje dag är kanske ingen hit för varken knopp eller kropp – men med såna här recept så kan man egentligen unna sig precis när man vill. Och de smakar faktiskt riktigt bra och mumsigt om jag får säga det själv! Det slog mig efteråt att de dessutom blev en LCHF-version för er som gillar det tänket! Här kommer ett egenkomponerat recept

Detta behöver du:
-100 g mandelmjöl
-20 g kasein, jag använde ”Vanilla Cookie Dough” från Elit Nutrition
-5 g pofiber
-1 ägg
-20 g Fibersirap som ni hittar bl a hos Nutri-Nick
-15 g kokosolja
3 tsk pepparkakskrydda (köpte färdig, men man kan blanda kanel, nejlika, kardemumma och ingefära själv)
– sötning- jag använde 30 g av sukrin. (Jag försöker hålla mig undan artificiella sötningsmedel och Sukrin är en 100 % naturlig produkt utan tillsatser, läs mer här)
-1 tsk bikarbonat
– nypa äkta vanilpulver
– nypa salt
tips : gillar du mandel kan du sedan vid utkavling tillsätta mandelflarn över degen- supergott!


Gör såhär:

Ugnar är alltid kluriga och speciellt till sådana här recept – man vill ha peppisarna krispiga men absolut inte brända – så i får reglera lite temperatur efter hur ni ”känner” er ugn. Bättre lägre värme och längre i ugnen! utgå ifrån 160 grader! Har du varmluftsugn? Kör på det och sänk värmen till 150 grader.
Degen: Blanda samtliga torra ingredienser i en skål. värm upp kokosoljan så den är lite rinnande och tillsätt tillsammans med fibersirapen. Jobba degen väl tills den är genomarbetad. Smaka av! olika sötningsmedel och kryddor skiljer sig som sagt i styrka och smak- kanske behövs det mer av något. Packa sedan in i plastfolie och låt vila i kylen i några timmar. Bäst är att förbereda degen dagen innan och låta stå i kylen.

– Tips vid kavling av deg är att lägga plastfolie emellan. Då fastnar inte degen och det går supersmidigt. (vill du ha mandlar till är det här u strör ut flarn på degen innan du kavlar ut) Kavla tunt (endast någon mm) – ju tunnare desto enklare att få dem krispiga. ”Skär ut ” dina peppisar – jag använde hjärtform och det blev ca 25 st (inräknat degen jag kan ha ätit)

– Grädda i ugnen ca 10 min – men håll koll så de inte blir brända. Dra då ner värmen direkt! Efter 10 min – dra gärna ner värmen till under 100 och låt pepparkakorna stå en tid till för att torka till sig/alternativt stå kvar i ugn med lite öppen lucka efter att du stängt av den. Som sagt – där skiljer det sig lite från ugn till ugn, så testa dig fram och håll koll på dem!
Är pepparkakorna för mjuka trots allt när du tagit ut dem och låtit dem svalna? Sätt då in de igen i ugnen på under 100 grader och låt dem torka till ytterligare.

Näringsinnehåll/deg
Fett: 75, Kolisar 8 g , Protte 41 g, kcal:920

Näringsinnehåll/pepparkakshjärta (25 st)
Fett 3 g
Kolhydrater 0,3 g
Protein: 1,64 g
Kalorier: 36, 8 g

Smaklig spis!
och du – testar du receptet- Skulle uppskatta om du taggar mig och gärna hashtagga #antoniaproteinbakar så jag får se dina skapelser och framförallt – vad du tyckte ? ! 🙂

P&K
A

12346808_10153774300787387_1002713100_n.jpg

Naturligt sötningsmedel. Passande kvalitativt protein i smaken och mörk fibersirap, som blir pricken över iet i degen.
12319472_10153774299927387_441945585_n.jpg

Lägg plastfolie mellan när du kavlar – så går processen 100 gånger smidigare! Kavla tunt för krispiga peppisar.
12312177_10153774299892387_1409700335_n.jpg
12336326_10153774299942387_1896069327_n.jpg

Såhär fina blev mina 🙂

Tonfiskfilé på ljummen bädd av grönsaker, chili- och citron-touchad!

22809822_10155813446892387_237566297_n.jpg

Sedan jag åt Gnarlys Market ”Tuna salad” gjord på hel tonfiskfilé så vart jag helt fast på tonfisk, återigen. (jag är extrem periodare när det kommer till mat – får dille på saker och överäter mig lätt på dem ett tag;P ) Alltså tonfisk kotlett och inte strimlad på burk (även om jag gillar de kvalitativa varianterna av detta också). Kan för i övrigt varmt rekommendera det stället. Allt är gott – från sallader till burgare och pizza. Och deras sötpotatispommes är TO DIE FOR.

Så självklart ska ett egenkomponerat alternativ (som just nu lämpar sig på min tävlingsdiet) sammansättas;) Resultatet blev OH sooo Goood 🙂
Med citron/lime ges syrligheten, gott salt ger sältan och chili den lilla heta touchen. Superb kombo både på grönsaker som för just tonfisk!

Detta använde jag i min sallad:
– Tonfiskfilé ( antingen färsk ur fiskdisk eller fryst som först tinats)
– Sesamfrön (panering till tonfisk)
– Ägg alt. äggvita
– Citron eller lime
– Chilisalt eller vanligt salt och någon typ av chilikrydda (eller peppar)
– Kokosolja alt. annan fettkälla efter smak (att steka i /spraya över salladen – pricken över iet för smakerna med lite fett, som tar fram dem änmer – och så är det nyttigt och en absolut ingrediens i min kost!)
-mix av ”kall” sallad – jag använde machésallad, bladspenat, hyvlad zucchini och körsbärstomater. (Hade gärna haft i lite ärtskott, alfaalfagroddar eller liknande om jag hade haft hemma)
pumpafrön, pinjenötter etc kan vara ett gott tillbehör i salladsmixen ovan
– mix av ”Varma” grönsaker – jag använde upphackad/skivad vitkål, champinjoner, purjolök, pumpa och blomkål.

Gör såhär:
Börja med att förbereda den ”kalla” salladen. Blanda dina olika typer av salladsblad, hyvlad zucchini, tomaterna, eventuella skurna förkokta äggen, frön och övrigt gott du hittar hemma och vill ha till basen.
På detta använde jag citronsaft och några sprut av ett kokosoljaspray från Bodylab men det går självklart lika bra att värma upp annan fettkälla och röra ner. Använd chili och salt efter smak. Häll upp i en djup tallrik. Börja sedan med ” de ljumna” grönsakerna – skär upp dina favoriter – vilka jag använde ser ni ovan – även dessa i lite kokosolja, chili eller peppar och salt efter smak. Detta la jag sedan ovanpå den kalla salladen. Toppade sist men inte minst med min sesampanerade tonfiskfilé. Denna tillagas enkelt ; förpanerade genom att spruta lite citron och trycka mot sesamfröna på en tallrik, samt lite chilisalt. Stekningen går ganska snabbt om man som jag föredrar att ha den nästan rå (vilket brukar vara sättet den serveras på, annars blir den torr och som tonfisk på burk ) så man steker den lite snabbt alltså på hög värme på alla sidor och låter sedan filén vila lite på bädden av grönsaker innan man serverar och hugger in! Servera med en extra citronklyfta på tallriken och smaka av så att chilin är lagom!

Hade jag inte varit på tävlingsdiet hade jag serverat denna goda sallad med någon typ av bröd – fröknäcke eller något nybakt ciabatta. Alternativ till kolhydratskälla är annars att ha i bulgur eller mathavre i antingen kalla eller ljumna salladen! Så har man en fullvärdig, nyttig och god måltid!

Trevlig kväll

P&K
Antonia
(Testar ni mina recept? @apesevski gärna på Instagram så jag kan se resultaten och skriv vad du tyckte – alltid lika kul att höra) )

22834649_10155813445972387_759406593_n.jpg

Omega 3 alltid som komplement i min kost. På tävlingsdiet även CLA. Från Elit Nutrition www.elitstore.se
22835645_10155813445827387_2008413116_n.jpg

kyckling- & risnudelwok med sweet chili och jordnötter

22497498_10155784244447387_1915502655_n.jpg

En fantastiskt god asiatiskt inspirerad rätt som är enkel att tillaga. Innehåller fräscha ingredienser. Går snabbt. enkelt. Hälsosamt !!
22497517_10155784244457387_1273415771_n.jpg

1.Koka upp risnudlar eller annat nudelalternativ.
2.Stek upp favoritlöken (gott är purjolök eller salladslök men vanlig funkar lika bra, som ovan), svamp och andra grönsaker efter smak samt pressad vitlök i lite sesam- eller jordnötsolja.
3. Tillsätt kyckling.
4. När denna är genomstekt, tillsätt de avrunna nudlarna.
5. Smula över lite av en buljongtärning i föredragen smak med lite vatten (jag gillar höns eller oxbuljong då det ger en mustigare smak). Tillsätt någon matsked sweet chilisås (är du på någon form av diet finns sockerfria alternativ). Eventuellt någon skvätt fisksås och/eller soja efter smak (jag gillar den ljusa "thailändska" sojan). Och så har jag även i lite magi – mitt fettreducerade jordnötssmör från Nicks.se.
Jag tycker att mjölvarianten ger en mer fördelad jordnötssmak i maten än att endast ha i hackade nötter. Är jag inte på någon form av (tävlingsdiet) har jag i båda alternativen för att maxa min kulinariska smakupplevelse. Supergott. Testa 😉
22538176_10155784244482387_876246473_n.jpg

Fettreducerat jordnötsmjöl hittar du hos Nicks.se. Mindre fett, mer protein och mycket gott att ha i både mat, frukostgröt som att baka hårda och mjuka kakor på!

Fredagsmys & "Tacos 2.0" – Vietnamesiska vårrullar!

22291929_10155756564737387_431000262_n.jpg

Fredag och tacomys i all ära (för visst är det gott och det går alltid hem hos folk – kanske för att det är enkelt och flexibelt – varje människa kan komponera ihop sin favorittacos!) Men vill för er som inte redan är bekanta med ovan rubricerad rätt, introducera ”Tacos 2.0” – Vietnamesiska vårrullar! Varför ?

-Jo för att först och främst är det magiskt gott! Precis som tacos kan du variera dessa rullar med fyllning och dippsåser till det oändliga – vilket redan där gör rätten till en winner då det möter dina smaklökar med precision.
– Man kan göra dessa rullar så de överensstämmer med ens egna kostpreferenser – ett rispapper innehåller knappa energin och rullarna kan sedan fyllas med det man själv föredrar – med andra ord – de går att få riktigt nyttiga och fräscha om man föredrar detta, vegetariska, glutenfria osv! Vilket är perfekt speciellt om man är ett gäng med olika kostpreferenser. (Jag äter själv dessa rullar till vardags som på en tävlingsdiet – eftersom jag i det sistnämnda kan anpassa innehållet med bra råvaror det passar mina makros och vad jag bör få i mig – exempelvis nedan recept med tonfisk. Som ger en god balans på bra kolhydrater, protein och fett!)
– Rullarna går oerhört snabbt att förbereda (”tillaga”). De ätes dessutom ”fräscha” – så större förberedelser än att i princip ställa fram diverse tillbehör på bordet, en skål med vatten samt rispapper att fylla, behövs faktiskt inte.
– Rätten ger en rolig och kulinarisk upplevelse – precis som tacos, kräftskiva etc – där man sitter ett sällskap vid bordet och skapar/ plockar sin egen mat – så fylls, rullas och ätes dessa rullar också till bords. Utseendemässigt behöver det inte bli perfekt – huvudsaken är att man får till någon form av rulle som håller ihop innehållet 😉
– Minst sagt en spännande och variationsrik rätt – nedan är bara en kombo av alla möjligheter som går att skapa – endast fantasin sätter gränserna! Likaså olika typer av tillbehör och dippsåser. Det klassiska är asiatiskt tema – men varför inte köra något helt annat än de typiska asiatiska smakerna ? testa er fram!


Detta använde jag till 6 rullar:

(antal portioner: oklart – jag åt alla 6 rullar själv 😉
6 st rispapper
1 burk (ca 150 g) tonfisk i vatten
ca 40 g mango (skuret i strimlor)
Sambal Oelek
Sesamfrön
tunna skivor skurna och grillade paprikastrimlor (ca 2 st / rulle)
Diverse grönsaker att fylla med (jag använde ärtskott, strimlad vitkål, charlottenlök)


Tillbehör:

Som ”dipp” använde jag:
-50/50 ljus soja & fisksås
-lime (squeezas antingen på rullen eller blandas med soja- och fisksåsen)
-Wasabi dip/sauce (finns att köpa på flaska, oftast vid de asiatiska produkterna i livsmedelsbutikerna. Galet God och inte alls så stark som pasten du får till sushi)


Jag gjorde såhär:

skär upp en halv paprika i tunna skivor och grilla i ugn /airfryer. Låt svalna. Förbered och hacka alla grönsaker. Blanda tonfisk med sambal oelek efter smak.
Blöt ett rispapper i varmt vatten ca 5 sek (inte för länge för då ”smälter” det sönder. Lägg ut pappret på ett slät underlag. Börja bygga rullen med innehållet – Jag la först lite av ärtskott, vitkål, charlottenlök, mango och paprika, sist tonfisk och toppade med sesamfrön. Lägg detta 2-3 cm in på ena kanten. Rulla in denna lilla kant över och in under fyllningen på insidan. Vik tight in kanterna längs med hela sidan och rulla sedan resterande papper slut så du har en tight rulle med innehåll.
Video på hur man rullar vietnamesiska vårrullar hittar ni HÄR! –
>https://www.youtube.com/watch?v=qaDMnLE6NBU]

Vietnamesiska rullar är tänkta att serveras fräscha och alltså ätas direkt. Självklart kan man förbereda ha dem i kylen och äta senare också – så gör jag själv ibland till vardags. Servera med favoritsås – i mitt fall till ovan fyllning 50/50 fisksås och ljus soja. Ha i limesaft eller servera limeklyftor bredvid. Doppa i detta och/eller wasabi dipp bredvid.


En helt fantastisk smakkombo verkligen
– där du verkligen får ta del av hela paletten – salt, sött, syrligt, ”spicy” touch osv.. och det bara gifter sig!! Därför är jag så exalterad att dela detta mer er! 🙂

Inte nog med hur kul och god rätten är- det snåla näringsinnehållet i en rulle följer nedan ( så gillar du att äta dig mätt volymmässigt is this the dish 😉


Näringsvärden ca:

(Portions storlek: per st rulle)
Kalorier 69 kcal
Protein 6,62 g
Kolhydrater 8,63 g
Fett 0,84 g

Jag hoppas ni testar detta recept ,dela gärna med er genom att @apesevski på Instagram, så får jag ta del av er härliga middag och kanske några nya smakkombos ? 🙂

Önskar er en riktigt skön fredag och fortsatt helg därute, med massa goood mat !

P&K
A

22278651_10155756564712387_1913643505_n.jpg
22323422_10155756564782387_1700966377_n.jpg
22290529_10155756564562387_1159780363_n.jpg

Banankaka/bröd med en touch av hasselnöt & blåbär

21979560_10155721028622387_94059492_n.jpg

Som utlovat följer här receptet på min saftiga banankaka/bröd med influenser av hasselnöt och blåbär! En liten tvist bland alla banankakerecept därute 🙂 Och ett roligt frukostalternativ – istället för att alltid äta standardgröten osv(även om det är nog så gott!). Vidare perfekt att frysa in i bitar och ha i kylen att haffa med sig ”on the go” en stressig morgon eller bjuda på till kaffet! Eller när man bara råkar ha jäkligt tråkigt ej-ätvänliga- mogna bananer hemma!

Socker – och glutenfri samt proteinboostad, med bra innehåll (näringsvärdet följer nedan) och kvalitativa råvaror.. ja ni som ”följer” mig kan ju min bak-nisch vid detta laget ;P ..

Detta behöver du:
3 mogna bananer (helst mogna – de ger mest smak)
100 g hasselnötsmjöl (eller alternativt mjölformat- mandel/majs- etc)
20 g kokosmjöl
2 ägg
100 g blåbär – eller mer om du gillar bärens saftighet (jag använde frysta direkt)
60 g whey ( Elit Nutritions whey ”Banana” passar perfekt i smak och kvalité)
10 g jordnötsolja (eller annan fettkälla)
en nypa salt, kanel och vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
(Jag behövde ingen sötning i denna sats då bananen gjorde sitt för mig, men smaka av innan och tillsätt efter smaklökar! Likaså andra aromer som du tycker om – brukar ibland ha i bittermandelarom vilket gör sig väldigt väl som smakkombo i banankaka)

Gör såhär: Kör ägg och banan slät i mixern. Häll ut smeten i en bunke och blanda ner de övriga blöta ingredienserna. Rör därefter ner de torra ingredienserna och sist mestadels av blåbären lite försiktigt. När det kommer till form brukar jag nuförtiden alltid klä denna med ett bakplåtspapper som jag oljat lite med kokosolja, det är då enklare att få ut (lyfta) ur kakan utan att den går sönder. Men det går säkert även att olja och bröa en form med pofiber. Fördela alltså smeden i en klassisk avlång form – antingen med bakplåtspapper eller bröade kanter. Tryck ner de sista blåbären på toppen. Grädda sedan brödet/kakan i mitten av ugnen på 175 grader, ca 30-35 min. Ta därefter ut kakan och låt svalna i form.


Näringsinnehåll / bit (1 kaka = ca 14 bitar)

6 g F 8 g K 6 g P 110 kcal

Hoppas det smakar, trevlig söndagskväll <3

P&K
A

21984156_10155721061372387_1806807079_n.jpg

Kesoplättar med kaseinfluff och blåbär

21326046_10155661124987387_132085001_n.jpg

Proteinspäääckad tallrik – kesoplättar med godaste tillbehören!

Detta recept på kesoplättar är verkligen gott, kan varieras på alla möjliga sätt och passar för mig både till vardags som på tävlingsdiet. Till frukost som till middag eller mellanmål. Det är en rätt energisnål rätt för en ordentlig måltid – så man får pimpa upp det med lite tillbehör – förslagsvis som jag – proteinfluff och bär, steker upp i kokosolja – eller matigare med nötter, några skinkbitar, lingonsylt/någon fräschare sås, etc.
(sidoparentes: Jag själv förespråkar inte att leva LCHF rakt av, men för er som lever efter denna filosofi eller väljer att ha vissa måltider på detta vis, är detta ett perfekt (grund)recept! )

Såhär brukar min grund se ut, sen kan man som sagt variera innehåll och tillbehör efter smak 🙂 :


Detta behöver du:

Till plättarna:
– 1 ägg
– 100 g keso (använder keso mini 1,5%)
– ca 1 dl finriven och urkramad zucchini
– vaniljpulver / andra kryddor efter smak
– en nypa salt
– ca 1,5 tsk fiberhusk (binder ihop ”smeten” mycket bättre då de inte innehåller gluten)
(- eventuellt lite sötning beroende på om du vill ha lite sötare eller matigare pannkakor samt kokosolja att steka i)

Tillbehör:
– 30 g kasein (Jag använder blueberry cheesecake frånElit Nutrition)
– En näve blåbär


Gör såhär:

Jag brukar äta mina plättar antingen men någon god skinka till eller en kaseinfluff. Vid kasein förbereder jag fluffen genom att röra ihop 30 g av det supergoda och väldigt passande ”blueberry cheesecake” kaseinet från Elit Nutrition, med en skvätt vatten. Konsistensen ska vara som pudding. Ställ sedan kaseinet i kylen medan du förbereder plättarna.

Jag körde samtliga ingredienser förutom fiberhusk och zucchinin i mixern (eller stavmixer) till det blev en slät smet. Häll upp i bunke och rör ner fiberhusk. Tillsätt därefter den finrivna och urkramade zucchinin. Låt stå någon minut så ”degen” sväller upp. Värm en stekpanna på medelvärme. Vi använder en non-stick – stekpanna hemma, vilket är super då verkligen inget fastnar, men jag vill gärna steka i en liten klick kokosolja. Förutom att fett är nyttigt och behövs i kosten (speciellt kokosolja, som dessutom har förmågan att kunna tas upp direkt som energi istället för att först behöva ”lagras”, som andra fettkällor), ger kokosolja en god smak och lite krispigare yta. Klicka ut fyra lika stora ”biffar” i stekpannan, som du plattar till. Det tar lite tid för plättarna att bli genomgräddade, därför hellre svagare värme än för hög, så de inte bränns vid. När de verkar halvgräddade och fått en gyllenbrun färg, vänd och platta till plättarna. Även överflödig vätska trycks då ut. Medan plättarna sedan färdiggräddas de sista minutrarna, tar jag ut mitt kasein och fluffar upp med elvisp.

Servera därefter dina kesoplättar toppade med då exempelvis blåbär och ett härligt kaseinfluff, som på bilden 🙂

Mitt andra alternativ som ovan nämnt, är att servera dem med några bitar skinka av kyckling eller kalkon. Min favorit är från Brödernas– de har en variant utan E-ämnen och socker! Verkligen skillnad i smak och konsistens!

Näringsinnehåll för er som undrar (på ett ungefär) Exklusive kokosolja:
ca 257 kcal
F:5,5 g
K:9,5 g
P: 42,5 g

Ha en mysig söndag !

P&K
A

21291297_10155661125022387_141258409_n.jpg
21291675_10155661124992387_1614171486_n.jpg

Rabarberpaj i en hälsosammare tappning

20986220_10155620663187387_228577249_n.jpg

Rabarberpaj gör sig bäst med vanilj – i glass- eller vaniljkrämsformat!
Här ovan med proteinglass från Add Icecream

Jag älskar paj. Alla sorters. Men kung & drottning över alla pajer är helt klart den gjord med rabarber! Och inget slår mamsens rabarberpaj – ni vet den där perfekt kletigt halvt stelnade konsistensen på de sötsyrliga rabarberbitarna (det är denna bit jag upplever som kritiskt moment – rabarbern får inte upplevas som sur, bli rinnande eller fortfarande vara halvt senig), som möter den perfekta mängden av krispiga smuldeg, serverat med vaniljglass eller vaniljkräm. Sen har ju varianten med knäckig yta tillkommit (sirap, grädde etc som ska kokas och hällas över toppen för att sedan stelna), men jag gillar klassikern smulpajen bäst.

MEN om man nu ska vara lite hälsosam ibland (vilket gör att vi kan äta paj ännu oftare!) så måste jag dela med mig av och flagga för att detta recept absolut funkar som ett fullvärdigt substitut (och jag tyckte absolut att ovan nämna kritiska moment blev så lyckat, tillsammans med den krispiga smulpajen) 🙂 Skulle ni ha gäster över, skulle ingen ana att denna goding var både sockerfri, proteinboostad och snålare på fett. Mums säger jag bara. Jag kan ha ätit hela formen typ själv över loppet av 2 dagar..

Detta behöver du:

Till fyllningen:
ca 550 g rabarber
ca 1 msk potatismjöl/maizena
ca 1 dl sötning ( varje sötningsmärke smakar olika, så gå på vad du själv tror blir bra – rabarber är väldigt syrligt, så det kan krävas lite extra än normalt)

Smuldegen:
100 g havregryn
25 g proteinpulver (jag använde ”Vanilla Cookie Dough” från (http://elitstore.se.seAnvänder du inte proteinpulver kan du fylla upp med 25 g extra havregryn eller mandelmjöl)
50 g mandelmjöl
50 g fettreducerad mandelmjöl (kan bytas ut mot vanlig mandelmjöl)
0,5 dl sötning (smaka av smuldegen om det är lagom sötma)
60 g valfri fettkälla (jag använde mig av vanligt smör då det blir godast i mitt tycke. Annars är kokosolja att rekommendera.
1 dl fibersirap
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver (vissa föredrar även att tillsätta lite kardemumma
1-2 msk Mandelspån

Gör såhär:

Fyllningen: Jag gillar en fyllning där rabarberna verkligen har smält och blivit härligt krämig och kletig under smulpajstäcket! Därför kör jag rabarber med sötningen först i mikron några minuter tills de har börjat smälta ner lite och vattnet har pressats ut. Då vet jag också hur mycket potatismjöl jag sedan måste tillsätta för att fyllningen inte ska bli rinnande. Rör runt så det blandas väl och fördela på botten i en form. Smaka av om det är lagom sötma i förhållande till syrligheten i rabarberna.
Smultäcket: Mixa ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan fibersirap samt det rinnande fettet (smält smöret eller oljan om det behövs).
Rör ihop, helst med händerna så det blir genomarbetat. Toppa sedan rabarberfyllningen med jämt fördelade smulor och avsluta med att strö lite mandelspån på toppen.
Grädda pajen på 200 grader i mitten av ugnen ca 25 min. Jag la över aluminiumfolie för att toppen inte ska få så mycket färg (bli brun/bränd)
Ta sedan ut pajen ur ugnen och låt svalna.

Servera med förslagsvis proteinglass från Add Ice Cream, lite yoghurt/kvarg du blandat med vanilj och lite sötning eller proteinpudding om du vill ha ett nyttigare och proteinrikare alternativ. Jag kan också rekommendera GBs lättvaniljglass. Annars är ju de gamla hederliga alternativen vaniljsås och gräddglass alltid winners 🙂 Det är ju faktiskt inte var dag man äter rabarberpaj, även om det skulle vara helt underbart!

Trevlig sommar!

P&K
A

20939073_10155620663182387_1662712940_n.jpg

Sommarvibbar eller ej – rabarberpaj är för mig en slående favorit året om! Passa på att skörda och frysa ner extra mycket när du kommer över rabarber, så kan du ta fram och baka paj även till höst och vintern!
21013629_10155620663152387_1011207162_n.jpg
20987646_10155620663142387_496528470_n.jpg

Lövbiffsrullader, rostade rödbetor & pepparrot

20217177_10155521158867387_774193338_n.jpg

Oxrullader är En klassiker och här nedan följer en modernare och fräsch, variant med hälsosam tappning! Enjoy 🙂

Har ätit den mest fantastiska middagen som jag vill tipsa om! Oxrullader är ju något som man (jag) växt upp med som husmanskost och jag blir sådär nostalgiskt sugen på det då och då i livet. Hade lite lövbiff över, förkokta rödbetor i kylen och slängde ihop nedan recept och det blev SÅ gott! Har glömt hur perfekt pepparrot gifter sig med vissa andra smaker. Även det en nostalgisk smak för mig.

Inte nog med hur god rätten är- den är verkligen gjord ”hälsosam med finess” – då man inte kan klaga på näringsinnehållet. Bra råvaror och tillagning. Nyttigt & gott – bästa kombon! I den klassiska varianten ”kokas” rulladerna även upp i gräddsås eller dylikt – om ni önskar mer sås men ändå vill hålla energiintaget lägre kan jag rekommendera Milda Mat 4% som funkar bra istället för grädde i maten när man vill göra grytor/sås.

Då jag var galet hungrig har jag kört en snabb(stek)variant och inte låtit rulladerna stå och koka (gotta till sig), utan endast stekt upp dem (och jag gillar ju mitt oxkött lätt rosa). Fyllningarna går ju att variera i det oändliga – senap, pesto, lök, inlagd gurka, bacon, vitlök, soltorkad tomat, katrinplommon, äpple, ansjovis, kapris, fetaost/andra sorters ost osv, är bara ett axplock på andra ingredienser än de jag använder nedan.

Som oftast har jag höftat så har inga direkta mått.
Du behöver:
Lövbiff ( jag körde ca 180 g som för mig gav 3 rullader)
Fyllning:
Lufttorkad skinka ( En lightvariant från Linessa som LIDL har)
Cream Cheese (jag använde mig av en light- variant)
Pepparrot (riven på tub)
Tillbehör:
förkokta rödbetor (jag käkade ca 500 g förkokta. eller välj andra rotfrukter, /klassiska kokta potatis)
Pepparrotssås ( rör ihop yoghurt naturell, pepparrot, salt, örtkrydda och eventuellt lite vitlökskrydda – smaka av styrkan)
Inlagd gurka (jag gillar cornichorner eller ”Delikatessgurka” från Plivit Trade som har riktigt bra värden dvs man kan äta en hel burk med lite energiinnehåll och utan socker 😉
Sallad efter behag – jag gillar babyspenat, så det har jag nästan alltid på tallriken. Dessutom innehåller det massa nyttigheter.

Gör såhär:
Börja med att ugnsrosta rotfrukterna eller koka potatisen (Beroende på vad för tillbehör du vill ha till) – Eftersom rödbetorna redan var kokta,så klyftade jag upp och ugnsrostade dem på ca 225 grader i ca 20 min – sista 10 satte jag på grill för de skulle bli lite mer krispiga på ytan.
Förbered såsen genom att blanda ihop ovan ingredienser och smaka av.
Förbered rulladerna – Lägg ut lövbiffsbitarna med en skiva lufttorkad skinka över. Bre sedan ett litet lager cream cheese över och därefter pepparroten. Skinkan är oftast salt i sig, så mer behövs oftast inte.
Rulla ihop lövbiffen till en rullad och tryck igenom en tandpetare.
När rotfrukten eller potatisen är nästan klart – stek upp rulladerna på vardera sida. För mig som gillar att ha det lite rosa i mitten så går detta väldigt snabbt.

Vill man ha oxrullader i sås – som klassikern – är det nu man häller över Milda/grädde och lite vatten, eventuellt buljongtärning, soja och lite kryddor och låter stå och puttra några minuter.

Servera direkt med tillbehören!

Då jag höftat är inte detta helt 100% korrekt, men Ungefärliga näringsinnehåll för min portion:
F 14
K: 36
P: 54
Kcal: 450 ca

MUMS!

P&K
Antonia

20206330_10155521159092387_1877840182_n.jpg
20270016_10155521159062387_172554240_n.jpg

Såhär tjusigt fixar du fyllningen och rulladerna!
20197077_10155521158872387_1846615935_n.jpg

Proteinrik ostkaka med sockerfri jordgubbssylt

cheesecake 3.jpg

alla varianter på ostkakor /cheesecakes är ju det godaste.. är kommer ett nyttigt recept, fullproppat med protein och andra nyttigheter, som lämpar sig till alla måltider såklart, men kanske speciellt frukost & mellis 🙂 Jag gillar att servera ”svensk” ostkaka lite ljummen med jordgubbssylt – Vad är ditt favorittillbehör?

Detta behöver du:
1 ägg
1 äggvita
200 g keso
50 g mjölk
30 g fettreducerat mandelmjöl (eller vanlig går också bra)
20 g proteinpulver ( jag använda 50/50 cookie dough kasein/vanilj whey från Elit Nutrition
sötning efter smak
nypa salt ( jag gillar en matigare variant av svensk ostkaka och saltar gärna lite när jag äter – blir en god kombo till den sötare sylten! )
Vaniljpulver
bittermandelarom


Gör såhär:

kör keson slät i mixern (såvida du inte vill ha den klumpig, då häller du i keson senare i bunken tillsammans med de övriga ingredienserna). Tillsätt ägg, äggvita och sötning. Mixa, tillsätt därefter mjölk och mixa lite till. Häll upp i en stor skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör runt till en jämn smet. olja lite lätt kanterna i två små portionsformar som tål ugnsvärme. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 20-30 min. Inte för länge för då blir den torr. Kakan sätter sig även lite efter ugnen!
Servera med din favoritsylt!


Sockerfri jordgubbssylt är enkelt att göra själv:

Lägg ett halv gelatinblad i kallt vatten någon min. Ta ett gäng jordgubbar, ca 200 g (jag brukar köra Lidls frysta, de har god smak) och kör i mikron tills det kokar i någon minut. Ta ut och rör ner sötning efter smak. Ta ut gelatinbladet och rör ner i jordgubbsröran. När det svalnat lite, ställ in sylten i kylen och låt stelna till lite.

tips:Jag brukar förbereda alla typer av ostkakor (och sylten) dagen innan så de får stå sig lite över natten. Då tycker jag det smakar godare! Vill man sedan ha kakan ljummen är det bara att slänga in i mikron någon minut!

Näringsinnehåll ostkaka / portion exkl tillbehör:
Kcal: 202
F: 4,5
K: 6
P: 32,5

Smaklig spis!

P&K
A

cheesecake.jpg
cheesecake2.jpg