Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

Publicerad

För några årtionden sedan ansågs kaffe inte vara något man drack med hälsan i åtanke. Alla drack det, men "visste" samtidigt att det inte var speciellt bra för kroppen. I dag vet vi bättre.

Kaffe för prestation, hälsa och tankeverksamhet

Vi svenskar är ett kaffetörstigt folk. I genomsnitt dricker vi mellan 140 och 150 liter kaffe per år. Det är tillräckligt för att nästan fylla ett normalstort badkar. Eftersom det också finns många som inte dricker något kaffe alls, betyder det att det finns somliga som häller i sig avsevärt mycket mer av den bruna, livgivande drycken än så.

För några årtionden sedan ansågs kaffe inte vara något man drack med hälsan i åtanke. Alla drack det, men "visste" samtidigt att det inte var speciellt bra för kroppen. I dag vet vi bättre. I dag anses kaffe vara något av en hälsodryck, ett elixir som i en rad studier visats ha många positiva effekter på hälsan och som till och med verkar ge en skyddande effekt mot sjukdomar som diabetes, Alzheimers och hjärtsjukdom. 

Kaffe och träning

För den tränande finns det ytterligare fördelar med kaffepimplandet. Ett par koppar en timme innan träning förbättrar prestationsförmågan och minskar den upplevda ansträngningen i princip oavsett vilken träningsform man ägnar sig åt, från distansträning inom någon konditionsgren till tung styrketräning. 

Gamla studier indikerade att det krävdes koffein i ren form för att få den prestationsförbättrande effekten i samband med fysisk ansträngning, men nyare studier visar att det går precis lika bra att få koffeinet från vanligt kaffe eller i någon annan form, som tuggummi eller som gel. Det enda som inte fungerar bra i sammanhanget är kaffelavemang, så den metoden kan vi avskriva. Och ja, det har testats.

En mindre välkänd effekt av kaffe- eller koffeinintag i samband med träning är den man får vid intag efter passet. Att dricka ett par koppar kaffe efter ett hårt träningspass gör att mer kolhydrat lagras in som glykogen i muskulaturen på ett effektivt sätt. Detta skyndar inte bara på återhämtningen utan ger också ett visuellt intryck av fylligare muskulatur, då glykogenet drar med sig ordentligt med vatten in muskeln. Kanske inte den bästa av idéer om man tränar sent och behöver kunna somna inom rimlig tid efter passet, men annars kan det vara värt att prova och ger en kännbar effekt.

I råttförsök har man till och med sett en direkt effekt på muskeltillväxen av kaffe. Det är inget som har replikerats i människostudier, men varför ta risken att gå miste om extra hypertrofi?

En morgon utan kaffe är en mycket ledsam morgon för många av oss.

Uppdatering av forskningsläget

Efter den lilla sammanfattningen av några av kaffets positiva effekter, både generellt och i samband med träning, är det dags för en kaffeuppdatering! Har det hänt något nytt på den vetenskapliga fronten som ytterligare kan motivera fortsatt kaffedrickande eller till och med få de som tidigare avstått kaffe att brygga sina första koppar? 

Drick mer kaffe - lev längre

I den ansedda tidskriften JAMA Internet Medicine publicerades i dagarna en kohortstudie där man analyserat data från en halv miljon britters kostvanor, tittat på deras kaffeintag och undersökt kopplingen mellan det intaget och risken att dö under en tioårsperiod. Vad man fann var klart glädjande resultat för alla kaffedrickare.

Oavsett hur mycket kaffe det handlade om, såg man en signifikant minskad risk att dö i förtid hos kaffedrickare jämfört med dem som aldrig drack kaffe. De som drack en kopp om dagen hade 8 % lägre risk att dö i förtid än de som inte drack några koppar alls, och den riskminskningen ökade sedan ju större kaffeintaget var, för att toppa vid 16 % lägre risk för de som drack sex till sju koppar om dagen. Därefter sjönk siffran till 14 % lägre risk för de som drack åtta koppar eller fler om dagen.

Intressant nog såg man samma riskminskning även hos de som bara drack koffeinfritt kaffe. Det betyder att det inte är koffeinet som har eventuella positiva effekter, utan någon eller några av det tusental andra kemikalier som finns i en kaffeböna, många säkert inte upptäckta och identifierade än.

Det här är inte en studie som man kan utröna orsakssamband från, men den indikerar klart och tydligt att även stora mängder kaffe kan ingå i den dagliga dieten utan några hälsomässiga problem. 

Koffeinfritt för kvickare hjärna?

Doften av kaffe löser knepiga problem

En andra studie, även den publicerad alldeles nyligen och även den med intressanta resultat, lät ekonomistudenter på hög nivå utföra ett algebratest i ett rum med eller utan doften av kaffe i luften. Här fann man att de studenter som gjorde testet i rummet med kaffedoften presterade signifikant bättre och fick ett högre slutresultat. Att koffein även påverkar hjärnan och gör att man temporärt blir mer alert och kvicktänkt är klarlagt, men här var det alltså inte något koffeinintag med i bilden, utan det räckte med lukten av kaffe för att påverka resultaten positivt.

Vilka mekanismer som ligger bakom den här positiva effekten på analytiskt resonemang är oklart. Skapar doftsensationen i sig några kemiska reaktioner i hjärnan, eller handlar det helt enkelt om att hjärnan associerar kaffe med pigghet och energi och därmed på egen hand åstadkommer den kvicktänktheten även om den bara utsätts för lukten och inte själva substansen? Antagligen det sistnämnda, men i vilket fall som helst är det intressant och skapar nya frågeställningar om det finns möjlighet att påverka prestationsförmågan även inom andra områden bara genom att låta den angenäma doften av kaffe penetrera näsborrarna. 

Det måste vara kaffe

I båda dessa studier är de positiva effekterna resultaten av kaffe, inte av koffeinet i kaffet. Med andra ord duger det inte med energidrycker eller koffeinpiller för att erhålla dessa. Här krävs äkta vara. På köpet får man dock också de träningsrelaterade effekterna som nämndes i början av artikeln, så genom att låta kaffedrickande vara en del av vardagen kan man både förbättra sin hälsa, sin prestation och sin tankeverksamhet, samtidigt som man njuter av den delikata drycken.

 

Referenser:

 JAMA Intern Med. July 2, 2018. Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism.

 Journal of Environmental Psychology, 23 April 2018. The impact of coffee-like scent on expectations and performance.

 

 

On
Off

0 kommentarer

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

 • Äntligen i butikshyllorna!

  Äntligen i butikshyllorna!

  Den olidliga väntan är över och nya numret av BODY finns åter på hyllorna i en butik nära dig

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-14 12:30

 • Vad är det med motivation?

  Vad är det med motivation?

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-14 09:15

 • Baksidornas baksidor

  Baksidornas baksidor

  Jag har svårt att bygga baksida lår. När jag väl tränar baksidorna så har jag såpass bra kontakt att det börjar krampa. Efteråt kan jag knappt böja mig framåt. Ett återkommande problem är smärta i ländryggen, ibland så illa som ryggskott. Dock händer det inte mycket med muskelns utveckling. Tränar jag fel?

  Nyheter Robin Anzengruber, 2018-08-11 11:05

 • Äntligen nytt nummer av BODY!

  Äntligen nytt nummer av BODY!

  Om bara några dagar landar nya numret! Här kommer en liten förhandstitt på innehållet, som i vanlig ordning bjuder på en hel del massa. Sommaren är inte slut än, men de flesta har fått börja fundera på att ta sig tillbaka till vardag med jobb, skola och gym. Dags att ta i med hårdhandskarna på träningen igen! 100 sidor inspiration för alla som förbättrar sin kropp. 

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-08 15:45

 • Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui från Uppsala kommer att tävla på årets Mr. Olympia. På bilderna skriver han på kontrakten i sällskap av sin bodybuildingmentor, BODY:s grundare Ove Rytter.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-07 16:00

 • Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Styrketräningen du inte kör, som förbättrar prestationen i all övrig träning!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-05 15:15

 • Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Fett är en del i människans grundstruktur tillsammans med bland annat muskler, vatten, ben och organ där samtliga komponenter är avgörande för vår hälsa. I synnerhet mängden fett är direkt relaterad till fysiskt välmående och prestationsförmåga. BODYs Linda Ericson berättar här om våra olika typer av kroppsfetter, vad som räknas som hälsosamma nivåer och hur vi gör för att mäta det.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-03 11:20

 • Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Mina bröstmuskler växer inte i volym vid bröstbenets mitt. Hur bör jag lägga upp min träning om jag vill öka bröstmuskelns volym just vid bröstbenets mitt? Går det att punktträna bröstmuskeln?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-08-01 11:00

 • The Hunger Games. Vad styr?

  The Hunger Games. Vad styr?

  En vanlig missuppfattning är att hunger styrs utifrån hur tomt eller fullt det är i magen. I själva verket regleras den i allra högsta grad av hormoner. Linda Ericson berättar om de två viktigaste spelpjäserna.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-30 12:58

 • 5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  Det spekuleras mycket kring fenomenet viktnedgång och fettförbränning i allehanda träningsforum, gymsällskap och antagligen även i de flesta fikarum. Temat är konstant glödhett och frågeställningen i stort sett alltid densamma: Hur maximerar vi fettförbränningen?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-26 14:30

 • Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Obalanser i den muskulära utvecklingen? Sluta skyll på genetiken och försök gör något åt dem istället. Linda Ericson berättar hur.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-18 11:35

 • Minska stressen, maxa återhämtningen

  Minska stressen, maxa återhämtningen

  Denna enkla övning aktiverar din avslappningsrespons för minskad stress, bättre återhämtning, nedvarvning och sömn.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-07-17 15:24

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017