Målsättning – pressen av att "lyckas" eller att "misslyckas"?

Att sätta upp utmaningar och mål i livet, gör att det alltid kommer att finnas nya upplevelser att sträva efter. Det kan handla om jobb, skola, träning, relationer osv, men att hitta små saker som utmanar dig som person och motiverar dig. Dock är det här, när det gäller att sätta upp dessa mål för sig själv som många tar sig vatten över huvudet. Att hitta just det som motiverar dig, och inte stressar dig, kan vara en hårfin gräns för många.

I dagens samhälle är våra sociala medier större än någonsin och dagligen kan vi om vi vill, fullkomligt överösas av vad alla gör, hur alla presterar, hur människor arbetar, hur människor äter och hur människor tränar. Och just denna information, finns det två alternativ att hantera det på. Det ena är att motiveras av det, eller det andra är att bli stressad av det. Endast du själv kan avgöra detta men det är en ständig kamp att kunna hitta den nivån där Du själv mår bra. Att lära sig sätta upp mål som utmanar dig, men som inte stressar dig till en felaktig nivå, som istället sätter ångest i första hand före glädjen till varför du gör en viss sak, och för vem? Dina mål som du väljer att sätta upp, är det för att Du vill uppnå dem, eller är det för att bevisa för någon annan, vad du kan och inte kan?

you-need-to-do-this-for-yourself-20131106680.jpg

Jag vet så många som troligtvis kommer känna igen sig i detta, och just därför valde jag att ta upp det. Vi matas så många gånger om hur vi ”skall” vara, hur vi ”skall” träna, hur vi ”skall” äta. Och äter du inte kyckling och ris varje dag så kommer du inte komma i form, och tränar du inte 2 gånger om dagen så är du inte tillräcklig. FEL, FEL, FEL! Vill du endast äta kyckling och ris och tvunget vilja träna två gånger om dagen, för att du mår bra av det. Visst, kör på isådana fall om du med handen på hjärtat mår bra av detta. Men nej, detta är inget som man måste. Mår du bra av att träna 2-3 gånger i veckan, gör det. Sätt då inte upp 7 pass per vecka, vilket då även kommer resultera i att du till största sannolik inte kommer lyckas, och vilket i sin tur kommer göra att du misslyckas och klandrar dig själv för att inte klara något av dina mål. Tillbaka på ruta 1 och bollen är i rullning. Målen är från börjar för högt satta om tiden, ambitionerna, glöden och viljan att inte är att träna mer än 2-3 egentligen. Men människan vill vara duktig, vi vill vara starka och klara all träning, allt jobb, familjer, relationer osv som också tar av vår energi. Så vem gör vi detta för? Är svaret för Dig själv och för Ditt välmående, är det då inte väldigt orättvis att också redan från start sätta upp orimliga mål och därefter åstadkomma ”misslyckanden” av dessa skyhöga mål?

Att sätta upp mål som sporrar och motiverar dig, kan för en nybörjare vara att röra på sig 30 minuter om dagen. För en mer van kanske att träna 5 gånger/vecka, för en styrkelyftare att lyfta tyngre, för en löpare att springa snabbare. Med detta sagt vill jag bara att du innan du sätter upp mål nästa gång, även ställer dig frågan för vem du gör detta? Mål som är utmanande att klara, men inte ouppnårbara, för utan verktyg är det även svårt att arbeta. Träning skall i grund och botten få dig att må bra och grunda sig i glädje. När glädjen försvinner och målen blir förstora, ångesten byter plats med glädjen och målen blir mer och mer utsuddade, och allting blir istället måsten, kan det vara en god idé att tänka till. Tänka till på varför situation känns som den gör och ifall målen bör justerar. Grunda målen och knyt dem också till känslor, till hur du skulle må om du lyckas. Dessa känslor skall då också vara positiva, när de är det då är du på god väg.

Mer glädje, hälsa och välmående, träning ÄR roligt med rätt mål och inställning.

Ta hand om er och var rädda om varandra.
Starka kramar från Jenny.

FullSizeRender(5).jpg

Ta hand om er och var rädda om varandra.
Starka kramar från Jenny.