Rapport från IFSAs SM-Final 2007

Anders Johanssons rapport från årets final: ”Årets absoluta höjdpunkt närmar sig. Två veckor före så börjar frugan jobba igen efter semestern, jag har dock en vecka till. Denna vecka blir det kanonväder så att tillbringa dagarna på stranden med barnen är en självklarhet. Det är bara att se till att ha med sig en massa proteindrinkar och gainers. På kvällarna träning, man känner dock att vara på stranden hela dagarna är inte optimalt för att ha bra träningsglöd på kvällen.”

Läs mer resultat, rapporter och se bilder från IFSA-SM 2007 här

Rapporten kommer från www.starkeanders.se:

Jag kör på och börjar rikta in det mentala på finalen. Tiden går fort och nu är det snart dags, pratar med Lasse G. och han tar tåget från Uppsala för att sedan bila med mig upp till Norrbottens strongmanmecca, Arvidsjaur. Bilfärden går bra och efter att ha kört bil från strax före 10 så är vi framme vid middagstid. Nästan omedelbart så vill jag spana in utrustningen. Johannes som varit på plats sedan lunch följer med och visar oss. Utrustningen ser mycket bra ut och däcket ser tungt ut.

På kvällen så äter vi middag och sedan så är det tävlingsgenomgång. Apell ser grymt stark ut som väntat, Stisse är taggad till max. Daniel säger att han jobbat hårt i veckan (mörkar?). Lite gruppfoton och sedan så är det dags att dricka lite gainers och hydra pro (vitargo kolhydrater och aminosyror). Lasse och Johannes är med på bulkningen. Lägger mig strax efter 23 och sover bra till klockan 4 på morgonen (lite ont i ryggen men mest att jag är spänd och laddad inför tävlingen) då jag inte lyckas sova något mer förrän klockan 8.

Sover till 9 och går ned. Nu har alla ätit klart, Lasse är den enda tävlande kvar och han sitter med Uppsala Power Team och snackar. Jag äter lite lätt och ganska snabbt innan man beger sig till rummet. På rummet tvingar jag i mig en gainer och en proteinbar och nu känns magen full. Packar i ordning väskan och jag och Lasse beger oss till tävlingen vid 10:30, tävlingen börjar 12 så vi har gott om tid att värma upp.

Farmers walk, 150 kg per hand 40 m på tid (en vändning)

Apell går först ut och han går på som en maskin utan nedsättning och får den fina tiden 29 sekunder. Sedan är det Stisse och Johannes tur att gå ut samtidigt. Stisse går på ganska bra men hans grepp vill inte och han får ganska många nedsättningar men han kommer i mål. Johannes går på väldigt bra, tappar lite fart efter vändningen men tiden stannar på 28 sekunder när han är i mål – det är inte en dålig start för en rookie.

Jag går ut i par med lill-Ante men jag har bestämt mig att försöka inte titta åt sidan utan bara springa på i mitt race. Pang där går startsignalen och nu bär det iväg, trampar på och kroppen känns som man vill, det går snabbt och det känns lätt. Tappar lite fart efter vändningen men absolut ingen fara och jag går i mål på 21 sekunder. Härligt. När det var klart visar det sig att det ”bara” var fyra som gick i mål och att sista platsen gick på en bit över 20 meter. Daniel fick en tung start här med en åttondeplats.

Powerstairs, 150, 180 och 220 kg

Lätta vikter så det var inte problem för någon. Blev dock ganska stor spridning i tiderna då de långsammaste var närmare 50 sekunder. Apell fick här 39 sekunder, Daniel 32, Ante 31, Stisse, 30 och Johannes dängde till med 26 sekunder. Det är nu min tur och jag känner mig taggad. Nu måste jag ge allt. Jag matar på och det känns väldigt snabbt, sätter igång med sista vikten och det känns som att det går lika fort som de lättare vikterna och jaaaa, neeej när jag fort ska lyfta upp vikten på sista trappsteget så slår vikten i kanten och jag själv flyger jag framlänges upp på det översta trappsteget. Oj det känns som en evighet att ta sig upp och sedan fixa upp vikten det sista trappsteget. Men puuh jag hade så högt temp så tiden blev ändå 25 sekunder och det blev ändå grenseger nummer två.

Medley, dra en skoter med två nittiokilos grabbar 15 meter, sedan springa tillbaka och lasta tre 100 kg mjölkkannor på 1.30 m höjd

En riktig kämparövning, Lasse är ytterst nära att gå i mål med skotern, får 14 meter nånting, Apell går i mål med skotern men hinner inte lasta någon tunna. Daniel fixar en tunna innan tiden tar slut. Stisse går på som en maskin och är den första att genomföra hela medlyt på en tid på en min någonting. Nu är det min och Johannes tur. Jag är laddad till max och jag springer på med skotern, ja där är den klar men benen känns tunga när man springer tillbaka till tunnorna. Lastar alla tre tunnor och tiden blir 44 sekunder.

Nu är det paus och vi kan pusta en stund innan det är dags för nästa övning.

Marklyft, max reps på 320 kg

Apell visar att han inte slarvat med ryggträningen. Han gör sex reps. Daniel gör fyra. Stisse gör tre och kämpar med den fjärde e men det vill sig inte och han stannar på tre reps. Nu är det min tur, nu gäller det. Ett, två och det känns mycket bra. Fortsätter till sex reps på under 40 sekunder tror jag, behöver nu bara ett rep till. Stannar upp och tar det lugnt ett bra tag och jaaa där drar jag reps nummer sju.

Stockmedley, 120, 130, 140, 150 kg

Nylackade och fina stockar. Många killar hade ganska tunga vändningar (kan beror delvis på att den fina lacken). Här var förväntningarna att många skulle stanna på 140 kg men det blev att de flesta inte fixade den vikten. Ante var snabbast på två. Daniel gjorde tre stockar på 25 sekunder men lyckade inte vända upp den sista stocken. Nu är det min tur, tänker slita upp första och andra stocken direkt utan att stanna på bröstet men så blev det icke, stannar upp och kickar men det känns bra, ett, två och tre – frågar tiden men det räcker inte. 28 sekunder och jag måste ta sista stocken. Stannar upp tar det lugnt och japp nu är det dags lyfter upp den i famnen men aggh stocken glider till direkt när jag ska vända. Sätter ned stocken igen men jag funderar och bestämmer mig för att avstå och det blir en fin andraplats efter Daniel.

Däckvält, 6 vält 450 kg

Denna övning blir kämpig, mycket kämpig för många. Apell får endast två reps, Daniel tror jag får fyra reps. Johannes och Stisse går i mål på tider över minuten där Stisse är den snabbare av dem. Min form är kanon och kroppen känns oförskämt bra, välten flyter på fint och jag får tiden 31 s. Jaaaa – nu är det klart att jag har segern!

Stenar, 120-180 kg på 130 m höjd

Stisse ligger på en ganska säkrad andraplats men om placeringarna tre-fem är det en stenhård kamp mellan Daniel, Apell och Johannes. Efter varje sten måste man runda det podiet och springa fram till nästa. Johannes fixar alla stenar på precis innan maxtiden. Daniel och Apell får fyra. Ante får fina tiden 44 sekunder på alla stenar och Stisse får tror jag ytterligare 10 sekunder (alla stenar). Nu är det min tur, känns lite halt på första stenen men sedan flyter det på bättre och när jag lagt upp 160 kg känns det väldigt bra, rundar podiet och springer direkt på 180 kg stenen och jaaaa där sitter den och tiden 34 sekunder.

På kvällen så var det en stor bankett där vi åt god mat och hade det trevligt! Ett utmärkt arrangemang med en härlig publik (närmare 2000 personer!) och mycket fin avslutning på en intensiv tävlingsäsong!

Your friend in strength!
Anders Johansson