Distans och balans – Carina Isaksson

Distans och balans – Carina Isaksson

Publicerad

Med en meritlista längre än en inköpslista till en femtioårsfest för hundra gäster, personifierar Carina Isaksson precis det här som vi håller på med och vad det går ut på: att träna för livet.

Fakta

 • Namn: Carina Isaksson
 • Ålder: 50 år, tävlat i 26 av dessa
 • Längd: 160 cm
 • Vikt on/off: 53/58 kg
 • Yrke: PT, hälsokonsult, skilsmässopsykolog, mental coach och livsnjutare
 • Familj: Maken Alex Danielsson, barnen Oliver och Alex, samt en massa underbara bonusbarn
 • Bor: Västerås
 • Sponsorer: Better Bodies, NOCCO, Tyngre
 • Sociala medier: Instagram @carinaisaksson
 • Tränar/jobbar på: World Class ARENA, Västerås
 • Motto: "Kan man äta, kan man träna" och "Den som lider mest blir bäst"
 • Första förebild i sporten: Cory Everson – fortfarande har ingen kunnat mäta sig med henne rent fysiskt (otroligt genetiskt begåvad för fitness)

Hur orkar vissa hålla gnistan glödande under så lång tid och dessutom med sån glädje? Att ta sig till gymmet eller ut på kardio halv fem på morgonen kräver något extra. Eller är det verkligen så? Kan det finnas någon annan bakomliggande faktor som vi inte känner till? Jag bestämde mig för att ta pulsen på Carina, och komma in lite under skinnet utan att prata set och reps. Där tror jag att vi hittar svaret.

Att prata med Carina är som att få en injektion av glädje, och hennes sätt att tänka och hur hon ser på livet smittar av sig. Osökt kommer jag att tänka på Johan Oldenmark och hans gamla tes: distans och balans. För femton år sedan när jag var en hardcorebodybuilder fnös jag åt honom när han kom dragandes med detta. Jag var mer åt do or die-hållet och hade väldigt svårt att omfamna det som då kändes så främmande. 

På senare år har jag förstått att Johan hade en poäng med det han försökte delge folk när vi åkte på seminarier runt om i Sverige. Precis som med Carina. Distans och balans är nyckeln till att hålla i längden – både mentalt och fysiskt, men också emotionellt.

När man har genomfört den mängd tävlingar som Carina har är den största utmaningen att överträffa sig själv.

Kan man träna så kan man äta – kan man äta så kan man träna

Carina tränar fem dagar i veckan och har alltid tränat för att må bra. Med en idrottsbakgrund inom ridning tog hon därefter sina första stapplande steg på gymmet vid arton års ålder. Då fanns inte internet och för att hitta kunskap fick man fråga någon, läsa en tidning eller titta på någon video – man fick helt enkelt lära sig hur man fungerade själv. 

I den stimulerade miljön som fanns på gymmen i Norrland där Carina växte upp kom lusten att tävla krypande, och efter sex års träning debuterade hon i bodybuilding på Norrlandsmästerskapen 1990. Efter vinst i -52 kilos-klassen och silver på SM några veckor senare var bollen i rullning.

Då var också livet enkelt. Utan barn och med en livskamrat som också tränade fanns få saker som stod i vägen för att spendera tid på gymmet. Med sin dåvarande man hade de vid den här tiden något så ovanligt som ett kosttillskottsföretag. Dessutom tränade de tillsammans. Brutalt uppfostrad i gymmet, som hon själv beskriver det. 

Träning och företag upptog all tid, och när första sonen tittade fram 1995 fick Carina lära sig den första regeln för vad man ska göra om man vill leva en bodybuildinglifestyle när man har familj och barn – nämligen att anpassa sig.

Då var det bara att gå upp tidigare på morgnarna när resten av familjen fortfarande sov. Klockan ställdes på 04.30 och träningen förlades mellan 05–06. Sedan bar det av direkt hem till familjen. Behövdes ett extrapass eller mer kardio så förlades den på luncherna, alternativt när barnen lagt sig på kvällarna. Nu börjar vi prata distans.  

– Det här är rutiner som jag försöker överföra till mina klienter, då det är viktigt att man får sin egentid utan att det inkräktar för mycket på vardagen. Det är dessutom essentiellt att ha en partner som förstår, förklarar Carina.

On
Off

0 kommentarer

 • 4 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  4 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  När våra fem atleter är halvvägs igenom nedräkningen smäller Shahin till och tar hem ett proffskort i Grekland! Stämningen trappas upp inför strålkastarljuset som just fick lite extra stjärnglans.

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-24 02:16

 • Perra taggad inför premiären!

  Perra taggad inför premiären!

  Perra Axelsson är troligen den mest frekvente besökare av fitness- och bodybuildingarrangemang vi har i landet. Nu är han taggad inför helgens säsongspremiär på Better Bodies Challenge.

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-23 10:58

 • King Grub reder ut: Äter du ”för mycket” protein?

  King Grub reder ut: Äter du ”för mycket” protein?

  Världen tycks ibland kluven i två läger; i ena hörnan har du de som knappt reflekterar över vad de äter och baserar sitt energiintag genom att leva på pommes och pasta. Där hittar du inte många kroppsbyggare. Istället är det en lågoddsare att förmoda att du hittar en överrepresentation av just dessa i motsatt hörna. Men är verkligen mycket alltid mer?

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-03-23 04:28

 • Quiz: Grunderna för muskelbygge

  Quiz: Grunderna för muskelbygge

  För att vinna biljetter till Sweden Grand Prix denna vecka ska du ha koll på hur du optimerar musklernas tillväxt. Visa att du vet vad som breddar musklernas snittyta!

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-22 03:36

 • Bra att tänka på inför tävling

  Bra att tänka på inför tävling

  Sugen på att tävla? BODYs tävlingsexpert Helene Ahlson svarar i videointervjun här nedan på läsarnas frågor om vad som kan vara bra att tänka på inför och efter en satsning.

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-20 07:08

 • Skapa ditt bästa årsupplägg, del 2: Periodisering och progression

  Skapa ditt bästa årsupplägg, del 2: Periodisering och progression

  När du fått målsättningen för året på plats är det nu dags för att göra planeringen. Här går vi igenom periodisering och progression av träningen – två viktiga variabler för att du ska nå dina mål.

  Nyheter Daniel Larsson, 2018-03-19 15:43

 • 5 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  5 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  I veckan som gått har BODYS bloggare som skriver mot Sweden Grand Prix haft fullt upp. Vid sidan av träning och poseringsträning har de tagit sig tid att svara på frågor.

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-17 11:45

 • När ska man köra utfall bakåt?

  När ska man köra utfall bakåt?

  Vad är fördelarna med att göra utfallsteg bakåt? Vilka muskler aktiveras och hur ofta tycker du att man bör utföra övningen?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-03-16 11:30

 • Muskler byggs i köket

  Muskler byggs i köket

  Det viktigaste stället för muskelbygge, jämte gymmet, är köket. Det är här du förbereder träningen, fyller på efteråt och mejslar fram resultatet av ditt slit. Träningen blir inget utan riktigt bra mat. Kort sagt, muskler byggs i köket. Här är några näringsämnen och livsmedel som är direkt nödvändiga för utveckla din fysik.

  Nyheter Anki Sundin, 2018-03-14 11:30

 • Skapa ditt bästa årsupplägg, del 1: Målsättning

  Skapa ditt bästa årsupplägg, del 1: Målsättning

  "Målsättning utan planering är bara dagdrömmar" lyder ett talesätt som du säkert hört. För dig med ambitioner, som ser din träning på längre sikt och vill säkerställa resultat, är det därför dags att se över din planering för det kommande året - som såklart ska bli ditt bästa träningsår någonsin. I den här artikelserien får du veta hur.

  Nyheter Daniel Larsson, 2018-03-12 06:32

 • SGPnedräkningen 6 veckor kvar

  SGPnedräkningen 6 veckor kvar

  Veckorna rullar på och för bloggarna i SGP nedräkningen börjar det tighta till sig. Med sex veckor kvar till scenen har poseringsträning, åtstramningar i kostscheman och hjärnspöken gjort sig gällande i veckan. Dessutom har det svarats på en hel del läsarfrågor!

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-03-10 11:59

 • Träningsvariation och varför du inte behöver ”chocka kroppen”

  Träningsvariation och varför du inte behöver ”chocka kroppen”

  Variation i träningen! Det måste väl bara vara positivt, eller kan det vara så att man kan få för mycket av det goda? Kan man variera sin träning på fel sätt? King grub reder ut.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-03-09 12:18

 • Musklernas minne vetenskapligt belagt

  Musklernas minne vetenskapligt belagt

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-03-07 11:25

 • Krönika: Vem väljer du att vara?

  Krönika: Vem väljer du att vara?

  Dina fysiska framsteg som du särskådade senast då du ställde dig framför spegeln, är ingenting annat en återspegling utav gamla meriter. En ståtlig fysik vittnar om idogt slit, noggrant kalkylerat, på samma sätt som de brister du möjligen ser representerar uteblivet fokus och engagemang.

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-03-05 11:15

 • 7 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  7 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  I veckan som gått har atleterna i #SGPnedräkningen börjat känna av åtstramningarna. En av bloggarna har tagit beslutet att klivit av sin satsning, men istället dyker då Lisa upp på ett wildcard.

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-03 08:41

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

BODY som e-tidning!

2 kommentarer

djjuha: Nu har det gått 2 år sedan jag frågade om den digitala tidningen. Är det inte dags nu att man bara kan köpa den digitala versionen?

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
 • BODY 402, januari 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017

 • BODY 397, augusti 2017