Därför går du inte ner (mer) i vikt

Publicerad

Många av oss har av sur erfarenhet tvingats möta det faktum att vår kropps setpoint, den så kallade trivselvikten, sällan överensstämmer med de siffror vi i själva verket känner oss tillfreds med, eller kanske till och med dagligdags sliter för att få se vid nästa invägning. Kort sammanfattat kan sägas att vår setpoint är den vikt vår kropp, som ett resultat av flertalet genetiska komponenter, ständigt strävar efter att upprätthålla eller återgå till. Detta är en bidragande orsak till att ens den tuffaste och mest verksamma diet så lätt slutar med att vi drar en djup, uppgiven suck då vi förr eller senare finner oss själva vid vår ursprungliga vikt igen.

Som i fallet med muskelbyggnad är själva fundamentet vad gäller viktnedgång och fettförlust en ständig kamp om att kringgå organismens komfortzon. Matematiken är i det här avseendet simpel och den går väldigt förenklat ut på att vi behöver förbruka fler kalorier än vad vi konsumerar. Detta är de allra flesta av oss överens om. Det är dock inte helt ovanligt att man hör många beklaga sig över utebliven viktnedgång trots att man provat "precis allt", trots att systemet i teorin är helt vattentätt och det faktum att 2+2 alltid blir 4, hur man än vrider och vänder på det.

Så, varför går vi inte ned (mer) i vikt?
Det finns antagligen lika många anledningar till ineffektivt dietande som det finns dietande individer. Låt oss dock stanna vid de vanligaste orsakerna till att vår fettförbränning tycks gå i stå. 

 

Överdriven stress

Sambandet mellan stress och övervikt har många gånger inte bara påvisats utan också bevisats. Detta är en av huvudorsakerna till att vi misslyckas med att bli av med onödiga kilon oavsett hur vår fysiska meritlista ser ut. Har det kommit till en viss gräns är det av ringa betydelse hur regelbundet vi än tränar om vi samtidigt tvingar vår kropp att hantera en orimlig mängd stress.
Innan vi tar oss an den negativa inverkan detta har på vår hormonella balans kan vi konstatera att stress går att länka till andra, i vardagen mer konkreta påföljder som dessvärre ganska effektivt sluter cirkeln av stress – viktuppgång – stress – ytterligare viktuppgång.

När vi är stressade är vi mer benägna att ta impulsiva och många gånger ganska omdömeslösa beslut då vår hjärna är upptagen med att lösa andra uppgifter. Det är bland annat på grund av detta som vi inte bör handla mat när vi är stressade och/eller hungriga i och med att vår kropp söker snabb tillfredsställelse, ofta i form av sockriga energikickar. Eller så kanske vi helt glömmer bort att äta under dagen och detta får som trolig följd att vi känner oss nödgade att kompensera detta senare under kvällen. Kom ihåg att även om maten objektivt sett är nyttig, så räknas alltid kalorierna.

Kortisol
Kortisol är ett hormon som produceras i binjurarna och har fått sitt smeknamn "stresshormonet" då det frisätts när vi exponerar vår kropp för stress eller konsumerar sådant som höjer vårt blodsocker. Långvarigt påslag av nämnda hormon kan leda inte bara till avstannad viktnedgång utan också till att vi lägger på oss ännu mer.
Bland annat träning har stressreducerande (kortisoldämpande) effekter men också något så trevligt som att skratta har märkbart positiv inverkan på vår hormonproduktion.

Insulin
Frisättningen av insulin ökar när vi konsumerar livsmedel innehållande mycket socker och snabba kolhydrater. För höga insullinnivåer bidrar i förlängningen till att kroppen lättare lagrar fett, varför vår kosthållning bör vara fokuserad på att skapa en så bra blodsockerkurva som möjligt via hälsosamma insulinnivåer.

Vitaminer och mineraler
Bättra på friskfaktorn och därigenom viktkontrollen via ett stadigt intag av vitaminer och mineraler. Se till att dessa kommer från så naturliga källor som möjligt som färsk frukt och grönsaker. På grund av dess höga sockerhalt bör vi dock vara något återhållsamma i vår fruktkonsumtion. Med andra ord, håll i beaktning att även om du pressar din egen juice är risken överhängande att den innehåller, om inte lika mycket som i de färdigpaketerade, så åtminstone en ansenlig mängd socker.
Nötter och frön är också självskrivna i en såväl hälsosam som viktmedveten diet. En näve (modell mindre) av dessa kan med fördel agera bromskloss när vi inte har något val annat än att handla hungriga och därmed hjälpa oss att ta mer genomtänkta beslut. Eller i andra situationer då vi är i behov av snabb energi utan överdriven mängd socker.  

Ändra dina vanor – en efter en
Kroppens trivselvikt i all ära men också våra vanor spelar en avgörande roll i misslyckat dietande, eller rättare sagt upprätthållandet av resultaten vi uppnått via framgångsrikt dietande. Kanske betraktar vi detta som ett fullbordat projekt, ett slags bock på checklistan, och anser oss därmed senare gå fria. Både vad gäller de hälsosamma strukturer vi skapat på matfronten och den träningsrutin vi tidigare hållit slaviskt. Märker vi att vi tenderar att jojobanta, att vi ena månaden satsar allt för att månaden efter ledsna fullkomligt, är detta antagligen ingenting för oss. Istället bör vi då identifiera våra dåliga vanor och ändra dessa, en efter en, utan att chockartat kasta omkull hela livsmönstret varannan eller var tredje månad.
Konkreta exempel på detta kan vara att vi slutar dricka våra kalorier (byt ut läsk mot citronvatten) eller att vi stänger av TV:n när vi äter så att vi faktiskt uppmärksammar det vi har på tallriken. På så sätt undviker vi lättare att att äta för snabbt och för mycket.

Bristfällig sömn
Sömnen är vital för vårt såväl fysiska som mentala tilstånd och kronisk brist på denna bidrar till att vår energiförbrukning sänks. På grund av detta räknas sömnbrist till en av de största riskfaktorerna för att utveckla just övervikt och fetma.

 

Försök inte att bygga Rom på en dag utan se istället över dina rutiner, både i vardagen och på kostfronten. Och återigen, oavsett i vilken form du intar dina kalorier så räknas de alltid.

 

 

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017