Försökspersoner sökes för rymdträningsutrustning

Karolinska Instituet söker försökspersoner till studie med syfte att utvärdera träningsutrustning som skall användas ombord på den internationella rymdstationen (ISS):

Bild 326046

Försökspersoner/Testpersoner sökes

Försökspersoner sökes till studie med syfte att utvärdera träningsutrustning som skall användas ombord på den internationella rymdstationen (ISS).

Vid vistelse i rymden utsätts inte kroppen för någon gravitation. Detta leder till en rad förändringar i kroppen, tyngdlösheten leder bland annat till att muskler och skelett blir helt avlastade från den vikt som de normalt bär upp. Effekten av långa vistelser i tyngdlöshet är att musklerna förtvinar och skelettet urholkas. För att motverka dessa effekter, som annars kan leda till problem vid återkomsten till jordytan, är det viktigt för astronauter att kunna träna effektivt under vistelsen i rymden. Träningen förutsätter att man har till gång till effektiva träningsredskap som fungerar oberoende av gravitation.

Till denna studie söker vi försökspersoner som kommer att få träna i en ny maskin utvecklad för att användas ombord på den internationella rymdstationen (ISS). Studien syftar till att utvärdera den nya maskinens effektivitet. Du kommer därför att få utföra ett antal olika övningar (engagerande både över och underkropp) i både den nya maskinen och i en lite äldre beprövad maskin samtidigt som kraft och muskelaktivitet mäts.

Under studien, som pågår mellan vecka 35 och 38, kommer du att ombes komma till labbet vid tre tillfällen; två gånger för att bekanta dig med utrustningen samt vi det tredje och sista tillfället för att genomföra själva försöket.

Experimenten kommer att äga rum på dagtid vid Sektionen för Muskel och Arbetsfysiologi (Berzelius väg 13), Institutionen för Fysiologi & Farmakologi, Karolinska Institutet, Stockholm.

Vi söker friska kvinnor och män i åldrarna 25-50 år i god fysisk form och med erfarenhet av styrketräning. Försökspersonsarvode utgår med 600 kr.

Om du är intresserad att medverka som försöksperson vänligen kontakta:

Ted Elman
Tel: 08-524 875 47, 070-7420078
E-mail: ted.elman@gmail.com

Marco Pozzo
Tel: 08-524 875 47
E-mail: marco.pozzo@ki.se

Per Tesch, docent
tel: 08-524 875 53
E-mail: Per.Tesch@ki.se

Karolinska Institutet
Institutionen för Fysiologi & Farmakologi
Sektionen för Muskel och Arbetsfysiologi