Miljon till forskning om rymdträning

Publicerad

Per Tesch är bekant för många BODY-läsare. allehanda.se rapporterar om hans forskning: "Svenska Rymdstyrelsen har beviljat professor Per Tesch vid Mittuniversitetet ett forskningsanslag motsvarande drygt en miljon kronor för år 2009. Forskningen ska utveckla träningsprogram och träningsutrustning för astronauter."

Fd BODY-skribenten Per Tesch har tillträdde 2007 en ny professur i idrottsvetenskap i muskelfysiologi och styrka. Sundsvalls Tidning uppmärksammar: "Han forskar i optimerad träning för muskeltillväxt – och drar lärdomar från rymden, sängen och gymmet. Mittuniversitetets nye professor i idrottsvetenskap föreläste i går i Sundsvall. Hans tips till elitlagen:

– Schabbla inte bort styrketräningen!"

Länstidningen uppmärksammade 2007 att Per blev professor i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet: "De senaste åren har han hjälpt det amerikanska rymdforskningsinstitutet Nasa att lösa problemet med muskelsvaghet och benskörhet för astronauter ute i rymden. Nu ska han bidra till att göra Östersund till Sveriges ledande idrottsfysiologiska forskningscenter. Per Tesch har landat."

Per Tesch intervjuas han av Ekot angående vilken påverkan vistelse i rymden har på människokroppen:
SR Ekot: Kroppen bryts ner i rymden
– Vid längre tid i rymden så kalkas skelettet ur och sämre hållfasthet hos skelettet, blir ett problem när du kommer tillbaks till jorden. Det blir bräckligare och det finns risk för frakturer, berättar Per Tesch docent i fysiologi vid Karolinska Institutet.När Karolinska Institutet under 2006 ville ha försökspersoner för att testa den träningsutrustning som i framtiden kommer att användas på ISS (International Space Station) vände man sig till BODY Magazines hemsida för att eftersöka dem. Som det slumpade sig blev BODYs fd annonschef, Stefan Elfving, en av testpersonerna. Här i full färd med att förtjäna sitt arvode som försöksperson:


Viktlös styrketräning. Låter det mesigt? Det är det inte. Det är rent av en förutsättning för att kunna hålla igång musklerna i en gravitationslös miljö, något som länge har gäckat astronauter.

Yoyo Technology, som det kallas, bygger på svänghjulsteknik som motstånd, och är utvecklat av bland annat BODY-bekantingen och tillika något av det tyngsta världen har att uppbringa inom muskelforskning, Professor Per Tesch. Eftersom Tesch alltid varit en av Presspytts idoler blev vi helt enkelt tvungna att skicka ut en försökskanin för att testa det här minst sagt spejsade (ack så låga) träningsredskapet.

Valet föll på annonschef Stefan Elfving. Trots att Stefan måste hamna högt på listan bland Sveriges mest genom-tränade annonschefer (han är en sån där typ som alltid ger en dåligt samvete genom att komma incyklande till redaktionen, glad i hågen, när det är -10 grader ute) rapporterade han att det var ett riktigt jobbigt pass.

- Jag kan garantera att astronauterna kommer att ha minst lika bra fysik även efter sina rymdeskapader, konstaterar Stefan trött.

Vill ni kolla in Teschs mästerverk mer i detalj rekommenderar vi www.yoyotechnology.com.

Träningsutrustningen har dock effekter även i normal gravitation. DN rapporterar om en svensk metod mot lårskador, en maskin utarbetad av fysiologerna Hans Berg och Per Tesch:
En faktor kan mer än någon annan komma att avgöra den allsvenska slutstriden: skador. Värst utsatta är lårens baksidor. Men det finns en effektiv metod som förebygger problemen, framgår av en svensk undersökning.

On
Off

0 kommentarer

 • Fitness

  Helene Ahlson svarar på frågor om fitness.

  Träning Redaktionen, 2011-03-22 00:00

 • Brutal vadträning med BODY

  Brutal vadträning med BODY

  Alla verkar inte känna till att det finns muskler på underbenets baksida. Vader, kallas de, och de behöver naturligtvis tränas som alla andra muskler du har. För dig som kanske först här och nu vaknar till, eller för dig som helt enkelt inte fått de resultat du efterfrågat, kommer här framgångsreceptet för riktigt maffiga vader.

  Träning Carina Isaksson, 2010-11-06 20:32

 • Världens bästa: juniorvärldsmästaren Erika Andersson

  Världens bästa: juniorvärldsmästaren Erika Andersson

  Det är inte ofta vi får möjlighet att sätta oss ner med en äkta världsmästare. Men nu har det hänt. Norrländskan Erika Andersson sopade hem VM för juniorer 2007 med idel domarettor. Så självklart tog vi oss ett snack om hur allt började, men även var det månne ska sluta.

  Träning Carina Isaksson, 2010-11-06 14:36

 • Så tränar du seriöst hemma

  Så tränar du seriöst hemma

  Låt oss säga det direkt: Nej vi uppmanar dig inte att säga upp gymkortet. I längden är träning på gym ett svårslaget alternativ. Inte bara för att all utrustning finns tillgänglig, utan även för själva handlingen att ta sig iväg till gymmet kan indikera för kroppen att det är allvar. Men det hindrar inte att det kan finnas stor nytta med hemträning.

  Träning Andreas Guiance, 2010-10-27 18:42

 • Bygg brutal bålstyrka - men skippa coreträningen

  Bygg brutal bålstyrka - men skippa coreträningen

  I en tid när bollar börjar bli vanligare än skivstänger på gymmen, när Fågelhunden snart går om böj i popularitet och när folk tror att yogainstruktörer har bättre bålstyrka än styrkelyftare - då är det dags att någon sätter ner den stora byggarfoten. BODY tar fram storsläggan och slår hål på myterna kring en av det här millenniets mest hypade gymflugor: Coreträningen.

  Träning Martin Benka-Wallén, 2010-10-25 00:00

 • Träningsskolan

  Styrketräning är ingen lätt grej. Det kräver mer ansträngning, engagemang och kunskap än man förmodligen tror. BODYs uppgift är att varje månad ge dig all inspiration och kunskap du behöver för att lyckas med din träning. För att ytterligare öka trycket på kunskapssidan, så har du här en artikelserie vi kallar Träningsskolan.

  Träning Peter Möllerström, 2010-10-24 00:00

 • HST - med forskning i ryggen

  HST - med forskning i ryggen

  Är du sugen på att testa träning som ska ha sitt ursprung i forskning om muskelhypertrofi? Kanske är helkroppsträning nyckeln till din framtida tillväxt? BODY tar på sig labbrocken och plasthandskarna för en djupgående koll på träningsprogrammet HST.

  Träning Michael Höglund, 2010-10-22 00:00

 • Bodybuilding

  Bodybuilding

  Anders Graneheim svarar på frågor om bodybuilding.

  Träning Anders Graneheim, 2010-10-14 19:04

 • Så blir du stark i BÄNK!

  Hur ofta har du inte fått frågan "Hur mycket tar du i bänk?"? Eller ställt den själv? För många av oss är bänkpress det ultimata testet för hur stark man egentligen är. Men hur gör man då för att bli starkare i bänkpress? Läs vidare och lyft tyngre än någonsin!

  Träning Redaktionen, 2010-09-30 00:00

 • Att känna efter före - att träna på känsla

  Att känna efter före - att träna på känsla

  Mer än en gång har man sett nyfrälsta fitnessentusiaster lyfta hantlar och stänger som de aldrig blivit lyfta förr. Ett besinningslöst slitande endast uppfyllt av tanken på sommarens magruteflex. Man vet… När deras tremånaderskort gått ut kommer de med värkande knän och kroniska axelskador att lämna gymmet, troligtvis för att aldrig återvända.

  Träning Alan Bergström, 2010-09-27 00:00

 • MAX-OT - Flipp eller flopp?

  MAX-OT - Flipp eller flopp?

  Max-OT är ett av de mest spridda träningsprogrammen på internet, och det har en väldigt hängiven anhängarskara. Det är även ett av de program som nybörjare oftast kommer i kontakt med. Är då Max-OT det som får dina muskler att växa explosionsartat, eller är det mest smart marknadsföring? BODY plockar isär Max-OT bit för bit för att se om det passar dig.

  Träning Michael Höglund, 2010-09-23 00:00

 • Är du 40plus? Testa din biologiska ålder!

  Träning Redaktionen, 2010-09-15 13:39

 • Medlemsdrivet strongmangym startat i Göteborg

  Träning Redaktionen, 2010-08-25 16:56

 • Artikel om teknik i tyngdlyftning

  Träning Redaktionen, 2010-07-22 06:34

 • SKKFs Instruktörsutbildning Steg 1 i Karlstad

  Träning Redaktionen, 2010-07-21 19:43

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017