Team Boxen

Pontus Bäckman, vem är jag? Del 1.

2017-02-06 10:58 av Pontus Bäckman

Hej alla läsare på Body!

I detta inlägg tänkte jag skriva lite kort om mig själv och vilken typ av gren inom fitness världen jag tillhör.

Mitt namn är Pontus Bäckman, jag är 24 år och bor i Umeå. Jag jobbar inom industrin med service och underhåll inom telekommunikation och fiber. Träning är en stor del av mitt liv och har så varit sedan många år tillbaka.

Allting startade i Nordmaling fem mil söder om Umeå där jag är uppväxt. Jag klev in i ett gym för första gången när jag gick på högstadiet ungefär vid 15 års ålder. Jag fick en upplevelse då som många säkert känner igen och har upplevt någon gång i sitt liv. När man bara vet att här! Just i denna miljö ska jag vara i, här trivs jag.

Så under det första halvåret så fick jag kämpa med att lära mig hur man skulle göra och ungefär hur man skulle lägga upp sin träning. Allting var helt nytt för mig då jag tidigare i mitt liv endast hållit på med lagsporter så som innebandy, fotboll m.m.
När man väl fick kläm på hur man skulle träna och tänka kring träningen så vart gymmet som en drog. Kunde inte sluta åka dit och fortsätta med min utveckling. Lyfta tyngre och tyngre för varje pass man gjorde.

Jag var rätt ensam i min vänskaps krets med kärleken till gymmet och styrketräning. Så jag tränade själv i väldigt många år innan jag fick min första gymkompis. Men från start så hade jag som tur min far som jag fick följa med och lära mig utav. Vi for alltid och tränade tillsammans vilket var ett privilegium för mig eftersom jag tyckte så mycket om att få umgås med min far och då hade vi äntligen hittat en gemensam nämnare. Det var en enorm drivkraft i början av min gymkarriär.

Efter några år när man byggt upp en hyfsad grundfysik och en skaplig styrka så dök tankarna upp om att börja tävla på något sätt inom styrke/fitness. Jag har alltid varit en tävlings människa så det var ett givet faktum för mig. Så jag började fråga runt och fick då prata med killen som ägde gymmet i Nordmaling(Jens Westermark). Han berättade då om något som kallades Fitnessfestivalen där man kunde tävla i både kroppsbyggning och styrke tävlingar så som dips, chins m.m.
Jag var under den perioden i mitt liv väldigt duktig och stark när det kom till just dips. Så jag bestämde mig för att testa att delta i dips-sm nere i Göteborg på fitnessfestivalen.
Att få komma ner dit och se allt som fanns där på fitnessfestivalen och att få delta i en tävling som var inom denna magiska värld förändrade mitt sätt att tänka. Jag insåg att jag var fast! Tävlingen gick sådär, jag var inte riktigt redo då jag missat hur reglerna fungerade. Men det var så fantastiskt trots det dåliga resultatet.

Under åren som kom så deltog jag i fler styrketävlingar så som Fitness Five, en mindre styrke tävling på Iksu i Umeå och även SM i body press även där nere i Göteborg på fitnessfestivalen. Dock så skedde en ny uppenbarelse det sista året när jag då tävlade i SM-bodypress. Jag fick träffa några kroppsbyggare som tävlade i en gren som kallades Men´s Physique. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare i mitt liv. Jag hade endast hört talas om bodybuilding. När jag pratade med en av atleterna så insåg jag att dom inte var så mycket mer vältränad än vad jag själv var. Så vid det ögonblicket så bestämde jag mig för att testa! Jag gav mig själv ett år. Ett år för att ta mig själv upp på scen och visa upp min skapelse...

Fortsättning följer nästa vecka!

 • Skriv en kommentar

  Ditt namn

  Skicka kommentar

Här i BODYs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Body.se. Läs våra regler.

Senaste inlägg


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017