SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

Publicerad

Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

Först ut på söndagens schema var Men´s Physique. Det tog inte lång tid innan publiken undrade hur det skulle sluta. Inte främst vem som skulle vinna, utan vilka som skulle åka av scenen. Fler av de tävlande fick varningar för otillåten posering – bodybuildingposer istället för regelrätt grenspecifik posering, vilket belystes ett flertal gånger innan hot om diskning påtalades. I en klass blev det snudd på absurt när både linen och delar av publiken började väsa, för att försäkra sig om att tighta till. Märkligt, för att uttrycka det milt.

Detta sammantaget ledde till att speaker Fredrik Age till sist kändes sig manad att lämna ut några väl menade råd: 

AGEs framgångstips för scenen:

#1 Stå ej i fel pose. Tävlar du i Men´s Physique och poserar som en bodybuilder blir du nerdömd.

#2 Låt inte som Sir Väs. 

När en tävlande plötsligt stod på scenen i alldeles för korta shorts, hade han bara tur att tålamodet fanns kvar hos huvuddommaren, som gav honom två minuter att lämna scenen och leta reda på ett par alternativa byxor. Age fyllde därmed på sin tips-lista med: 

#3 Ha rätt utrustning. Du skulle inte åka på fotboll i golfskor. Det är samma logik.

På förekommen anledning under dagen hakar vi på listan och lägger till ytterligare två:

#4 Luta dig inte bakåt och pilla på ditt navelbråck. Motivering överflödig. 

#5 Köp inte dina poseringsbrallor i början av dieten. Av uppenbara skäl. 

Efter dessa incidenter verkade det dock som om polletten trillat ner backstage och resten av dagen var en fröjd att bevittna. Först ut som segrare var Simon Staaf (ovan) som sedemera skulle ta hem även overallen i Men´s Physique. Därefter var det dags för Israel Tshibangu att fortsätta sitt fantastiska debutår, där dagens skörd blev ett junior- och ett seniorguld.

När Israel efter segern intervjuades förklarade han att dieten varit hård. När svaret på frågan om hur lång den var blev "en månad" brast det för publiken som släppte loss ett rått, men hjärtligt skratt, som fick väggarna i Bombardier Arena att skaka.

 

Israel Tshibangu, Guld Men´s Physique junior +178 cm och senior -182 cm, har inte gått hungrig så länge.

I Bodyfitness var det sedan spännande att se Ellen Nielsen och Sara Kinnvik göra entré. Tjejerna som båda tidigare har tävlat framgångsrikt inom bikini fitness, men nu alltså valt att gå upp en klass. Hatten av – båda har genomfört den fysiska uppväxlingen med bravur – men idag var det Sara som kröntes till dagens drottning. Tre guld blev hennes, varav ett overallen. 

Sara Kinnvik, dagens drottning.

När det så var dags att bekanta sig med byggarna stal Felix Mattisson showen. Felix hade stort stöd på läktarna, bland annat av sin mamma som berättade att han vid födseln faktiskt var minst i syskonskaran, bara 3,8 kilo. Well, lilleman har växt upp – och idag vann han juniorklassen.

Felix Mattisson, störst.

Familjen Felix med mamma till höger.

Många vinnare var desamma, men variationen var ändå ledmotivet för dagen då vi fick se kvinnligt, manligt och rullstol utföras på den svenska mästarscenen. Inte minst uppskattat var parinslaget som utfördes med bravur av alla inblandade. 

När Semiran Dag fick frågan av Calle Bolund om att köra i par tvekade hon först. Hon hade ju lagt tävlandet bakom sig. Väl hemkommen från semester för sju veckor sedan smög hon dock igång dieten, för att se hur kroppen skulle svara – visst gav det blodad tand. Hur det gick med tävlingsavslutandet? Totalhaveri. Minst två tävlingar till blir det, där den ena är Nordiska och den andra, gissar vi, Tyngre VII.

Semiran Dag och Calle Bolund i synk.

John Johansson inspirerade.

Sist, men inte minst, fullbordades tävlingarna med bodybuilding. Klasserna var inte jättestora, men vem behöver kvantitet när man får kvalitet? Speciellt kul är det att kunna runda av detta inlägg om årets SuperSM med dessa bilder: Stora atleter som är stora vinnare, visar respekt för varandra, domarna och juryn. 

Mats Ljung tackar sina medtävlande...

...liksom Keivan Gomanian....

...och Niro de la Rua.

Ståtlig sluttrea i BB +90kg, där Niro de la Rua segrade - vilket föranledde att han också vann bäste posör samt overallen.

Frida Paulsen Stern bjussade på stjärnglans och påminde de tävlande om att the sky is the limit.

Carina Roeck Hansen, Thomas Malmberg, Sussi Corell och Benny Fencker testade vingarna i välkomsthallen.

Roman Hassas, Jenny Fogelström och Eivind slaatto hade fullt upp, men hann bjuda på ett leende.

Johan Åkesson och Malwina Dopierala shoppade i pausen. Kanske får vi se de på scen tillsammans i framtiden...?

Martin Ripendal och Reino Strand är vinnare varje dag i sin monter.

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017